Längdskidåkning i Stockholm

Är du precis som jag Vasaloppsaspriant och letar snö med blåslampa? Eller bara gillar skidåkning. Huvudstaden bjuder på en hel del platser där längdskidorna kan rastas och här har jag samlat mina favoriter. Har du energi så gör det hela till en mysig stund, ta med en termos och lite fika för inget smakar bättre än utomhusfika efter ett skidpass. Skidbibeln för hela Sverige hittar du hos skidspar.se men här kommer mina favoritställen för skidåkning i huvudstaden på snöfattiga vintrar.

Gärdets sportfält

Stockholm stad preppar skidspår på Gärdet med konstsnö när vädret tillåter och under de tio åren jag bott i Stockholm har det varit spår vid 80% av tiden. Slingan brukar vara på mellan 600-1000 meter och den går lite upp och nedför. Vill man träningsåka så rekommenderar jag tidiga mornar då det är en del nybörjare och barnfamiljer på plats senare på dagarna. När det är mörkt behövs pannlampa då inte stadens ljus lyckas lysa upp spåret. Mitt favoritspår när det kommer till innerstaden och perfekt för stakträning.

Stockholm Stadion

Skidspår i Stockholm Då jag bor på promenadavstånd till Stockholm Stadion river jag gärna av ett stakningspass på de perfekt spårade banorna. Ett varv är 400 meter så ta med dig underhållning eller en kompis för att undvika att tråka ut. Perfekt plats att träna teknik på eller staka. Men det är ett populärt tillhåll. Vill du träna utan trängsel så kom när det öppnar. Stockholms stad gör ett fantastiskt jobb med spåren och år 2019 finns det även en skatebädd jämte de tre längdskidspåren.

Saltsjöbadens konstsnöarena

Skidspår i StockholmSkidspår i Stockholm Saltsjöbadens konstsnöspår når du på kommunal resväg genom att ta Saltsjöbanan till stationen “Tippen”. På denna golfbana som förvandlats till ett tillhåll för skidentusiaster har du alla möjligheter att få till ett högkvalitativt träningspass. Ett bättre val i Stockholmsfjällen. Kostar 100 riksdaler att beträda spåren.

Nacka golfklubb (Skevik)

Skidspår i Stockholm 25 minuter med buss från Slussen samt en dryg kilometers promenad genom en bullerby liknande miljö i Gustavsberg hittar du Nacka Skevik golfklubb. Där bjuds det på ett fem kilometer långt natursnöspår som jag besökte när jag åkte Värmdöloppet. En snöig vinterdag är denna roliga och varierande bana inget du skojar bort. Här ryms både familjer, motionärer och elitåkare.

Täby konstsnöspår

Skidspår i StockholmSkidspår i Stockholm Täby konstsnöspår är en fantastisk skidanläggning i norrort. Hit vallfärdar dock skidsugna Stockholmare när solen tittar fram så om du önskar få rejält med plats i spåren rekommenderar jag ett besök de tidiga morgontimmarna. Relativt flack bana med några backar. Dessvärre behöver man bil för att ta sig hit om man inte vill gå fem kilometer från närmaste kommunala transport. Kostar runt 100 lappen att åka men ibland bjuds det på blåbärssoppa och kexchoklad.

Spånga IP

Skidspår i Stockholm

400 metersbana precis som Stockholm Stadion. Hit kan man bege sig tidigare på säsongen än den centrala motsvarigheten då snön tas från närbelägna ishallar/bandyplaner. Mer lagom mängd människor än Stadion men också betydligt fler nybörjare och barnfamiljer. Ligger cirka tio minuters promenad från Spånga station.

Ågesta Friluftsgård

Tog mig ut till Ågesta Friluftsgård i Huddinge från Stockholms innerstad med kommunala färdmedel. Det gick förvånansvärt smidigt och tog endast 40 minuter enkel väg. Men man får se till att timea med busstiderna från Farsta Strand då de endast går en gång i timmen. Ågesta bjuder på ett lite över 2 kilometer långt konstsnöspår som är avgiftsfritt att åka på. Det går både uppför och utför. Skulle inte rekommendera nybörjare att åka här då det finns vissa tvära svängar efter backar och även är en del uppförskörning.

Däremot är det ett bra spår att träna i om du planerar åka Vasaloppet. Själv brände jag under mitt första besök av dryga 25 kilometer och kan absolut tänka mig att åka tillbaka. Det finns även café precis vid spåret om man vill ta en fika efteråt. Det var två klassiska spår och ett skejt spår som alla höll fin kvalitet trots just över nollan temperaturmässigt.

Stockholmsfjällen

Order Stockholmsfjällen är just nu ett av mina favoritord och jag tycker att det är så bra som man kan förvänta sig av skidåkning i citymiljö. Det finns ett stort utbud av anläggningar och kvalitén på dem är bra. Det gäller bara att hålla koll på både väderprognosen och recensioner på skidspar.se för att välja rätt skidställe vid rätt tillfälle. Att jaga skidspår i januari och februari är inte lika tråkigt som det låter. Det ger faktiskt möjlighet att se delar av Stockholm som man annars inte skulle ta sig till. Vad säger ni andra, har ni några fritidsintressen i hemstaden som tar er på lokala utflykter? / Pernilla som gillar utflykter

5 Comments

  1. I min nuvarande hemstad (åtminstone en månad till) har jag både närheten till fjället och havet. Jag tror Uddevalla/Ljungskile är den sydligaste platsen i Sverige som har fjäll. Så här finns mycket långskidåkning och vandringsleder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s