Airline review LOT

Hur reser man tidsoptimerat från Skandinavien till Seoul? Det går inga direktlinjer från varken Oslo, Köpenhamn eller Stockholm. Finnair flyger till Incheon men de är inte min favorit (sorry tandläkarmottagning till interiör), Lufthansa, Korean eller Asiana från Frankfurt var allternativ samt KLM från Amsterdam men så hittade jag LOT. LOT Polish airlines som jag endast åkt med en gång tidigare från Arlanda till Warszawa när jag var där på en weekend för några år sedan så dem fick det bli. Mer tidseffektivt än att åka ner i Europa och snurra och jag var sugen på att testa deras business class. Bokat och klart. Onsdagen den 5 juni begav jag mig iväg från Arlanda via Polen till Incheon i Korea. Incheon (IAFA: ICN) är en storflygplats utanför Sydkoreas huvudstad Seoul i staden Incheon. Seoul har också en flygplats Gimpo men där är det betydligt förre internationella flighter.

Shorthaul economy: Arlanda till Warszawa

Från Arlanda till Warszawa var flygtiden endast 1,5 timmar och planet vi stuvades in i var en CRJ. Efter bussboarding fick vi lydigt vänta i kabinen då det var prime time på Warszawas flygplats sp vår landningsslott blev flyttad. Det gjorde mig inget då min transfer var lång och istället njöt jag ev en ex. SAS CRJ som numera ägs av Nordica – en underleverantör till LOT. Snurrigt men så funkar det i flygbranschens ekosystem.

Flighten gick snabbt. Jag satt i Economy vid nödutgången och resan spenderade jag med att jobba och läsa några sidor i min bok när man inte fick ha datorn till hands.

Crewet för dagen var mycket trevliga och service minded. I Economy blev man bjuden på kaffe, Tea eller vatten samt en kexchoklad. Lagom. Det var helt enkelt en fläckfri resa över Östersjön.

LOT Business lounge

I väntan på nästa flyg som skulle avgå fyra timmar senare kilade jag in i LOT loungen efter jag hämtat nästa boarding pass och checkat in. Loungen var också den väldigt trevlig med gott om utrymme och bra dricka samt dessert. De serverade varm mat också men den föll inte mig i smaken. Jag hittade några härliga stolar där jag fortsatte min jobbdag på remote innan det var dags att bege sig för att boarda plan nummer två för dagen.

Long haul Business class: Warsawa – Incheon

En halvtimma innan flyget skulle avgå välkomnades vi ombord på LOTs Boeing 787-900. En Dreamliner modell -900 har jag tidigare inte åkt så det var kul att prova. Den kändes som en -800 men enligt specifikationen var den ca tio meter längre. Jag fick plats 2D, en rätt dålig plats men till min stora lycka var min favorit position längst back vid fönstret i business ledig så när det var boarding completed bytte jag snabbt som stålmannen till rad 6. 24 business platser fanns på detta flyg och det var mycket rymligt i kabinen.

Inflight food & bevarages

Innan vi lämnat marken tog kabin personalen upp beställning på huvudrätterna. Efter att start champagnen och canapeer serverats. Det fanns kött och fisk och dessvärre inget vegetariskt alternativ så det blev fisken för mig. Nästan omedelbart när vi kommit upp i luften började dryckesserveringen. Det skulle bli en effektiv måltid förmodade jag. Något som jag sätter stort pris på och absolut inte gillar med SAS där det tar tre timmar från start tills maten är bortplockad. På LOT var det också individuell service vilket jag föredrar. Maten smakade bra och var caterad av DOCO som jag tycker har betydligt bättre mat än Sky chefs eller LSG som är andra vanliga catering firmor.

Det serverades också frukost (koreanska pannkakor bla) men när de gick runt och frågade om man önskade bli väckt för mat svarade jag nej och sov mig igenom den andra serveringen. Så tyvärr inget utlåtande om den. Total intrycket på serveringen ger jag 3,5 av 5 flygplan pga avsaknaden av både rosé och vegetariskt.

Inflight entertainment

Wifi fanns inget på detta flyg och det finns heller inte i LOTs flotta. Men hellre inget än ett i dålig kvalité om jag får bestämma.

Filmer fanns det däremot gott om. Jag browsade igenom utbudet på Panasonic systemet men jag läste en jättespännande bok som jag inte kunde slita mig från så den blev min underhållning tills ögonen slocknade. Underhållnings betyg blir 5 av 5.

Kabininredningen

Stolarna tyckte jag var väldigt bekväma, samma modell som min favorit Turkish dock så hade LOT ingen mod med utdragbar vägg för mer privat space. Utrymmet i kabinen var jättestort. Har aldrig sett en sådan luftig kabin tidigare. Den blåa färgen tycker jag dock är sådär då jag föredrar gråskala eller mörkare sorter alternativt beige på kabininredning. Filtarna och kuddarna var i toppklass. Självklart råkade min iPhone ramla ned i stolen så fick en smärre tillsägelse av kabin personalen när de hjälpte mig att fiska upp den. Hade flyttat stolen när den var borta (som jag vet att man absolut inte ska göra) men jag upptäckte inte att den var borta tills jag flyttat stolen halvvägs. Den kom hur som helst lyckligtvis tillbaka. Men 3 av 5 får inredningen.

En promenad genom Boeing 787-900 Dreamliner

Jag tog en cabin walk för att spana in plus samt Economy kabinen. Plus var väldigt liten, cirka fem rader men det såg helt okej ut. Inte lika fin som SAS plus men tillräckligt bra för att betala en slant extra under en långflygning.

Economy delen var näst intill fullsatt. På denna flight skulle jag uppskatta att 90% av passagerarna var koreaner. Nu hade de hunnit släcka ner innan jag tog min promenad men stolarna såg bekväma ut och det var till synes gott om utrymme även här.

Skulle jag resa med LOT igen?

Det skulle jag absolut kunna tänka mig. Såg att de börjat flyga till Colombo på Sri Lanka samt flyget till Miami och LA bland annat och med en smidig transfer från Arlanda är det ett alternativ. Business classen var inte den bästa jag åkt men bra. Personalen var däremot bland de trevligare jag haft på länge och det är viktigt för mig att de är service minded och gillar sitt jobb. Det var ingen extra flärd med effektivt och straight forward skulle jag säga. Det märks att flygbolaget kommer från en öststat när man ser till servicen. Har du rest med LOT? Eller skulle du vilja testa?

/ Pernilla som tycker om att prova olika flygbolag

4 Comments

    1. Ja det är verkligen guld! Äta i tre timmar som på SAS är inte min grej, visst på en dagsflight till LA men inte på kvällsflighter till Asien. Och jag skippar ogärna glassen 🙂 hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s