– Inlägg i samarbete med partner –

Dags för nya utmaningar?

2019. Känn på det mina vänner. Vad känner ni inför det nya året nu när några dagar har gått? har ni några nyårsmål eller löften? ett av mina nyårsmål är lära mig nya saker och ett annat är att resa tillbaka till Seoul, Korea där jag var utbytesstudent för 11 år sedan.  Det var en spännande, lärorik men också en jobbig tur. I efterhand har jag uppskattat min Korea upplevelse mer än när jag var mitt i den. Men Seoul är en riktigt häftig stad. “The real Asia” som jag säger. I jämförelse med Tokyo är Tokyo västerländskt för att dra en paralell.När jag kom till Seoul den snöiga februaridagen 2008 kunde jag inte ett ord Koreanska. Att varit bättre förberedd innan mitt halvår där är något jag skulle rekommendera alla som reser dit att vara. Att tex ta en kurs i det koreanska språket ett par veckor innan universitetsterminen skulle börja hade varit smart och det är ett tips jag skulle vilja ge till alla icke koreansk talande att göra innan man reser på utbyte till Korea då man ofta kommer längre i vardagslivet med teckenspråk än engelska.

Seoul

Drömmer du om att göra något unikt 2019?

Hade någon ställt mig den frågan hade jag sagt – åk till Seoul och ta en kurs i Koreanska. Det kanske inte är det mest användbara språket men faktum är att det är det 19:e mest talade språket i världen och då det talas av över 75 miljoner personer vilket bara är ett par hundra tusen färre än fransktalande i världen. Arbetar du inom teknik sektorn eller drömmer om att göra det? kanske kan den unika Korea kunskapen om språket och livet i Korea vara skillnaden i ditt CV som gör att du sticker ut och får jobbet på de Koreanska jätteföretagen Samsung, LG, Kia eller Hyundi. EF erbjuder kurser på mellan 2 och 52 veckor med boendealternativ i både studenthem och värdfamilj. Jag reste själv på språkresa med EF till Malta när jag var 15 år. I tre veckor bodde jag i en värdfamilj och studerade engelska över sommarlovet. Hade jag valt boende alternativ hade jag definitivt bott hos en värdfamlj eftersom man kommer landet in på livet på ett annat sätt än att bo i ett internationellt kollektiv där man lätt kan fuska med engelska samt inte får en insyn i kulturen på samma sätt. Och Koreansk kultur är annorlunda så förbered dig på en kulturchock. Och glöm inte, du behöver verkligen inte vara 20 år för att lära dig något nytt.

Seoul

Vad kan man göra i Korea förutom att studera?

I Seoul bor ca 10 miljoner människor. En enrom stad. Ett enormt utbud. Vad du kan göra sätter din egen fantasi de största stoppen för. Gatumaten i Korea är något du inte får missa att testa. Gå till en KTV och prova kareoke är ett annat måste säger jag som avskyr att sjunga. Besöka enorma wholesale marknaden där du får ett pespektiv på hur mycket krimskrams det finns i. Dricka nationaldrycken Soju som är ett koreanskt risvin på en soju bar och sedan ta en barrunda på ö-kända neon glittrande Gagnam. Trängas med alla människor i shopping distriktet Meyong-Dong och äta de längsta mjukglassarna du någonsin har sett. Ta en hike i den urbana trail miljön Bukhansan national park bara en tunnelbanefärd från centrum. Besöka och bo äver i ett koreanskt hanok. Och självklart får du inte missa att vandra runt i de många palatsen som finns runt hela huvudstaden. Seoul är staden där bristen på aktiviteter inte finns utan snarare bristen på tid att göra dem alla. Något sysselsättningsproblem hade jag aldrig under mitt halvår i Seoul. De gångerna jag ville försvinna från hetsen i staden snörade jag på mig löparskorna och tog en joggingtur till ljuset av skyskraporna längst Han flodens strand.

sl381476

Har du fortfarande brist på idéer hur du kan utveckla dig själv 2019? efter att ha skrivit detta inlägget känner jag mig själv mer än sugen på att studera igen.

/ Pernilla som längtar tillbaka till skolbänken

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s