Sveriges första stad

Den lilla staden som också är Sveriges största, Sigtuna, har jag varit nyfiken på ett bra tag. Men så, en söndag i augusti blev det tillfälle för en utflykt dit och jag var verkligen peppad. Hade hört rykten om att fika utbudet var bra så söndagens sockerchock skulle man nog kunna få till.

img_1194

Att ta sig till Sigtuna var enkelt för mig som bor i centrala Stockholm. En timma tog det och jag behövde endast ta pendeln till Märsta för att där byta till buss 570 mot Sigtuna. Restiden var ganska exakt en timma.

SATS Sigtuna

img_1199

Innan min utflyktskompis han fram så körde jag ett pass på SATS. Kan inte påstå att det var någon vidare insats dock med trötta ben från gårdagens halvmarthon som bar mig. Men ett besök blev det och en timmas styrka och kondition. Jag har som sagt ett mål att besöka alla SATS i Stockholm så nu kan jag pricka av ett till på lin lista.

Gymmet var litet och obemannat. Det gavs endast ett fåtal cirkelpass i veckan men all utrustning man kan tänkas behöva fanns där. Så det var okej men faller inte in på min lista med Stockholms bästa SATS.

Turist i Sigtuna

Sigtuna

Att välja Sigtuna som besöksmål var vi inte ensamma om. Det var turister från alla världens hörn och i sann turistanda började vi med att titta in på turistbyrån.

Sigtuna museum

img_1220

Dagen till ära var det Bågskyttedag och Sigtuna museum bjöd på fri entré. Gratis är ju gott så istället för att inte betala 100:- och gå in gick vi in för att en kvart senare gå ut. Det var inte jättespännande om jag säger så. Min personliga höjdpunkt var en bit plankor som skulle föreställa hur marken kändes att gå på under 1000-talet.

Centrala Sigtuna

img_1203

Sigtuna charmade verkligen mig. Huvudgatan var väldigt mysig och fylld med caféer vilket gör det till ett perfekt resmål att strosa runt i på sommaren och jag kan tänka mig så även på vintern efter en skridskotur på Mälaren. Lite fler krimskrams affärer hade jag dock gärna haft att titta in i.

img_1201

Staden kändes som ett museum utan att behöva gå in på ett. Unika byggnader som finns väl bevarade finns utspridda i de centrala delarna av staden.

img_1206

Och en telefonkiosk som är omgjord till en bokkiosk. Hur charmig?

Mälarstaden

img_1211

Vi hade helt klart prickat in en perfekt dag vädermässigt. 22 grader och strålande sol. Längst Mälaren fanns en strandpromenad som passade utmärkt för oss söndagsflanörer. Mitt badsug gjorde sig ordentligt påmind men det fanns inga riktigt bra badställen i centrum så den aktiviteten blev inte av.

img_1213Sigtuna

Däremot gjorde vi som så många andra, fotade turistiga moments. Att vikingarna var en viktig del av stadens historia gick inte att undgå då diverse attiraljer gör besökarna påminda om det.

img_1212

Platser att njuta av solen utan att ligga på en strand fanns det gott om. Både i hamnen bland båtarna där man även kunde äta på café Våfflan och en härlig brygga som jag för övrigt utsåg till ett perfekt yoga ställe.

img_1223

Frisyren hade jag inte fixat till den enda selfien som jag knäppte. Men det får väl duga i alla fall som bildbevis på att jag var i Sigtuna. En perfekt verklighet är inget för mig.

Shopping i Sigtuna

img_1225

Det fanns några söta affärer att kika in i. Jag gillar unika detaljer och hittade några riktigt fina sådana. Två lampor faktiskt men bara ett problem, jag har ingen plats att ha dem på. Större boende? någon som sponsrar med det?

img_1214

En bubblare i shopping utbudet var en American Food store. Det fanns en i centrala Stockholm för ett par år sedan och jag funderar på om det är samma ägare då utbudet var snarlikt. Hursomhelst, saknar du lime chips, flingor, Goldfish eller PopTarts, åk till Sigtuna.

img_1205

Utöver några butiker med diverse hopplock av svenska märken såsom Filippa K, Dagmar, Carin Wester och liknande fanns en gudomligt söt karamellbod som fick mig att tänka på en Astrid Lindgren saga. Överprisat godis såklart men värt att stödköpa.

Mat & fika utbud

Sigtuna

Jag var rejält hungrig när vi vid 12 snåret traskade in till Crepériet för att prova crêpesen. Ett mysigt litet ställe som dock endast är ett år gammalt.

img_1217

Blev ingen crepe utan en galette denna gång men den var riktigt god. Dessutom var det rejält med sallad på vilket jag gillar.

img_1231

Senare på eftermiddagen fortsatte vi ätandet och denna gång med en fika. Platsen för detta fick bli Tant Bruns kaffestuga. Det påstås vara ett toppenfik och det måste man ju prova.

img_1235

Jag tyckte verkligen om stället. Inuti det lilla röda huset var det ett jättemysigt möblemang och utomhus kändes det som man satt i trädgården hemma hos någons sommarstuga. Fikat som jag köpte (blåbärspaj med vaniljsås) var gott men inte “wow, jag vill åka tillbaka och fika nästa helg” bra. När sista klunken cola var uppdrucken tackade vi Sigtuna för en härlig utflyktsdag och lämnade platsen. Hit kan jag helt klart åka tillbaka för att vandra eller springturista eller rekommendera andra utflyktslystna att ta sig till. Har du besökt Sigtuna eller någon annan närliggande Stockholmspärla som lämpar sig väl för en dagsutflykt?

/ Pernilla som älskar utflykter

6 Comments

  1. Sigtuna in my hearta! Pendel och buss? Är det Greta som har fått dig att lämna luftrummet permanent?? 😉 Nåja, här finns 400 m2 som är för litet för tre pers så hur skulle det då få plats en till? Riktigt bra område för kräfvande joggingrundor dock! 😉

    1. Exakt! Nejdå, brukar vara hemma och njuta av sommaren. Nu blev det lite mer än planerat för jag kände att jag hade för mycket på jobbet för att vara ledig men drar i september blir det Tyskland, Ungern, US och Italien 🙂 november blir det långresa plus Etiopien och okt Holland plus Slovenien som det ser ut nu. Och har bokat in Singapore index för mara. Blir ingen båt inte utan flyg!

      Haha! Ska komma ihåg det om jag behöver mer space och backar att springa i.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s