Är du flygrädd?

Hur känner du inför en flygning? pirr i magen, panik eller bara, “jaha då var det dags att transportera sig från A till B”. Jag vet att statistik som talar om hur säkert det är att flyga förmodligen inte hjälper de flygrädda. Inte en öl innan avgång för att lugna nerverna heller eller fraser som “Piloten skulle inte flyga planet om det var osäkert”. Själv är jag inte det minsta flygrädd trots ett par “go-arounds”, någon avbruten start och att någon har lyckats bokstavligen talat eldat upp mat i galleyt mitt i natten mellan Bangkok och Stockholm samt en brand incident mellan Malta och Frankfurt för 20 år sedan. Däremot är jag livrädd för hundar och hästar samt diverse andra småkryp. Vi alla har ju våra egenheter och rädslor som påverkar oss. Jag som arbetar inom flygbranschen och varje dag får veta varför flygbolaget jag arbetar på, dess flyg står på marken. Ändå flyget jag utan den minsta rädsla. Bara i år har jag hitintills åkt över 50(!) flighter, ledsen Greta men din flygskam biter inte på mig. Kanske lite konstigt att jag nu skriver ett inlägg om hur säkert flyg är och du inte behöver vara rädd när jag ändå inte tror på metoden att fakta kan ta bort rädslan. Men det kanske får dig som är flygrädd att tänka till en gång till och ta tag i din rädsla för att sitta instängd i plåtburken flera tusen meter över marken hos ett proffs. Jag gör ett försök.

Flygresa

Medias inverkan

Ofta när det händer något som inte är rutin med ett flygplan passar media på att blåsa upp det. Har det varit en säkerhetslandning är det nödlandning. Har det varit rök i kabinen har det brunnit på flyget. Har det varit tryckfall i kabinen och man valt att gå tillbaka till hemmabas för att troubble shoota och göra repair där är det sammankopplat med näst intill katastrof. Känner du dig därför lättpåverkad av nyheter, bläddra förbi flygnyheter på kvällstidningarnas nyhetssidor.

Maruritius

Läs på

Klassikern, men läs på. Har själv suttit bredvid andra passagerare som håller så hårt i armstöden att man tror att stolen skall flyga iväg och inte planet, folk som skakat i starter och fullkomligt kallsvettats så fort det blivit lite turbulens. Vet du varför en lampa blinkar, eller ett visst ljud låter, flygplanet kränger till i luften eller anledningen att diverse saker sker under en flygning blir livet ombord mycket enklare. Kunskap är makt och jag lovar, att veta vad som är normalt kommer lugna varje själ i alla fall en aning.

Fly SAS

Våga lita på crewet

Crewet är utbildade för att klara alla möjliga situationer. De är experter. Lita på dem liksom du litar på en läkare när du går dit eller att din PT är proffs när du går till gymmet eller frisören gör ett bra jobb när du sätter dig i frisörsstolen. Känner du dig otrygg eller är orolig. Kontakta dem. Det är deras jobb att alla skall må bra under resan. Nu kanske du inte får besöka cockpit efter vad som hände den 11e september men ibland kan du få titta in och se piloterna och det kan jag tänka mig är en betryggande känsla att faktiskt få ett ansikte på den som skall flyga planet.

Maruritius

Flygplansmaintenance

Nu har jag arbetat med flygplans maintenance i tio år och kan en hel del om ämnet. Jag skulle säga att ingen, ingen någonsin i det bolaget jag arbetar på skulle släppa iväg ett flygplan om det fanns risk för människors liv. Safety first. Olyckor händer och med en rad olika omständigheter kan det inträffa hos även de bästa, men säkerheten är verkligen nummer ett. Alltid. Ett flygplan underhålls efter en plan och seriösa flygbolag fuskar inte med det vilket kontrolleras av myndigheter. Det är inget som sker slumpmässigt att någon till exempel känner att det är tid över under kvällen och “ooops, nu ska vi skruva lite på landstället” eller “oj, ikväll ska vi nog byta oljan i motorn”. Utöver planerat underhåll gör man självklart underhåll vid behov och enligt vissa av flygplanstillverkaren definierade intervaller går hela planet på stora checkar där planets delar ner på skruvar och muttrar kontrolleras. Vill ni veta mer om världen bakom flygplanet du sitter i kan jag skriva spaltmeter om det. Självklart finns det mer eller mindre tillförlitliga flygbolag och nog för att olyckan inte är framme ofta kan man minimera dem genom att boka ett tillförlitligt bolag.

Safety on board

Bli av med din flygrädsla

Men är du riktigt flygrädd, precis som jag är hundrädd, ta hjälp av ett proffs. Och prova utmana din rädsla. Liksom jag utmanar min rädsla att faktiskt inte hoppa över till andra sidan trottoaren när det kommer en hund (lyckas inte alltid) kan du åka till flygplatsen och titta på flygplan som startar och landar. Se på Flightradar24 och förstå hur många plan som är i luften. Av dessa, hur många har en incident? försökt peppa dig med statistik (i mitt hundfall – hur många har inte hund hemma som inte äter upp dem?!). Res med någon du litar på, ett bolag du litar på, utmana dig själv och blunda i starten och se, utan att titta och notera allt lyfter flyget ändå. Hur känner ni vänner, är ni oroliga när ni flyger någon gång?

 

Länktips

Kan rekommendera denna youtube video om du vill se på hur en base check går till hos British Airways. Länk HÄR.

Tips på en blogg som jag nyligen hittat skriven av flygvärdinnan Helena Lindh som förhoppningsvis kan lugna några flygrädda själar. Hon går till jobbet varje dag utan att fasa för sitt liv.

IATA, The International Airtransport Association, listar flygbolag som är förbjudna inom EU. HÄR hittar du listan.

 

/ Pernilla som gillar flygets värld

2 Comments

  1. Tror i och för sig att hundarna när som helst kan pressa sig in i förarkarbinerna och tugga sönder allt dom ser! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s