Skärgårdsutflykt till Gällnö

En solig sommardag i juli bokstavligt talat hoppade jag på båten mot Gällnö. En av många skärgårdsöar i Stockholm. Målet för utflykten var att utforska en ny ö. Jag har inte varit på jättemånga och det var inte svårt att hitta någon ny att besöka. Att valet föll på Gällnö var rent av en slump. När vi ankom till bryggan på ön 1,5 timmar efter att ha lämnat Strandvägen var dagen ett blankt papper och hur ön såg ut hade jag och min vänninna inte en aning om.

Bad och sol

Dagen bjöd på 25+ grader och första målet var bad. Vi rekade kartan och siktade på en punkt som var markerat för bad. Påvägen dit stoppade vi i den lilla affären för vi hade inte tagit med oss något att äta eller dricka direkt. Köpte med oss lite gofika och chips och tog sikte mot stranden. Döm dock av besvikelse när vi kom fram. Det var en ful liten vik och i den flöt mängder med döda småfiskar. Inte alls speciellt mysigt att bada där men vi tog ett dopp och unvek att få fiskar innanför bikinin. Efter att ha torkat gick vi vidare och utforskade.

Karklö

Utforskning är alltid trevligt och det stod en skylt om att man inte fick fortsätta gå stigen vi börjat promenera på pga fallande träd men det kom några andra därifrån och det såg inte ut som några fallande träd så vi gick vidare. Det var dagens win. Väl där hittade vi roddbåtar som man kunde använda för att ro över till grannön Karlkö.

Självklart tog vi och rodde över och spanade in även den ön. Där betade kossor fritt och det fanns vildhallon.

Det var dock sämre med vattentillgången och vi var väldigt törstiga så när vi hittade en vattenkran blev vi riktigt glada. Dock kom en glädjedödande gubbe och näst intill förbjöd oss ta vatten därifrån. De deciliterna vi tagit vågade vi heller inte dricka eftersom det var oklart om det var rent vatten eller sjövatten. Så tips, ta med vatten!

Fikapaus

Efter vår utflykt till grannön tog vi dagens andra fikastopp på det mysiga caféet. Färdigbadade var vi inte och böckerna vi släpat med var vi ändå tvugna att läsa några sidor i.

Fick tips av killen i caféet att gå till en stenbrygga och där, ja där var det betydligt härligare bad. 24 grader varmt vatten och det blev en längre simtur i Östersjön. Hur härligt? Det var inte heller något 100a ställe för bad då det var för grunt för att hoppa i och stenarna som ledde ner i vattnet var snorhala.

Grillmiddag på bryggan

Vi trodde vi hade gott om tid då båten hem skulle gå 20:40 men dagen gick väldigt fort. Vid 19 kom vi tillbaka till restaurang området och skulle äta kvällsmat. Det var fullt på serveringen och man kunde inte boka bord så vi började med lite barhäng i den mysiga trädgårdsbaren. Sedan fick vi plats på bryggan och vi fick kasta i oss maten för att inte missa färjan hem. Maten var toppen. Vem tackar nej till grillat en lördag i skärgården?

Båtfärden hem gick på ett kick och det var utomlandskänsla.

Sverige är ändå himla fint. Ville bara säga det om ni missat den punkten. Men som allt annat är det fint i lagom dos. Har du besökt Gällnö? eller någon annan skärgårdsö att tipsa om?

/ Pernilla som varit på en härlig utflykt i skärgården

2 Comments

  1. Sverige på sommaren är verkligen magiskt. Men den första badplatsen lät inte fullt så magisk, vad tråkigt att vara taggad på bad och mötas av döda fiskar.
    Inte besökt någon skärgårdsö men vore så mysigt. Har nog drömt om den idyllen sen jag var liten och såg Saltkråkan.

    1. Saltkråkan har jag också velat se länge. Fiskarna var verkligen inga höjdare. Blev en mysig dag trots sämre bad. Är definitivt peppad på att testa fler skärgårdsöar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s