Resa med jobbet

Som några kanske vet har jag bytt tjänst på jobbet så under vintern blir det en hel del resande. Toppen tycker jag som inte älskar att vara i Stockholm utan behöver omväxling. 2020 började med två veckor på Malta och sedan efter en helg hemma i den svenska huvudstaden bar det iväg till Shannon/Limerick på Irland. Irland är en plats jag varit på tidigare både privat och med jobbet men då i Dublin så jag såg fram mot att besöka en annan del av landet och ta del av vardagslivet som det blir när man går till kontoret (hangaren) måndag-fredag, har möten med kollegor och jag tror ni förstår resten. Har fått flera frågor vad jag jobbar med och kort och gott är det logistik och inköp under flygplansmaintenance. HÄR finns en bra Youtube video från Malta. Nu ska jag dock vara tre veckor på den gröna ön och nu tänkte jag dela med mig av mina intryck efter de första fem dagarna.

img_4789

Limerick

Limerick kallas även “The stab city” och mitt första intryck var att det kändes rätt osäkert att gå runt där själv efter mörkrets inbrott. Jag brukar inte vara så skraj men när man går in i fel områden känner man det och det gjorde jag ett par gånger under min utforskningspromenad första kvällen. Det var en den skumma typen efter den andra som satt längst Shannon river denna kyliga januarikväll. Det dracks öl och röktes diverse joints. Vissa var mer påklädda än andra om man säger så. Det var inte jättetrevligt område även om floden var vacker. När jag hade kollat efter löprundor på google maps trodde jag att turen runt floden skulle vara perfekt men nej, efter en promenad där konstaterade jag att det inte blir några löprundor där. I vart fall inte efter mörkrets inbrott. En mysig kyrka, St Mary’s cathedral hittade jag dock på.

img_4790

Städer på Irland

Limerick är den tredje största staden på Irland efter Dublin och Cork med runt 100 000 invånare. City kärnan är rätt liten och jag gick runt där på cirka 30 minuter. Det finns en del pubar som bekräftar pub kulturen och Milk market som är en marknad som säljer lokalproducerat. De vanliga affärerna stänger redan kl 18:00 på vardagar så det blir inget strosande i dem för min del. Staden innehöll annars det mesta som en stad gör, McDonalds, Starbucks, lite pizza ställen, klädaffärer och banker. Efter kl 18 var det inte mycket att hämta. Staden tömdes i rasande fart på människor och fram kom många handikappade och utsatta. Dessutom stod bilar på flera ställen och larmade så miljön var inte speciellt inbjudande.

img_4794

Matkultur

På jobbet som i mitt fall är Lufthansa Technik Shannon finns det en stor cantine där man kan köpa lunch. Matkulturen på Irland är som i UK, mycket mayo och fett. I dagens rätt ingår alltid pommes, eller vad sägs som pommes och lasagne som en dag serverades? eller kanske curry, ris och pommes? man kan även såklart köpa sandwichar med mayo och kritvitt bröd, soppa, eller äta av salladsbuffén som jag gjorde en dag (och inte gör igen). Det var mayo i ungefär allt och dessutom riktigt smaklöst och rätt äckligt. Tack och lov hade de goda yoghurtar så det blir yoghurt, kex och frukt till lunch för min del kommande veckor. Som sagt, matkulturen här är inte min smak och många människor ser ut som de inte gjort annat än knaprat pommes doppade i mayo. Tack och lov är jobbets kaffe riktigt gott.

Byggnader

Bebyggelsen i Limerick är mestandels av Georgisk stil, rätt engelsk till utseendet alltså. Mycket brunt. Och grått. Med färgglada inslag lite här och där och någon palm har jag skymtat i trädgårdarna. Har jag inget att göra tar jag gärna en promenad och utforskar vart jag är. Eller en löptur. Dock blev det inte många löpturer under min första vecka på ön pga bäcksvart när vi kom hem till hotellet från jobbet. Förhoppningsvis blir det fler denna andra sväng. Kan ha hittat någon runda som kan funka på google maps.

img_4802

img_4803

Outdoor

Irland är grönt. Man kan tro att det regnar hela tiden speciellt då det både är januari och har rykte om att vara ett regnhål ute i Atlanten men hitintills har det regnat noll gånger. Det har varit fuktigt och dimmigt men inte regnat. Jag tycker det är väldigt vackert, tänk bara om solen hade tittat fram lite. Det finns säkerligen massor att utforska längst kusten. Jag läste förresten i lokala nyhetstidningen en morgon att det varit en utlysning där ett par som ägde en B&B på en ö utan el eller vatten sökte någon som kunde sköta det under sommarmånaderna. Gissa hur många ansökningar som kom in från hela världen. 23 000!

img_4815

Det var lite om Limrick. Hoppas få uppleva lite mer av landet som jag kan dela med mig utav här. Keltiska kors, ödekyrkor och kust står på min önskelista.

/ Pernilla som är ute på ö-luff

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s