Julmarknad nära Stockholm

Taxinge slott en dryg timmas bilfärd från centrala Stockholm är ett populärt utflyktsmål. Främst känt för sin dignande kakbuffe men även för julmarknad. Under två helger i november lyser slottet upp mörket och du kan gå runt och provsmaka mat från lokala handlare samt köpa hantverk. Jag tycker julmarknader är enormt mysigt och i år blev det äntligen dags att besöka Taxinge.

Praktisk info

Du tar dig smidigast till Taxinge slott med bil. Det ligger inte långt från Mariefred men något promenadavstånd är det inte för med inte långt menar jag några mil. Åker du kommunalt så kan du åka till Mariefred och därifrån ta dig till slottet med ånglok. Något som jag inte visste var möjligt förens vi var på plats men det verkade som en kul idé. Vi kom efter lunch och då tog det runt 30 minuter att hitta en parkering. Inträdet till marknaden är 90:- (2019) per person i vuxen ålder. Inne på området kan du äta den traditionella kakbuffen eller äta enklare mat såsom hamburgare och korv utomhus.

Julmarknaden

Vi slog till på varsin korv då vi köat tillräckligt innan vi gick runt och botaniserade i de olika handelsbodarna. Mysighetsfaktorn var total och jag tycker verkligen om att gå och titta på lokala hantverk. Det fanns många olika sorters tomtar att köpa, fina och unika till skillnad från Ikeas massproducerade. Något som jag föredrar med julen, personliga inslag. Nu köpte jag inga fler tomtar till min samling men lite annat smått och gott blev det som åkte med hem. En unik pepparkaksform, en julblomma och den lokala Taxinge glöggen som vi provsmakade på kvällen.

Det var duktiga hantverkare på plats och det fanns många fina kransar och dekorationer till ytterdörrar att köpa om man inte vill pyssla ihop dem själv.

Min favorit var luciatåget. Drömmigt vackert och jag önskar jag bott i ett stort hus för då hade jag slagit till. Finns det någon mysigare dag på året än lucia?

Och dessa utomhustomtar som alla hade ett namn. Hur söta? Vem vill inte att Anders eller Per ska vakta ytterdörren?

Eller lite moderna tomtar som bjuder på en nakenchock?

Mat kunde man både smaka och köpa. Utbudet var stort men något jag saknade var bröd och lussebullar. Hallå business opportunity!

Det var perfekt timing att komma runt 14 tiden för då hann vi även med att se slottet i mörkret innan vi styrde tillbaka till andra sidan Mälaren. Taxinge var helt klart en julmarknad jag rekommenderar ett besök till för alla julentusiaster. Fler som varit där eller har tips på andra härliga julmarknader som inte får missas?

/ Pernilla som älskar julen

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s