Tidseffektivt resande med tåg?

Ser ni, ibland händer det att jag också tar tåget när jag skall ut och resa. För ett par veckor sedan när jag begav mig till Göteborg bokade jag biljett hos SJ. Främsta anledningen var att det inte fanns några flyg som passade mina restider. Tänkte att när jag ändå åker tåg så lyxar jag till det och testar SJs 1:a klass, gör en test rapport och ett litet mini projekt av resan. Vem vinner i kampen tåg v.s flyg på sträckan Stockholm – Göteborg?

Komfort

SJs stolar är stora och mjuka de får de all heder för. Men städningen hade uteblivit på denna avgång. Tågvärden började med att komma förbi med en svart platskasse och samla in de personliga soppåsarna men jag kan inte påstå att det var jättemysigt att sätta sig ner i sätet då det fanns lite småsmulor att dela plats med. Efter ytterligare halva resan kom tågvärden igen och samlade in skräp samt ursäktade sig att tåget inte blivit städat. Toaletten besökte jag vid ett tillfälle och vi kan lämna det vid att den var mindre fräsch. Sorry SJ, jag har flygit mycket i mina dagar men det har alltid varit rent och fräscht när man kommit till sin plats. Flyget vinner trots större och mjukare soffliknande stolar som erbjuds på tåget.

Underhållning

Vid varje plats fanns en utav SJs magasin Kupe samt en gratis tidning från WWF denna resa att bläddra i. När de flygande konkurenterna tagit bort papperstidningar i corona tider har de funnits kvar på flyget (personligen tror jag på dåligt corona argument utan snarare kostnadsmotiv ligger bakom avsaknad av magasin på flyg numera). Hursom, jag gillar att bläddra i tidningar och skummade igenom denna för inso. När jag senare skulle använda wifi blev jag väldigt besviken. Vi hade inte hunnit längre än till Gnesta innan nätet blev svajigt och stora delar icke brukbart och jag fick glatt surfa på mitt 3G och 4G nät. Tacka vet jag flygets supersnabba wifi som jag aldrig blivit missnöjd med inom Europa. Flyget tar hem även denna klass.

Mat och dryckesutbud

Då jag reste i SJs 1:a klass utlovades det lounge på ankomst och avgångsstationerna. Dessa provade jag inte. Däremot skulle det serveras frukost och man skulle även få frukt och kaffe under resan. Frukostboxen kom in och den var att jämföra med den SAS och BRA serverar sina resenärer. I stort sett identiskt utbud och jag gillar den. Däremot lyste frukten med sin frånvaro hela resan. Ett äpple att knapra på vid 10 tiden hade varit gott. Ville man köpa mer mat fick man bege sig till restaurangvagnen. Mat och dryckesutbudet ger jag same-same på flyg vs. tåg.

Tidseffektivitet

Jag bor i centrala Stockholm. Det tar mig 10 min att promenera till Stockholm central hemifrån. Tågresan tog 3 timmar och 20 min denna morgon så jag räknar med 3 timmar och 40 minuter total restid innan jag var i centrala Göteborg. Hade jag rest med flyg hade jag inte heller där haft incheckat bagage så då skulle jag gått hemifrån dörren 1,5 timmar innan flygets avgång, tagit Arlanda Express och sedan flygit den 60 minuter långa flighten för att sedan ta flygbussen till centrala Göteborg vilket tar 40 minuter. Även denna resa hade tagit mig runt 3,5 timma. Tidsmässigt är det därför oavgjort.

Vinnaren är…

Flyget. Trots fler byten så väljer jag flyget. Främsta skälet är inget utav ovan nämnda utan för att jag alltid blir åksjuk av att resa med tåg. Bokade framåtvänd sittplats och tittade ut genom fönstret hela tiden. Det hjälpte inte. På flyget kan jag sova eller chilla utan att må dåligt. Tidseffektivitet som är en av mina viktigaste parameters blev det oavgjort i. Prismässigt låg också i klassen oavgjort. Miljösnack tilltrots är jag en flygare. Inte tågåkare. Vad väljer ni? flyg eller tåg?

/ Pernilla som testreste med SJ

10 Comments

  1. Alltid tåg om jag inte lämnar Europa eller ska till Cypern eller liknande svårt att nå. Åksjukan (de flesta brukar bli bättre av att INTE titta framåt) är ju mest ett problem på X2000 med sin korglutning men ja, där mår ju många dåligt.

      1. Skönt! Går åt andra hållet för mig. Bussar och tåg har jag aldrig klarat men bil har funkat bra när jag var yngre. Så konstigt tex båt och karuseller är noll problem.

  2. Synd att du inte fick SJ 3000, betydligt bättre upplevelse än de ännu-inte-renoverade X2000. Men har de plockat bort frukt/kaffestället i änden av 1 kl-vagnen? Den har i alla fall funnits tidigare men jag kan väl å andra sidan förstå om den försvunnit nu. Vad gäller pappersmagasin så känns det lite som skit samma och wifi? Jag kör mobiluppkopplingen ändå. Det är ju ändå samma skit i slutändan. Men jag håller med. Att ha betydligt snabbare och bättre uppkoppling på en flygresa än en tågresa känns… märkligt?

    Om jag dedikerat ska ta mig från Stockholm till Göteborg så blir det nog tåg. Dels för att jag ratar Arlanda Express (som är en del av tidsbesparingen) men också för att få effektiv sitt-tid. Men då ska det vara tyst kupé. 😉

  3. Älskar tåg! Själv är jag van vid de trånga Pågatågen mellan Simrishamn och Ystad-Malmö där man i princip satt i knät på personen bredvid, så ur mitt perspektiv är SJs första klass höjden a lyx 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s