Resa med Ethiopian airlines

En review av ett flygbolag är ett måste när jag testar något nytt. Ethiopian var första gången jag reste med i mitten av November då jag begav mig till bolagets hub och även landets huvudstad Addis Abeba för att springa The Great Ethiopian run. Loppet var en fantastisk upplevelse men resan började i vanlig ordning redan på Arlanda. Ethiopian airlines som är det flygbolaget med störst intercont trafik från Afrika traffikerar Arlanda via Oslo varje dag i veckan. Flygbolaget är även medlemmar i Staralliance där även bla SAS och Lufthansa ingår. Ethiopian är ett bolag som grundades 1945 och är säkert bland gemene man mest förknippat med dödsolyckan våren 2019 där alla passagerare och crew förolyckades när en Boeing 737-MAX störtade strax efter start från flygplatsen Bole i Addis. Anyway, jag vågade sätta mig i deras flygplan och här kommer en redogörelse av min upplevelse.

Check in

Ethiopian

Jag hade bokat biljett i ekonomiklass och ankom till Arlanda lite mer än en timma innan avgång på fredagskvällen. Det var några personer framför mig i kön men incheckningen gick smidigt liksom säkerhetskontrollen. När jag gått igenom den var det i princip boarding på en gång då den började 40 minuter innan avgångstid. Planet som skulle ta oss till Addis (IATA: ADD) var en Boeing 777-200 vilket Ethiopian för nuvarande använder på Arlanda. Tidigare körde de en 787 dreamliner men 777 har plats för ett 30 tal fler passagerare. Det behövdes denna afton då flyget var relativt fullt.

Ethiopian

Stolskomfort och interiör

img_3271

Alltså, jag är lite nördig och insnöad på ämnet flygplansinteriör (hej, arbetsskada) så jag började genast rycka och klämma i de detaljer som man kunde. Stolarna var stenhårda. Kändes som att sitta på en kyrkbänk från 1800-talet. Min röv hade domnat bort innan vi ens taxat ut. Men tog till ett husmorstrix och satte mig på den tunna filten så det blev aningens bättre. Annars var det rent och fräscht ombord. Stolarna var lite slitna men inte trasiga.

img_3268

3-3-3 var configen i denna Boeing 777 och jag hade lyckats få ett mittensätte. Bingo. Ärligt talat fungerar det fint. Jag är mindre kräsen med vad jag sitter i ett flygplan även om jag såklart föredrar business och fönsterplats men jag flyger inte för att sitta bekvämt utan för att komma till någon härlig plats.

IFE

img_3270

IFE skärmarna var av modell äldre men film utbudet var okej. Jag var vrålhungrig då jag inte ätit nämnvärt under dagen så för att hålla mig vaken satte jag på en rulle som visade sig vara en jackpot. Jag gillar att kolla på dokumentärer om destinationen jag är påväg till så det blev en om Ethiopien och dess kultur. Ytterst intressant timme. Det fanns även många nya filmer och serier. Bredvid skärmen fanns en USB laddare och under stolen fanns som oftast en vanlig kontakt om man skulle behöva ladda datorn. Betyg: okej men utan överraskningar.

Mat och dryck

Ethiopian

Ethiopian kör full service och det ingår fri mäng dryck samt mat. Denna flygning var det två serveringar, middag och frukost men jag avstod frukosten och intog min på hotellet. Finns det pasta tar jag det alla gånger och så blev det även denna flight. Det var en smaklös variant som var påcaterad i Norge. Vinet däremot var helt okej. Under flighten fanns även snacks om man var sugen.

Ethiopian airlines flotta

img_3273

Ethiopian airlines flotta består framförallt av widebody flygplan men det finns även en del shorthaul flyg som används i närområdet för transport i ett land där annan form av infrastruktur såsom vägar och tågnät är minimalt utbyggt pga bland annat ekonomiska skäl samt bergig terräng. Vill du läsa mer om flygbolaget och dess historia kan du läsa HÄR.

Mitt intryck av Ethiopian

Ethiopian

Linjen från Arlanda till Ethiopien är förlagd på en bra tidpunkt men hade jag ett annat val när jag reser någonstans hade jag tagit det beroende på vad. Tyckte att servicen var rätt dålig med snorkiga flygvärdinnor och som sagt stenhårda stolar. Även flygplatsen i Bole var en smärre katastrof. Svindyrt, eller vad sägs om en dricka för dryga 100 kronor? där ligger Swedavia i lä. Dessutom fanns inga Prioritypass lounger. Kanske blir det bättre när den nya de bygger öppnar men det var ingen lyx och flärd där inte utan massa människor på en minimal yta. Nej, jag skulle inte rekommendera Ethiopien utöver om de har bra flygtider. Fler som rest med dem? några intryck?

/ Pernilla som provreste med Ethiopian

6 Comments

  1. Minns inte deras hårda säten men desto mer förseningen på ett dygn som de inte löste skitsnyggt. Men visst, jag skulle kunna flyga med dem igen om det behövdes. De är ju en bra väg ut från Sverige om inte annat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s