Varma källor i Taipei

Bad och varma källor är attraktioner jag inte gärna skippar när jag är ute och reser. Nu senast när jag besökte Taiwan fann jag ut att i en förort till Taipei, Beitou, kunde man hitta varma källor så dit begav jag mig en eftermiddag och kväll för att undersöka det hela. Senast jag badade i källor var för ett år sedan i Australien och inte vilka källor som helst utan Peninsula hot springs SPA som jag för övrigt varmt kan rekommendera. Men nu över till dessa källor lite längre norrut på vårt runda klot.

Beitou natural springs

Området med thermal baths i Beitou var stort och när jag klev av bussen tog jag först in på en conveyor belt sushi för att äta en sen lunch innan det blev en promenad runt en av parkerna med källor i. Notera att det står beräknad kaloriförbrukning per gångsträcka – väldigt asiatiskt om ni frågar mig. De som påstår att asiater är naturligt slanka och inte räknar kalorier som vi gör i väst, well let me put it this way: spendera ett år i asien och bli bekant med några asiater så får du själv bilda dig en uppfattning. Men nu tillbaks till Beitou thermal springs.

A walk in the park

Beitou natural springs

Denna eftermiddag med över 30 graders värme och hög luftfuktighet kände jag inte direkt för att värma mig i det över 40 gradiga vattnet men ville man så kunde man äntra något av de allmänna baden längst med floden. Bakom mig ser ni entrén till ett av dem. Hade det varit en isvak hade jag utan tvekan hoppat i.

thumb_IMG_9059_1024

Istället promenerade jag runt och tittade på detta fantastiska område. Det fanns mängder av söta spa hotell här och jag hade absolut kunnat tillbringa en natt i detta område. Men nu låg mitt hotell ca 30 minuter bort med tunnelbana i centrala Taipei.

Thermal valley

thumb_IMG_9063_1024

Norr om parken jag precis promenerat igenom låg Thermal Valley och ytterligare några källor dit det varma vattnet från vulkanerna uppe i bergen samlades. Inträdet var gratis.

thumb_IMG_9064_1024

Det blev riktigt hett att stå vid poolerna och det varma vattnet ångade upp. Stenarna som ligger vid källorna är av en väldigt unik sort som bara finns på två platser i världen. Här och i Japan. De innehåller det radioaktiva ämnet radium (men självklart så blev man inte kontaminerad av att gå runt i parken vid dem).

thumb_IMG_9069_1024

Har ni varit vid något thermal bath någon gång? i sådana fall känner ni med all säkerhet igen lukten här. Det är speciellt och går inte riktigt att beskriva.

thumb_IMG_9071_1024

Jag fortsatte min promenad runt här bland poolerna innan jag gick ner till en park där man kunde bada fötterna i några pooler. På vägen gick jag förbi otaliga källbad för händerna. Stannade till vid ett och pratade med en local. Hans händer var helt illröda av det kokheta vattnet som han badade dem i. Han lovade att det var bra för hälsan och själv gjorde jag några kattatvättar och tyckte det var olidligt varmt. Var som att doppa ner händerna i kokande tevatten.

Området vid Beitou springs klassar jag som urban nature och är perfekt att kombinera med en hike. Nu hikade jag inte här då jag hade varit på en hike i Yangmingshan national park tidigare på dagen men naturen såg storslagen ut och precis vid byns ände börjar hiken Junjianyan Trail. Någon som testat?

Thermal foot spa

thumb_IMG_9080_1024

Mina för dagen trötta fötter som tagit mig fram mängder av steg denna dag belönade jag dock med lite fot spaande. Om man går från Beitou park cirka en kilometer (väl skyltat) så kommer man till Changan park. En fantastisk park för övrigt men här kan man testa på att bada fötterna i det heta källvattnet. Det var jag och alla locals här. Hade jag inte haft ett förflutet av att bott i Asien vet jag inte om jag hade vågat testa på bland alla locals. Plötsligt blev jag en turistattraktion och alla ville prata med mig. Hur som helst hade jag en riktigt härlig eftermiddag och kväll bland källorna i Beitou. Hoppas jag har inspirerat dig till ett besök i Taiwan.

Vill ni riskera att inte missa Runwaytoadventures inspo och stories från runt om i världen missa kan ni följa mig på Bloglovin HÄR eller på min Facebook sida HÄR.

/ Pernilla som drömmer om nya asien äventyr

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s