Stugsemester i Vemdalsfjällen

I slutet av sommaren SMSade brorsan och frågade om jag ville följa med till Vemdalen på en stugsemester över julen med hans familj, fru, deras två barn på 2 och 4 år samt min mamma, pappa och svägerskans föräldrar. Varför inte tänkte jag? innan de hade barn åkte vi till Sälen i samband med Vasaloppet då vi var ett gäng som åkte och att spendera en hel vecka till fjälls är inget jag tackar nej till som skidälskare. Det var många som ville ta på sig rollen som projektledare för denna resa i vanlig ordning så det hela planerades i detalj genom excel listor, -mailkonversationer och uppstyrningsmöte under en födelsedagsfika i december.

Hyra stuga över jul

Utbudet av stugor till fjälls över jul och nyårshelgerna är ofta relativt begränsat då många stugägare själva vill vara i fjällen så det gäller att vara ute i god tid för att hitta boende. Speciellt om man har höga krav. Vi bodde i en drömmig “stuga” på 170 kvm. Hade mer än gärna haft den som mitt egna hem. Den låg precis vid Vemdalsskalet men det var inte ski-in-ski-out läge till backarna. Längdskidspåren låg dock precis utanför dörren. Stugan hade fyra sovrum och ett stort bastu rum samt grovkök. Det fanns också två stora tv rum. Allt var julpyntat och klart. Supermysigt!

Min resa upp till fjällen började inte speciellt bra. SJ ställde in tåget och jag fick SMS om det kvällen innan avfärd. De andra hade åkt upp tre dagar tidigare men då jag precis kom hem från en jobbresa kändes det skönt att vara hemma ett par dagar. Det fanns självklart ett extremt begränsat utbud av transport kvar att välja på men jag lyckades komma med ett flyg till Östersund där mina snälla föräldrar hämtade mig. Hem körde vi bil och det tog 5,5 timmar tillbaka till Stockholm. Men tillslut var vi alla på plats.

Julafton i fjällen

På julaftons morgon vaknade två barn peppade för tomten. Eller i alla fall den ena. Den lilla hade inte riktigt förstått grejen. Vi käkade frukost och sedan tog vi oss ut på lite olika aktiviteter. Det var härliga -16 grader i byn och med köldeffekten över -20 grader på toppen av Vemdalsskalet. Jag som åkte utför hade tagit på mig extremt många lager kläder och trotsade kylan för skidåkning. Iskallt var det. Värst var liften de översta 500 meterna när det blåste som sjutton. Efter tre timmar i kylan när jag varken kände händer eller fötter längre gav jag upp och åkte hem och värmde mig lite. ‘Värmestugorna stängde kvällen innan pga Corona. Kanske inte jättesmart då merparten frusna själar stod inne i caféer och restaurangerna i backen istället för att värma upp sig.

Vid 13 tiden hade det börjat snöa och vi begav oss alla ut till backen. Tuffingen V 2 år åkte lite i barnbacken så jag åkte lite där innan vi alla gav upp för att se på Kalle. Jag ville dock stanna kvar tills liftarna stängde men fick ge vika för grupptrycket. Sedan blev det Kalle en liten stund innan tomteshow. Barnen fick massor av paket.

Därefter blev det julbord bestående av allas favoriter. Vad som dukats fram året till ära var vildsvinsjulskinka, älg prinskorvar, röding, köttbullar, janssons, räkor, grönkål, rödbetssallad och hembakt vörtbröd. Julmat är verkligen inte min favorit så det räcker gott och väl med ett julbord per år för min del.

Sedan blev det mer lek med leksakerna. Ett parkeringshus för bilar och en dockvagn blev de stora favoriterna. Efter barnen somnat blev det vuxentid med julklappsspelet och snacks i form av pepparkakor med mögelost innan dagen var över.

Skidåkning

För min del var skidåkningen det helt klart bästa med resan. Åkte utför i fyra dagar och körde två dagar i Vemdalsskalet och två i Björnrike. Tyckte helt klart Björnrike bjöd på bästa åkningen då det var väldigt isigt i de bästa backarna i Vemdalen. Klövsjö/Storhogna som även de ingick i liftkortet provade jag aldrig. Får spara de till en annan gång. Kommer mer om skidåkningen i ett annat inlägg.

Längdspåren provade jag enbart 7,5 kilometersspåret. Det var riktigt härligt men för att citera brorsan som är inbiten längdåkare “väldigt många höjdmeter och ett av de jobbigaste spåren”.

Workation

Jobbadatorn fick också följa med på resan. Ingen semester här inte. Passade på att ha kontor framför julgranen. En annan dag när jag inte behövde datorn utan telefonen räckte för mailande löste jag det hela från liften. Perfekt sätt att döda tråkig liftåkningstid. Oufitten för hela resan bestod av dresscode underställ och mjukiskläder samt oborstat hår. Tur att jag inte suttit på ett hemakontor hela pandemin för då hade jag fullkomligt förfallit av att aldrig klä på mig människokläder.

Julfirande i Vemdalen

Skulle jag rekommendera julfirande i Vemdalen? absolut. Men se till att boka tidigt och om man inte vill umgås 24/7 boka separata boende. Nästan alla backar var öppna trots avsaknad av natursnö den första dagen. Det var helt lagom med folk och inga liftköer så det var bara att åka ner och upp igen. Jag vågar nog påstå att jag föredrar Vemdalen framför Sälen. Om inte alla i sällskapet åker skidor finns det även andra aktiviteter att göra såsom hundspann, snöskovandring, skoteråkning och andra vinteraktiviteter. Förra julen spenderdes på Malta så från den ena ytterligheten temperaturmässigt till den andra. Återstår att se vad julen 2022 firas. Har du firat jul i fjällen någon gång?

/ Pernilla som äntligen fått en fjälldos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s