Biarritz – you had me at hello!

I många år har jag förställt mig av någon oklar anledning att Biarritz är en magisk plats. Jag vet inte riktigt varför men jag har bara velat resa dit. Nu i juli blev det som sagt tillfälle för det i kombination med San Sebastian och jag kan bara konstatera att wow. Min förställning om att denna plats var något extra stämde till punkt och pricka. Jag älskade platsen, viben, klimatet, människorna, arkitekturen. Allt. Här skulle jag kunna bo. Eller i alla fall ha ett sommarhus.

Badorten Biarritz

Till denna anrika ort har Europas kungligheter begett sig i hundratals år. Oscar den II:a var här på 1800-talet och nog må jag säga att det är kungligt här. Husen ser ut som slott, badvikarna är den ena mysigare än den andra, grönskan som bryter av mot det blåa vattnet i Biscaya bukten gör platsen till ögongodis. Här i Biarritz samlas surfare och strandälskare. Familjer, par och semestersugna. Golfare och helt vanliga människor.

Stränderna erbjuder inte den bästa finkorniga sand kvalitén man kan drömma om. Vattnet är inte jättevarmt men det gör inget. Det är magiskt vackert! Här huvudstranden Grande Plage.

Denna blev en utav mina personliga favoriter. Krävs lite akrobatik att nå då man inte egentligen får använda trappan på bilden och vågorna slog upp mot den så man fick passa på att vänta in en våg som rullar utåt när man hoppar från trappan. Ligger vid Biarritz akvarium.

Min tredje favorit där jag dock inte stannade för det fanns ingen skugga så man får ta med sig eget parasoll om man inte trivs i solen. Plage du Port-Vieux är namnet att lägga på minnet om du vill till denna vik.

Badorten Anglet

Strax norr pm Biarritz ligger orten Anglet. Där bodde jag och avståndet från det pampiga hotellet i Biarritz Hotel du Palais dit är runt 2,5 kilometer. Här är det en lång och vidsträckt strand med strandbarer, promenadstråk och konstgjorda vikar som lockar till sig surfare och badare. Även här är sanden grovkornig och då vågorna är stora lämpar sig bäst bad genom våghoppning.

Att se och göra

Surf, strand, golf och kulinariska äventyr skulle jag säga är huvudattraktioner är Biarritz. Det är en typisk badorts atmosfär och när solen gått ner försvinner folklivet och flyttar in på ett fåtal barer och klubbar. Närheten till Spanien har påverkat öppettider på många restauranger så siesta är vanligt. Du behöver inte ha bil för att ta dig fram då lokalbussarna går tätt fram tills ca kl 20 på kvällen inkl till närliggande städer. Efter 20-tiden gäller dock taxi, Uber har jag inte lyckats få några träffar på. Eller egen bil.

Dagtid är gatorna i Biarritz fulla med restauranger.

Det lokala torget in Anglet. Som sig bör kan man köpa färskt bröd här.

Gillar du unika prylar? Här finns många sommaraffärer med krimskrams.

En Biarritz ikonisk byggnad. Hotellet du Palais. Inte billigt att äta där men ändå inte ruinerande dyrt så att bara kungligheter kan komma innanför grindarna. Runt 45€ för en varmrätt.

Tycker du Biarritz låter som ett spännande ställe att spendera ett par dagar på?

/ Pernilla som är mycket nöjd över resan till Biarritz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s