Östersunds stopover

Nästan en hel vecka höll jag mig hemma i huvudstaden och socialiserade med diverse bekantskaper samt maxade antalet Bodycombat klasser på SATS innan jag mötte upp Dryden som varit i södra Sverige på Arlanda för att samflyga till hans hemstad Östersund. Väl där bjöds jag en guidad löpartur genom staden och efter det smarrig kvällsmat signerad Daniels sambo och matbloggande Maria. Det hela avslutades med en fredagsdrink på torsdagen med den nyaste melon vodkan innan vi drömt klart om framtida resor och äventyr. Fint att ha vänner överallt att kunna besöka när man när ute på turné.

Åre weekend

Såhär i coronatider får man ta tåget från Östersund till Åre då bussen inte går så strax efter kl 7 började jag dagen med ett styrkepass när jag lyfte upp alla mina skidprylar på tåget. En dryg timma senare ankom jag till Sveriges ski resort #1(?) och checkade in hos min skidkompis på Holiday club. Ett hotell jag gärna bor på i Åre. Efter en hotellfrulle där buffén var precis samma-lika som innan coronan kom var jag proppmätt och det var dags att kasta sig ut i backen. Började med att testa köpa liftkort i appen och tryckte såklart in fel datum men det kunde tack och lov de fixa i Skistar shop. Alltså, jag ogillar dessa selfservice grejer. Fick dessutom regga mig, ladda ner appen osv. Kalla mig analog men jag vill inte förstöra min mobil med massa appar jag använder ett par gånger per år.

Sol och Åre är en rätt unik combo och av de gånger jag varit i byn har det varit rätt blandat dåligt väder både på sommaren och vintern. Men nu. 100% sol i tre dagar. När hände det senast? Dessutom noll vind och riktigt mycket snö för att vara såhär sent på säsongen så hela systemet var öppet. Nästan inga köer på varken fredagen eller söndagen så 59 åk blev det på dessa tre dagar. Och då blev det även en del stopp för att sitta i solgropar och afterskia.

Min äventyrskompis som flytt Stockholm och flyttat till Åre fyllde nämligen 35 så på fredagen firade vi med hemma afterski och taco Friday och oändligt mycket babbel. Okej, först drack vi ett glas rosé i solen på Timmer när backarna stängt. Första gången jag varit på sitt-afterski men det funkade även om det var bättre förr…

Lördagen var också maxad skiddag med en lång utelunch i en solgrop i Stendalen. Där hade jag aldrig åkt tidigare men det blev direkt min Åre favorit. Kändes som riktigt fjäll och inte custom-made backar. Snön var även mycket bättre där pga natursnö och inte iskristallig konstsnö. Inte de längsta åken men är de små får man åka två, tre, fyra… gånger.

Alla matställen stänger kl 20:30 nu och man får max vara 4 personer per bord så det var inte helt lätt att få någonstans att äta i byn efter att backarna stängt men vi lyckades få plats på Pinchos så det blev svenne banan tapas och en kvällspromme vid Åresjön innan det blev dags att krypa till kojs i pensionärstid för att på söndagen maxa en ny pangdag i backen. Även den avslutades med afterski modell corona. Är dock lite besviken på Skistar att de ska riva kabinbanan. Det var ändå ett kännetecken för byn. Annars finns absolut inget att klaga på.

PS: Till er som läst AB och hört om hur mycket folk det är till fjälls så kan jag säga att det inte var någon trängsel och allt var väldigt uppstyrt. Dessutom åker man inte skidor på varandra så ingen anledning att corona krisa utan det är hur lungt som helst att åka på en fjällresa innan backarna stänger.

Vädret i Åre är inte glass och ballong varje dag. Vill ni se en lite mer rättvis bild så spana in Lisa’s senaste Åre triprapport.

/ Pernilla som äntligen fick till årets skidpremiär

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s