Santa Monica – en favoritplats på jorden

Los Angeles på den amerikanska västkusten är en stad jag mer än gärna besöker. Staden är enorm och det finns verkligen hur mycket pärlor som helst där. Biltrafiken är massiv så vill du inte spendera semestern i bilköer – bosätt dig i närheten av dina planerade aktiviteter eller förflytta dig tidigt på morgonen. Ska jag bara åka till Kalifornien och LA en kortis så blir det strand orten Santa Monica. Det är enkelt att ta sig dit från flygplatsen och allt man kan önska sig finns där. Här har jag samlat mina absoluta favoriter från SM.

Strandgungorna

Santa Monica

Hade jag varit Pernilla 5 år hade jag sagt att gungorna var det bästa. Nu när jag är Pernilla 34 år säger jag, strandgungorna är något av det bästa i SM. Hur drömmigt är det inte att sitta i en av de många gungorna med sanden mellan tårna och spana in folklivet på stranden och beachwalken?

Matutbudet

thumb_IMG_7894_1024

Jag älskar amerikansk mat. Det finns allt. I SM finns också ett utbud av allt jag tycker är gott minus Shake Shack. Cheesecake factory, heaveny smoothies och bowls från Nektar, sallads i bowls, sushi, NYC style pizza slizes, frozen yoghurt eller brunchställen som The Butchers daughter. You name it. Allt man kan önska sig när det gäller ärbarheter finns där och väntar på dig redo att ätas på plats eller att transporteras till beachen för en picknick.

Palisades park

thumb_IMG_7820_1024

Jag gillar ju att springa på min semester (och i vardagslivet). Palisades park mitt i smeten erbjuder en 4KM löparsträcka bland palmer, picknickars, promenerade, joggare och alla sorters flanörer. Ett underbart sätt att starta dagen och har man extra tur kan man pricka in ett yoga pass.

Stranden

thumb_IMG_7818_1024

Som den beachjunkie jag är går stränder där man kan promenera kilometer efter kilometer inte av för hackor. Längst SMs kust mot Stilla havet kan man göra det. Vattnet är kallt så mycket mer än ett uppfriskande dopp gör i alla fall inte jag. Vill man surfa kan man göra det – men glöm inte våtdräkten då. Vill man inte bada finns en beachpool klubb eller så kan man hyra cykel eller inlines och swisha fram på boardwalken med. Eller spela någon bollsport i den aktivitetsvänliga sanden. Enda minuset är att det saknas skugga.

Utegym

thumb_IMG_7788_1024

Utegymmens utegym ligger i SM. På stranden. Kostar gratis och man behöver inte vara proffs för att testa akrobatiska övningar i ringarna, på repen eller vid något annat redskap. Denna lekplats för vuxna passar alla med barnasinnet kvar. Och de som filmar häftiga insta eller youtube videos. Seriöst, är du turist och gör bort dig, who could care less? du kommer högst troligt inte träffa någon av de du mött här någonsin igen.

Santa Monica Pier

thumb_IMG_7888_1024

Något du säkerligen känner igen från TV serier eller filmer är Santa Monica Pier. En plats där det känns som tiden stått stilla. En plats där karusellerna går på högvarv och där de sötare än sötaste godisarna äts av tivoli besökarna. Piren som fortfarande doftar gammal träbrygga. Platsen där Route 66 börjar/slutar beroende på vilken ände man startar i. Ett must see vid varje SM besök.

Californian sunsets

thumb_IMG_7782_1024

Hur många solnedgångar har ni sett över havet? jag kan omöjligt räkna de jag upplevt i mitt liv och inte blir de mindre magiska ju fler gånger jag upplever dem. Varje kväll står jag och tittar när solen möter horisonten över Stilla havet. Fotovänligt, magiskt och stört romantiskt. Jag saknade för egen del  dock bara den andra personen för att få till den romantiska Hollywood scenen.

3rd street promenade

thumb_IMG_7812_1024

Dollarkursen kanske inte gör USA riktigt shoppingvänligt för tillfället men det går att göra fantastiska fynd även utan en superlåg dollar. 3rd Street promenade bjuder på turistanpassad shopping men bege dig lite utanför denna mysiga gågata till outlets eller passa på och fynda när det är reor (jämkare älskar reor) så kommer du få dig några shoppingkassar att bära med dig hem. 3rd street promenade är en plats jag gärna strosar runt på efter middagen och spanar in folklivet på eller ser på när någon gatukonstnär göra extra ordinära trix.

Santa Monica

Santa Monica har i alla fall allt jag behöver för en semester. Strand, urban natur och härlig stämning. Annat var det för 25 år sedan när jag var här första gången. Då var det gangsterområden och vi lämnade knappt bilen för att gå ner till stranden. Denna plats är numera något jag verkligen rekommenderar för LA besökare som vill ha maximalt utav LA utan att behöva transportera sig runt med bil och sitta i bilköer. Det går även smidigt att ta sig till närbelägna ställen såsom Malibu och downtown LA med lokaltrafik om man inte vill hyra bil eller åka Uber/Lyft. Frågor på det hela? Fler LA guider utöver de som redan finns i bloggformat kommer. Lovar. Kan den staden rätt bra vid det här laget. Gillar denna plats så mycket att det är en utav ställena jag gärna skulle vilja bo på på jorden.

/ Pernilla som längtar tillbaka till Californien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s