Airline review: Scandinavian airlines intercontinental

Med risk för att vara partisk då jag arbetar på ovan nämnda flygbolag tänkte jag härmed utöka min kategori med airline reviews med en från Skandinaviens äldsta flygbolag, SAS. Det är det flygbolag jag rest med överlägset flest gånger, testat alla nuvarande långlinjedestinationer minus Boston med (Tokyo, Shanghai, Hong Kong, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Miami, Washington DC och New York). Åkt till en stor del av de europeiska destinationerna, rest i alla klasser och med alla flygplanstyper så en review i bloggform känns rimligt att göra. Jag har ju ändå hyfsad koll på produkten utifrån ett konsumentperspektiv också. Och till att börja med kommer en genomgång av long haul linjernas produkt i detta inlägg.

SAS Business class

Business class, eller C-klass erbjuds endast på långlinjerna idag. Har jag chansen så väljer jag att resa med den eller i plus. Varför? Stolarna.

Hårdvaran

Scandinavian airlines

Som sagt, stolarna i business class är de bästa jag testat tillsammans med Turkish. I 330n och A340n är configen 1-2-1 och stolarna är lite olika, antingen har man ett tjockt eller tunt armstöd ut mot gången. Plats 8A har ett tjock armstöd mot gången och det är “min” plats. Jag väntar på att den ska byta namn till PEB istället för 8A. Dock får jag nog vänta länge tills det händer.

Wifin som är gratis fungerar också exemplariskt bra när man reser. Speciellt västerut. Min senaste resa till Chicago satt jag och lyssnade på Spotify över Grönland utan problem och laddade hem en Netflix film eftersom utbudet på IFEn inte var i min smak. Dock finns det en hel del kul spel så jag passade på att utmana Magnus Carlsson i schack och spela olika ordspel. Dessvärre varierar kvalitén på wifi något beroende på flyg och destination. När jag flög hem från Miami tog det mig tre(!) timmar att ladda upp en grej på insta. Men jag klarar mig fint utan wifi onboard.

Hårdvaran får 5/5 i betyg.

Mat och dryck

Jag är ju rätt kräsen när det kommer till mat och hade helst önskat tacos, hamburgare, köttfärssås och spagetti sushi eller grillad korv med bröd ombord men nej, det bjuds på moderna fusion versioner av skandinaviska smaker. Bättre än många andra bolag och pastan brukar hålla bra klass (och även finnas kvar på sista raden i business) samt laxen till förrätt eller Kalix löjrommen. Vinerna och champagnen är också alltid välsmakande liksom desserten. Jag brukar alltid ta alla desserter minus osten. Varför ta en när man kan äta tre? Enda minuset är att servicen är alldeles för seg för min smak. Sista glaset är inte undanstökat förrens cirka tre timmar efter avgång. Jag föredrar personlig och snabb servering som Turkish, Air Canada eller Thai har.

Scandinavian airlines

Cirka 1,5 timmar innan landning får man en andra servering beroende på tid på dygnet. Antingen frukost eller sallad. Frukosten är grym men salladen skulle jag aldrig äta då det alltid är konstiga smaker. Tur att jag då alltid har ätit mig mätt på snacks från snacks buffén.

Maten får 3/5 i betyg.

SAS Plus intercontinental

Mellan prisklassen där du förutom en uppgraderad stol på långlinjerna jämförelsevis med SAS Go får tillgång till både fasttrack och loungen.

Hårdvaran

SAS Plus

Jag fullkomligt älskar SAS Plus. Stolarna är något av favoriter för mig och det känns som man sitter i en soffa. Rikligt med plats och åker man tre kompisar på en shopping/hockeyresa till New York kan man tjattra bort 8 timmar utan att störa de andra passagerarna som när man reser ett sällskap på tre i business då man behöver skrika för att hålla en konversation. IFE skärmen är också i bra size och sitter man på första raden får man även ett skönare fotstöd. Det finns bara ett minus och det är att armstöden mellan stolarna inte är fällbara så får man en hel rad och sover över flera stolar mår inte ryggen 100 efter en flight från t.ex Hong Kong (baserat på egen erfarenhet). Dessutom får man gose täcken och kuddar.

Betyg på hårdvaran: 5 av 5 stolar

Mat och dryck

SAS Plus

Precis som på andra långlinjer med starbolag får man en måltid. I plus serveras en varm och en kall måltid. Maten tycker jag är mycket godare än i business och allt kommer på en bricka så det tar inte 100 år att äta. Vinerna är bra här men inte lika goda som i business. Att maten serveras ur en aluminiumlåda och inte på porslin – couldn’t care less.

Maten får 5 av 5 flygplansbrickor i betyg

SAS Go intercontinental

Hårdvaran

Stolarna är helt okej att sitta i, faktiskt skönare än många andra economy stolar måste jag säga. Configen i SAS Go är 2-4-2 eller 2-3-2 i den absolut bakersta delen av planet. Det finns en lite mindre avdelning i mitten av flyget framför lavatoriesen och så är det en stor avdelning längst bak. Om jag får välja plats så tar jag alla dagar i veckan den absolut bakersta raden. Där är det väldigt lite spring och man slipper bli störd om man planerar att sova. Förutom själva stolen som är utrustad med en IFE skärm med samma filmutbud som i resten av flyget och för vanliga kontakter samt USB port får man en filt och kudde.

Dog on board

Hårdvaran får 4 av 5 flygplansstolar i betyg. En skönare filt och bättre filmutbud hade bidragit till full pott.

Mat & dryck

I SAS Go serveras det allra nödvändigaste. När man kommer till sin plats finns där en vattenflaska och under resan serveras man mat och dryck. En varm måltid och en kall måltid som är antingen frukost eller något annat lättare beroende på tidpunkt. Till måltiden får man en alkoholfri dryck. That’s it. Vill man ha mer får man köpa det. Snålt tycker jag då jag dricker mer än de 500ml vatten och en 33cl Cola om jag flyger 11,5 timmar t.ex Tokyo. Sitter man på min favoritplats i Go, längst bak, finns en stor nackdel och det är att det tar väldigt långt tid innan man blir serverad mat och dryck. Men you can’t have it all.

Maten får 3 av 5 flygplansbrickor i betyg pga snålhet och varierande matkvalitet.

Frågor på det hela?

/ Pernilla som älskar flygplans reviews

 

1 Comment

  1. Inga frågor, tycker det är glasklart. Skulle verkligen vilja testa C-klass någon gång men är väl inte riktigt beredd att lägga pengarna utan tänker i så fall poängresa. Ser himla bekvämt och härligt ut. Tycker också att SAS Go på långresorna fungerar bra, en av de bättre ekonomikabiner som jag har testat. Lite sniket att ett glas öl eller vin inte ingår till maten dock men inget som produkten som helhet står och faller med för min del.

    Bra genomgång, tack!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s