Tankar om Korea

Har du besökt Thailand, Tokyo, Singapore, Shanghai och liknande storstäder i Asien och tänkt att livet inte skiljer sig speciellt mycket från Europa. Same same but different typ. Åk då till Seoul i Sydkorea och du kommer få en närmare chock. Det här är ”the real Asia”. Staden med 12 miljoner invånare och inräknat kranskommunerna 25 miljoner. En enorm stad med ett enormt utbud. Här bodde jag under ett halvår då jag var här på en utbytestermin (här kan du läsa mer om det). Jag fick lära mig om hur det är att leva i Asien på riktigt inte Asia light som jag kallar de västernifierade platserna ovan.

Jag var alltså i en del av Asien där du som blond och vit skandinav är ett exotiskt föremål för många. Staden där ytterst får även i den yngre generationen pratar engelska. Seoul är helt klart en spännande världsstad värd att besöka men förbered dig på en kulturkrock! När jag bodde här och besökte Tokyo tänkte jag, wow det här är som att komma hem. Skyltar står på engelska, man kan bli förstådd relativt enkelt och västerlänningar ser man varje halvtimma. Så är det inte i Seoul. Varken då 2008 eller nu 2019.

Travel to Korea

Utsidan – ditt skyltfönster mot världen

Jag lärde mig tidigt att inget sätt att leva på är mer rätt eller fel. Det är bara olika. Det kan jag tacka mina föräldrar för som tog mig med ut i världen redan som liten. Seoul är onekligen ett spännande resmål. Människor här är väldigt välklädda. Det yttre är ytterst viktigt och antalet shoppar där man kan göra diverse behandlingar för att putsa sin utsida är fler än du kan räkna. Ansiktsmaskernas Mekka. Här opereras ögonen till höger och vänster, det bantas och kalorier räknas och finns även utskrivna längst med promenadstråk. Jag vet ingen plats på jorden där det yttre är viktigare än här. Just det, jag glömde att säga att du ska vara vit också. Ju vitare desto bättre.

img_0013

Från inget till allt

Koreas ekonomi är på topp 20 i världen och välståndet har varit det snabbast växande i världen sedan koreakriget tog slut för cirka 50 år sedan. Frågar dagens K-poppande koreaner sina mor-, och farföräldrar hur det var när de växte upp så var det inte till neonljus och amerikansk snabbmat. Stora konglomerat som Samsung och Hyundai har bidragit till detta. Det märks på kulturen att denna snabba klassresa påverkat människorna.

Travel to Korea

Relationer i Korea

Familjen är otroligt sammansvetsad här. Att bo hemma tills man gifter sig är inget ovanligt både med tanke på de starka familjebanden och för att hyran för lägenheter är hög. Studier är något som verkligen premieras här och ju fler utbildningar du mäktar med desto tidigare i livet ju bättre är det. Jag har själv gått på ett topp rankat universitet i Seoul och när man pratar med folk om det så höjer de på ögonlocken och statusen i deras värld går från att vara en enkel turist till en aktad person. Det här är ett klassamhälle utan dess like. Hierarkierna genomsyrar samhället. Att umgås med västerlänningar är fint bara de är av rätt sort dvs framgångsrika och har rätt utbildning eller arbete. Jag vet att det låter annorlunda mot vad medelsvensson är van vid men detta är Korea. Rasismen är dessvärre utbredd i samhället och jag har själv fått känna på det som student av både vissa professorer och elever. Det här är Korea som man får uppleva som boende här och delvis känna av som vit turist.

img_9992

Elva år senare

Att komma tillbaka till Korea efter 11 år var en spännande resa. Glad av att inte bo här utan att enbart vara på tillfälligt besök och inte vara en del av ett klassamhälle eller kultur där man inte säger nej. Att vara på semester och spendera fem dagar när jag endast besökte det mest spännande Seoul har att erbjuda. Återupplevde mina gamla favoriter och se vad som hade förändrats. Att komma tillbaka till Korea som turist var en fantastik upplevelse och jag är väldigt glad över mitt återbesök trots att det tog elva år. Jag hoppas innerligt att jag i framtiden ska ha möjlighet att komma tillbaka igen till detta spännande land. Det är verkligen en kontrast mot min vardag.

img_0170

När jag gick vägen från min gamla dorm till hållplatsen där flygbussen gick från kom jag ihåg den promenaden som igår. Nästan exakt elva år tidigare gick jag nedför den branta backen men den tunga resväska och tänkte att det var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv. Nedräkningskalenderns sista ruta var ikryssad och jag skulle hem. Hem till familj och vänner efter ett år i Asien. Jag har aldrig varit på flygplatsen så tidigt som när jag åkte hem från Korea. Nu när jag är här som turist känner jag inte alls likadant. Nu skulle jag kunna tänka mig några fler dagar här än de fem jag faktiskt har haft och optimerat väl. Så med detta kan jag konkludera att nog är det en stor skillnad på att besöka ett land som turist och att bo där. Vad man oftast ser som turist är bara ett skrap på ytan. Något som för alltid kommer fortsätta fascinera mig är de likheter och olikheter som finns runt om i världen.

Never stop exploring!

img_0051

Om någon tror att jag ångrar att jag bodde i Korea så är svaret nej. Det var en erfarenhet och vem vet, jag kanske hade uppskattat det vid en annan tidpunkt i livet. Halvåret i Korea gav mig många erfarenheter, lärdomar om mig själv och ett tjockt lager skin på näsan. Frågor på det?

/ Pernilla som är tillbaka i Korea

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s