Storlien all in

Storlien erbjuder längdskidåkning och då jag missat hela säsongen pga utomlands var jag extremt taggad på att plocka fram mina skidor även i år. Var helt deppig hela dagen det var Vasaloppet och ville inget hellre än att åka de nio milen mellan Sälen och Mora för sjätte gången. Tittade på starten från Malta och lyssnade på Vasa låtarna innan jag den första söndagen i mars gav mig ut på ett soligt långpass som kompensation. Det funkade lite men Vasan är Vasan. Nu kan inte Storlien ersätta Vasaloppsspåret men några mil fick jag allt till. Storlien har varierande spår både på fjället och nedanför och min alternativa utmaning till mig själv var att köra Storlien all-in, dvs testa alla spåren.

Svart spår, 12,5 KM på fjället

Svarta och mest utmanande spåret enligt spårkartan men också det som skulle vara det finaste. Efter att inte stått på ett par längdskidor sedan jag var i Riksgränsen under Valborgshelgen 2020 var de första meterna lite ovana. Men efter en kilometer kom jag in i det. Det är som att cykla, det sitter i ryggmärgen även om tekniken alltid går att slipa på. Tänkte på de tips och trick jag fått av OS guldmedaljören Anders Södergren när jag diagonalade. Jag är en bra stakare men inte så bra diagonalare och måste tänka till när jag sätter ner stavarna i rätt vinkel samt utnyttjar gliden på bästa sätt. Spåret innebar 50/50 mellan stakning och diagonalning för min del och det var rätt tufft att komma upp på fjället i och med många backar men väldigt värt det. Belöningen var en paus med kaffe och kanelbulle i solen utanför fjällstugan. Fint så. Sedan var det autobahn tillbaka till spårcentralen. Älskade denna turen och ska ni göra ett spår så åk detta. Skulle säga att alla klarar det på lite vilja men det finns en del backar både utför och uppför.

Grönt spår, 10 KM

Om svart slinga innehöll ett par backar så var grön slinga backig. Åkte denna på eftermiddagen när dagsmejan kommit igång rejält så det var klister som gällde på skidorna för att få fäste. När man åkt en backe uppför och njutit av ett nedförslut så kom nästa uppförsbacke och det var bara att börja om. Mina triceps fick verkligen jobba då jag försökte staka så mycket jag orkade i uppförsluten. När kraften tog slut fuskade jag dock och skejtade. Sånt man får göra när det inte är någon tävling i klassisk stil. Grön slinga är för dig som vill ha ett riktigt träningspass för armarna och inte är rädd att kasta dig ut för härliga nedförsbackar.

Grönvit randigt spår, 7.5 KM

Denna sträcka är som den ovan beskrivna gröna minus att den svänger av där de värsta backarna finns. Efter cirka 3,5 kilometer kommer ett vindskydd där det även går att grilla samt njuta av solen om man är på det humöret. Stakvänlig runda som passar alla som vill njuta ordentligt av Jämtländsk terräng.

Gul slinga, 4.5 KM elljusspår

Även om snön lyser upp på mörkare delar av året så är det bra med ett elljusspår där man kan ta ett åk om man kombinerar alpin åkning med längd och vill köra ett kvällspass. Självklart fungerade denna runda att åka även när enbart solens ljus var påslaget. Jag skulle klassa denna som den enklaste av alla sträckor och det går att staka sig igenom den utan problem trots några backar då den var relativt flack. Spåren var i mitten av april både hårda och fasta och det fanns även en skejtbädd. Enkel och bra uppvärmningssträcka skulle jag säga.

Rött spår, 2,5 KM

Enligt utsago på Storliens spårkarta skulle denna rutt vara den enklaste. Det kan jag dessvärre inte hålla med om. Första 1,5 kilometerna var kämpiga i uppförslutning och om det berodde på att jag avslutade med denna etapp eller om det verkligen var en tuffing låter jag vara osagt. Jag hade dock inte valt denna som en uppvärmningssträcka. Tyckte inte alls om den faktiskt.

Längdskidåkning i Storlien

Hade två riktiga kanonkalas dagar i Storlien med strålande sol och bra spår som gjorde min upplevelse till en höjdare. Det kostade en liten slant att åka på spåren som man på eget ansvar fick swisha. Egentligen räcker det att åka skidor där under en dag men två dagar var också helt okej utan att bli uttråkad. Mitt favoritspår var det svarta över fjället. Enkelt att ta sig till och en bra upplevelse så jag kan absolut rekommendera Storlien för den som vill samla lite skidmil eller uppleva njutaråkning på fjället. Norgesvängen provåkte jag inte då den inte var pistad. Känner ni suget för en skidresa innan säsongen är helt slut eller har ni redan åkt det ni önskat denna vinter?

/ Pernilla som hade en bra längdupplevelse i Storlien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s