Maten i Skåne

Enligt utsago skulle maten i Skåne vara något helt speciellt. Under mina dagar där har jag smakat mig igenom lite smått och gott så jag tänkte bjuda på mina kulinariska och mindre kulinariska upplevelser.

Frukost

Frukost på Espresso house innan ett löppass. Tog en mango och coconunut overnight oats samt en kaffe. Smakade utmärkt och lagom energi för ett löppass kort efteråt.

Min andra morgon i Malmö gick jag och åt lyxfrukost på Lilla Kafferosteriet som Linn Herbertsson tipsat om på sin blogg. Frukostlycka med en müsli som smakade utsökt och likaså mycket smarrigt bröd till mackan. Rekommenderas. Resans godaste frulle.

En natt bodde jag på Österlens Karlsgård och där serverades frukost som pre-Corona tider i buffé format. Men jag var dock enda gästen så ingen hade hostat på alla grejer jag tog av. Klassisk svenne frulle.

img_8078.jpg

Frukosten i Brantevik gick inte av för hackor. Allt ekologiskt och vad sägs om hemkokt äppelmos? Hembakat bröd och hemlagad müsli? Och äppelmust. Jag tackar då inte nej till det.

Lunch & kvällsmat

En inte speciellt god poke Bowl sallad från ett café i Västra Hamnen. Var vrålhungrig när klockan var 15 och jag bara ätit frulle och tillslut hittade jag mat. Dock en jättebesvikelse. Laxen smakade oätligt, riset också och det blev några grönsaker som slank ner innan det gick till komposten och jag köpte en glass istället. Härligt med lunch i gröngräset i Scandiaparken dock.

Resans billigaste måltid (men absolut inte äckligast) var en pastasallad som kostade ynka 18:- på ICA i Malmö då den gick ut samma dag. Perfekt strandmat och win-win. ICA slapp slänga maten och jag blev så mätt att jag slapp äta kvällis.

En kvällis som kanske inte ser så mycket ut för världen och inhandlades på ICA supermarket men var mäkta god. Spenat lasagne och favoriten edamame bönor i pesto (varför har jag aldrig gjort det?!). Avböjts på en bänk med utsikt över Branteviks hamn. Helt klart resans näst godaste måltid.

Örum119sägs ha Sveriges godaste pizza och av en ren slump bodde jag precis där en natt och det var det enda stället som serverade mat denna fredagskväll. Plus att jag var galet pizza sugen. Perfekt timing. Perfekt pizza. Värt en omväg om ni är på Österlen men boka bord!

Fika

Spenderade ett par timmar i Ystad och gick runt och sightsade. När regnet började smattra ute gick jag in på Söderberg & Sara och köpte mig en kanelbulle och kaffe till lunch. Bullen kom nästan direkt från ugnen och var fortfarande varm och kaffet smakade mycket bra. Tips om ni är sugna på fika och har vägarna förbi.

En löpardag äter jag gärna stor måltid på kvällen innan och bra frulle sedan klarar jag mig på en lättare lunch. En dag efter en mil och lite till på Skåneleden blev det en Kiviks dryck och glass från ICA. På en bänk i city i Simrishamn. Fint så. Notera local Skåne tänk med Kiviks drycken. Rabarber & Vanilj lemonaden dricker jag gärna fler av.

Fika till lunch varje dag var ett av resans teman. Hade inte planerat det men så blev det. På fina Kiviks musteris Stinas café åt jag en gudomlig äppelkaka som svaldes ner med en smaskig rosé cider.

Hoppas ni inte blev allt för hungriga av detta! Ingen hälsa diet i sin bemärkelse men massa god mat.

/ Pernilla som är nöjd och mätt efter Skåne resan

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s