Fira jul i Stockholm

Jag är tudelad i mina tankar och åsikter om julen och andra högtider. Ibland vill jag bara slänga bort allt vad sociala medier heter, allt vad snacket veckorna innan “vad ska du göra i jul?” till bekanta, kollegor och annat folk. Ensam blir ofta ännu mer ensamma på julen och att vara ofrivilligt ensam är inget någon människa önskar. Att jag själv lägger upp bilder för hela världen och förtäljer om en lycklig bohemisk jul där mamma, pappa, jag, brorsan plus svägerskan och hennes mamma och pappa samt kusin med mor och far ger paket till barnen, pratar, umgås, äter en buffé av mat alla tagit med sig till känns inte hundra men samtidigt vill jag dela med mig utav härliga stunder just för att de är härliga. Svårt val det där.

Och frågan bland bekanta vad man ska göra i jul? Ärligt tycker jag den är lika tråkig som midsommar frågan. Pressen att alltid göra något som faller inom ramen för okej. Och de som inte gör det är “udda”.

För att fortsätta på ämnet, julklappar. Vad säger ni? Jag är inte något fan. En eller ett par klappar till barn men thats it. Jag behöver inte så mycket saker. Visst presenter är kul men vi köper inte julklappar till vuxna. Det är så skönt. Har inte haft julklappar på över tio år och det är en lättnad. Visst det är roligt att ge en uppskattad överraskning men det är ändå skönt att inte stressa runt och leta efter något som mottagaren kanske blir missnöjd med. Något prylfan är jag inte och tror inte jag kommer bli heller.

Min julafton 2019

Hade satt klockan på ringning till 8. Vaknade och gjorde en macka plus oboy. Kollade på Nyhetsmorgon och bloggade i min ensamhet.

Sedan snörade jag på mig löparskorna och sprang de 6 kilometerna genom ett öde och grått Stockholm bort till SATS Liljeholmen där ett crosstrainingpass väntade. Attans vilken träningsvärk det gav. Joggade hem med ett stopp på Åhléns på Kungsholmen för att handla lite småsaker. Att träna på julafton har länge varit tradition för mig och när jag varit i Västerås har vi alltid hela familjen gått till Friskis och kört något av deras Julpass eller så har jag varit ute och sprungit en halvmara.

Vid 13 svängde mamma och pappa förbi och hämtade upp mig innan vi åkte bort till brorsans nya hus. Där började vi med en fika buffé. Saffranskladdkaka, mjuk pepparkaka och lussebullar serverades tillsammans med glögg och kaffe. Jag hade trott vi skulle få lunch men fick äta mig mätt på lussebullar istället.

Sedan försökte jag introducera Kalle för den yngre generationen men det gick sådär. Efter det dök dock tomten upp och det var större succé än året innan. Paketen var halv poppis och bäst var dock en låtande lastbil till den lilla herren aka min brorson.

Och så blev det matdags. Julbord är inte min stora favorit men jag köttbullarna och laxen var superba. Tyvärr hade vi glömt både prinskorvar och sill (gjorde inte mig något).

Innan hemfärd på kvällen när allt från resor, pensioner, barn, renoveringar, matlagning, träning och diverse andra samtalsämnen avhandlats blev det glass dags. Om det är något min pappa kan laga är det glass så hela kalaset avslutades med jordgubbsglass. Besticken var slut vid det här laget så det blev att äta med barnbestick. Mätt, nöjd och glad efter många timmars umgänge var jag återigen hemma i Vasastaden.

Hur var er julafton vänner?

/ Pernilla som hade en härlig jul

2 Comments

  1. Firar sällan/aldrig några högtider och i så fall så marginellt som möjligt, så även denna jul. Religion, traditioner och konsumtion hamnar långt ned på min värderingsskala. Julafton var en helt vanlig dag för mig. Det blev en kort joggrunda på fyra km sent på kvällen. Åt på juldagen ett litet julbord med mina föräldrar och så var julen slut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s