Tomtetåget, Småland

Image

Lördagen den 14 december 2013 kl 10 sharp samlades ovan tomteklädda gäng vid Jönköping centralstation. Gemensam nämnare för oss alla var att på fötterna satt löparskor som skulle ta oss de dryga 45 kilometerna mellan Jönköping och Visingsö. Taggade från toppluva till skosulor sprang vi iväg mot vårt mål och kände oss som rockstjärnor när vi rullade fram i centrala Jönköping. Längst gatorna befann sig julshoppande ortsbor med mobilkameror i högsta hugg samt paparatzis från lokaltidningen för att dokumentera denna händelse. Vi tomtar lunkade vidare i riktning mot Huskvarna längst den vackra Vätterstranden och efter 10 kilometer tog vi den första vätskepausen innan vi fortsatte vår väg med en högersväng inåt landet.

Image

Efter ytterligare 10 kilometer nådde vi vårt andra mål, Café Kaffe & Kackel. På detta idylliska café precis vid Landsjön firade vi halvdistans och fick vi avnjuta varsin kaffe och macka innan det var dags att springa vidare mot nästa stopp, Ölmstad.

Image

Detta 10 kilometerblock är absolut en av mina favorit sträckor på denna banan eftersom miljön är så varierande då man springer i en allé, förbi vatten, kossor och söta hus. En plats omöjlig att inte finna löparlycka på även om vädret är gråare än grått.

Image

Efter att ha tillryggalagt min favoritsträcka samt ett kort vattenstopp stod turens längsta och mentalt jobbigaste etapp på schemat. 12 kilometer från Ölmstad till Gränna hamn. En i min smak rätt tråkig sträcka de första 7 kilometerna då det inte är mycket att titta på. Som tur var hade jag eminent sällskap av en annan tomte och utan att vi visste ordet av det var vi framme vid den andra favoritdelen, den långa backen från hotell Gyllene Uttern till hamnen. Benen rullade för dagen på fint i nedförslutet men jag hade en öken torrare än Sahara i munnen och räknade ner varje meter till Gränna hamnen och dryckespaus. Kilometer 37, 38, den kullerstenslagda Pippi Långstrump gatan i Gränna centrum och sedan skylten med 800 meter till hamnen, den lyckan. Vatten var inom räckhåll! Den sista backen ner mot båten kändes riktigt bra och vid dagens fjärde stopp kunde vi klocka in 40 kilometer innan det var dags att ta färjan över till Visingsö för 4 kilometer avslutande mörkerlöpning till den norra delen av ön där vi skulle bo.

Image

44 kilometer från starten nådde vi alla tomtar, tomtegummor, änglar, snögubbar, pepparkaksgubbar, paket och andra juliga kreaktioner vårt mål. Glada, nöjda och aningen tröttare i benen än när vi lämnade Jönköping på förmiddagen hade vi bara festen kvar av denna fantastiska löpartradition som Susanne och Miranda arrangerat! En grym löpupplevelse som jag varmt rekommenderar att delta i om du gillar social löpning och äventyr.

/ Pernilla tomtegummejoggaren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s