För dryga två år sedan åkte jag till Franska rivieran för första gången. Då besökte jag Nice samt Monaco och vid den resan kunde jag inte springa speciellt mycket eftersom jag hade stora problem med en ljumske. Det blev dock en liten runda från centrala Nice till flygplatsen och tillbaka men då kom jag på idén att en gång skulle jag åka till rivieran och springa längst hela kusten. Jag hade blivit helt förälskad i denna plats vid Medelhavets kust. När jag gick till kontoret på måndagen förra veckan slog mig tanken att ja, jag kanske ska åka till Frankrike och springa ett par etapper i detta projektet. Jag kollade upp flyg och bokade in mig på SAS flighten till Nice med avgång på fredagen. Veckan gick i ett rasande tempo och plötsligt var det fredag och dags att flyga iväg. Jag var totalt peppad och kände att det här skulle bli toppen då jag var rätt mätt på Stockholms löparvägar för tillfället.

Cannes

När vi hade landat i Cannes gick jag till tågstationen och tog tåget de  45 minuterna till hotellet jag hade bokat mitt i stan i Cannes. Fredagen spenderade jag inte i löparskor utan som en vanlig Svensson turist. Cannes var dock en plats jag gillade väldigt, väldigt mycket på en gång. Jag sov som en stock natten till lördagen och efter en lagom stor hotellfrulle med fransk touch begav jag mig av på resans första etapp.

Springa

Det var som en vacker saga där jag sprang fram i den nästan 30 gradiga värmen längst strandkanten. Min första etapp började med löpning längst strandpromenaden vid Cannes paradgata La Croisette. Det var morgonmagic på högsta nivå. Hela staden var så gott som orörd och endast mängder med motionärer ute.  Snart kom en udde och på andra sidan var det en riktigt gullig strand men det stank alger så jag fick träna på att hålla andan för att inte spy av lukten. Jag ökade såklart tempot för att komma förbi så snabbt som möjligt och sedan efter en rätt lång och seg uppförsbacke kom en riktig wow upplevelse. Strand efter strand efter strand uppenbarade sig framför mig. Jag ville springa, bada och spara varje ögonblick för alltid.

Antibes

Mina Adidas Adios Boost skor fick självklart agera skor för dagen. Löparvägarna (trottoarerna) var helt ultimata för detta äventyret så man behövde aldrig oroa sig för att springa i vägbanan eller på cykelstråken. När jag efter en dryg mil kom fram till Antibes efter att ha passerat mängder av mysiga strand restauranger och barer längst med den fantastiska sandstranden i det pittoreska samhället Juan-Les-Pines stod ett hus eller en lägenhet på rivieran högst på min önskelista. Inte ens vatten stod högre upp även om jag hade en Sahara öken nummer två i min mun. Jag kände att Franska rivieran var “the place to be”.

Hamn

Självklart hade jag studerat kartan och lagt upp rutten sådär lite lagom slarvigt innan men jag hade inte kollat ut några smultronställen. Det behövde jag ju inte ha gjort heller för de fanns överallt. Dock hade jag siktat in mig på att springa runt Bd du cap som var en udde och där, där kom det ena smultronstället värre än det andra. Som en småbåtshamn med miniatyrbåtar i trä, magnifika villor, ultimata badvikar och fantastisk utsikt över det turkosa Medelhavet.

Hav

Jag hade planerat en rutt på dryga 15 kilometer för att även orka springa på söndagen samt turista och bada lite. När jag hade sprungit runt och njutit på Bd du cap var klockan nästan lunchtid och det var väldigt hett när jag joggade in i Antibes citykärna. Där firade jag som man sig så bör med bad och en jätteportion glass till lunch! Imorgon utlovar jag del två av denna löparresa men redan nu rekommenderar jag att ni bokar in er på ett flyg till Nice för att njuta av turistlöpning när den är som bäst!

PS: Om ni önskar springa öster ut från Nice och uppleva fantastiska platser tipsar jag om några HÄR.

/ Pernilla turistlöparen

 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s