Vart man ska äta i Tallinn

Ett gäng arbetsdagar i Tallinn kräver lite energi. Och när man inte har kök hemma får man gå ut på stan och skaffa sig föda. Nu har dessa dagar i Tallinn blivit något av en gastronomisk resa också. Ibland enda aktiviteten för dagen utom jobb även om jag också försöker få till ett träningspass och gärna en morgonpromenad eller jogg varje dag. Men efter flera månaders test av ätbarheter i Tallinn de senaste åren kan jag avslöja vart måltiderna i denna stad intagits och för hopplingsvis ge lite inspo om ni ska dit.

Italienskt

En dag gick vi till ett Italienskt ställe, restaurang Amalfi som har 4,5 i rating på Tripadvisor Mina kollegor hade varit där tidigare och gillade det skarpt. Jag blev heller verkligen inte besviken. Tog tortellini med svampfyllning och kan påstå att det var bland de godaste jag ätit. Någonsin. Smakade hemmagjort. Även pizzan som en kollega tog såg drömmig ut. Inte speciellt dyrt heller. Betalade runt 15 EUR för en huvudrätt och vin. Amalfi bjuder på Italiensk atmosfär i Tallinns gamla stad.

Veganskt

Godaste maträtten i Tallinn blev serverad på vegan stället Vegan Inspiratsioon. Utan tvekan. Beställde en wrap som smakade ljuvligt. Behöver inte vara svårare än så. Lätt att vara vegan här med. Passar mig utmärkt som är smygvegan. Urmysigt ställe också där man kunde läsa böcker, hänga, spela spel och dricka alkohol. Hade blivit mitt stammis hak om jag bott i Tallinn.

Tyskt

Oktober bör firas med någon form av oktoberfest och då jag missade den i Stockholm som mina vänner anordnade så hängde jag med kollegorna till Schnizel haus i Tallinn. Schnizel är aldrig något jag skulle äta annars men tänkte ge det en chans. Beställde en turkey schnizel och fick in en riktigt smarrig schnizel och pommes samt sallad. Atomosfären var som ett bavarian ställe. Gillade det! Prisklassen här var också runt 15 EUR för mat och vin.

Vegetariskt

Skulle egentligen gå till ett burgarställe som var poppis men de serverade ingen mer mat för dagen så fick bli grannstället, Vego machine. Tog en vegansk burgare och sötpotatis pommes samt en matchbata dryck. Smakade bra men inte wow. Pommesen var dock en höjdare. Vego machine hittar du i stadsdelen Balta när tågstationen i en chic industri lokal där det finns en foodcourt.

Hipstermat

En kväll gick vi till den populära restaurangen F-hoone i norra delarna av staden för att avnjuta en bit mat. Över 4500 reviews och betyg på 4,5 borde betyda att det var bra och det var det. Jag tog en vegansk hamburgare och sötpotatis pommes som smakade utmärkt. Riktigt snygg inredning helt i min stil och extremt prisvärt precis som det mesta jag provat i matväg i Tallinn.

Poke bowl

Poké bowl är en kedja i Tallinn som finns på flera ställen. Efter en löprunda blev det ett stopp för en bowl som smakade utsökt. Helt klart ett ställe jag kan besöka igen.

Smoothie bowl

Fick jag äta en maträtt resten av livet skulle jag helt klart välja smoothie bowls. En som inte gick av för hackor var den jag åt på mysiga vegan café Lisanna. Det finns flera Lisanna men endast på den största vid centrala torget finns smoothiebowls. Tips om ni inte bor på hotell med frukost. Tyvärr verkar detta ställe ha stängt år 2022.

Favoritställen går jag gärna tillbaka till. Vid ett nytt Tallinn besök gick jag till Lissana för kvällsmat. Tog en crêpe med fetaost och spenat. Den var okej bortsett från att rostad lök var strösslad över. Iced matcha tea blev det till som gjorde måltiden komplett.

Hamburgare

Googlade fram stadens mest populära burgar hak och begav mig dit. ska det vara burgare eller pizza ska det vara kvalitet eller annars får det vara donken. All or nothing. Denna cheesburger var riktigt god och även sötpotatis pommesen var perfekta. Inte flottigt utan gott. Burgaren var heller inte enorm utan lagom stor. VLND är stället ni ska uppsöka för denna burgare.

Var vrålhungrig en dag efter jobbet och tittade på Google maps efter mat. Hittade ett hamburgerhak precis vid hotellet. Perfekt. Gick dit och fann ett hipsterställe med fantastisk personal. De sa att burgarna var stora och ja. Den klassiska cheese burgaren jag beställde var just det. Stor. Köttet var inte jättegott men den slank ner. Glömde säga att jag ville ha lök fritt och coleslaw fritt så det petade jag bort. Men jag gillade stället så kan absolut gå tillbaka och prova någon annan av alla burgare som fanns på menyn. Dereku burger heter stället.

Trendigt

Och så var det dags för besök på lokala kvarterskrogen Radio. Chict ställe som serverade god mat. Tog en sallad och fick en hälsoboost. Bara nyttigheter. Nästan lite för nyttigt för mig. Snygg inredning och bra ställe att dricka vin på om man tycker det är trevligt.

Vinbar

Kan hända att jag är lite av en smyg hipster så när min kollega introducerade mig för vinbaren Nudist föll jag pladask. Vi hade lite kort om tid då vi skulle gå och äta middag men smällde i oss en lokalt tillverkad moserande vin i all hast vilket var deras signatur dryck. Smakade ljuvligt och lokalen var käckt möblerad med retro möbler. Hit går jag gärna igen och tipsar vidare om.

Ginbar

En himlans trevlig bar som jag också besökt i Tallinn var Gin imperium. De har även ett eget destilleri och deras gin drinkar var fantastiska. Kan varmt rekommendera denna stiliga bar för en drink eller om du är intresserad finns också en guidad tur att få på destilleriet.

Rooftop bar

Högst uppe på Radison collection hotellet i centrala Tallinn finner du rooftop baren och restaurangen Issei. Vi både åt och drack där en kväll i september. Till mat tog vi in ett gäng förätter och delade på och även desert. Drinkutbudet testade vi noggrant och det var bland de bästa drinkarna jag druckit under 2022. Rekommenderas starkt vid ett Tallinn besök.

/ Pernilla som testat det kulinariska utbudet i Tallinn

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s