Att resa inrikes i USA

Har du varit i USA och rest inrikes? då har du säkerligen lagt märke till att det är ett enormt land där det flygs mycket och kors och tvärs. Att åka bil eller buss är inte speciellt tidseffektivt och ett alternativ för majoriteten när det tar 5-6 timmar att flyga från öst till västkusten. Tågnätverket är mycket begränsat och då återstår nästan bara flyg som transportmedel för de med begränsad tid. Och i flyglandet USA finns det en del bolag att välja mellan, klassiker som Delta, American Airlines, Alaskan airlines och United Airlines nyare uppstickande konkurrenter som Virgin America, Spirit, Frontier, JetBlue och South West. Men när man väljer flygbolag, vad väljer man då emellan? personligen säger jag pest eller kolera.

Jag har flygit inrikes i USA mängder av gånger och därför tänkte jag dela mina bästa tips för hur du får en så bra inrikesresa som möjligt.

Aircraft

Vilket flygbolag ska jag välja?

Jag skulle säga att servicen är mer eller mindre likvärdig på de olika bolagen. Det är verkligen ingen lyx och flärd varesig du reser med ett lowcost bolag eller ett traditionellt bolag. De tar dig mellan punkt A och punkt B helt enkelt även om distansen är lika lång som mellan Skandinavien och Dubai får du sitta inklämd i en läderklädd smal stol utan vare sig kudde eller täcke. Någon IFE kan du inte räkna med men om du laddat ner flygbolagets app på din privata device finns det oftast wifi så du kan titta på filmer och serier gratis. Så välj det bolag från den allians som du är medlem i eller det som har bäst flygtider.

På flygplatsen

Service landet Amerika erbjuder på flygplatser ytterst lite service. Att hitta en bemannad incheckningsdisk är som att leta efter en nål i en höstack många gånger. Checkar in gör du själv och se för guds skull till att följa alla regler vad gäller bagage. Något som är väldigt positivt på inrikesterminaler i USA är att säkerhetskontroller brukar gå otroligt effektivt. Det brukar också finnas gott om eluttag att ladda telefoner och datorer på vid gaterna och bra wifi. Däremot så är mat och snacksutbudet väldigt varierande. Du kan hitta allt ifrån allt du kan tänka dig, t.ex San Francisco till absolut inget Los Angeles. Allt beror på vilken flygplats och ibland vilken terminal du hamnar på. De klassiska bruna skinnstolarna i en unken lokal hittar du till exempel i Seattle och Atlanta. Mitt bästa tips: kom i tid men inte för god tid!

Delta

På flygplanet

Boardingen är nästan alltid optimerad så du går in i en fålla med zonnummret på ditt boardingcard. Det går snabbt och smärtfritt. Sedan är det bara att slå sig ner och hålla tummarna att din närmsta granne inte är modell XXL och väller över halva din stol. Tro mig, det har hänt mig mängder av gånger. En resa jag minns hamnade jag mitt emellan två damer modell större som inte ens fick ner borden. Kan säga att de tre timmarna från New York till Florida inte var den bekvämaste upplevelsen men fram kom jag i alla fall. Vanligtvis skulle mitt bästa tips för bättre komfort vara att försöka få en plats vid en nödutgång men det är det inte i detta fallet då ofta de större personerna får dessa platser så om du inte vill be squeezed välj någon annan sittplats.

Är du törstig under resan? inga problem. Det läsk älskande landets flygbolag bjuder självklart på free flow av läskeblask. Ofta får man även salta pinnar att snacksa på.

Punktlighet

I stort sätt upplever jag att flygen ankommer och avgår punktligt. Dock brukar jag försöka att resa med första eller sista flighterna då det oftast är färre personer på dem och man dessutom får ut mer av dagarna. Men regnar det, är dimmigt eller snö blir det kaos. KAOS med stort KAOS. Safety first och allt canceleras. New York borna blir lika chockade varje år första snön kommer och staden i princip stannar. Samma sak med thunderstorms, orkaner diverse andra väderfenomen. Då är det ingen höjdare att vara på en amerikansk flygplats. Svårt att undvika men det händer.

Chicago approach

Egna erfarenheter?

Vad säger ni som rest inrikes i USA? har ni varit nöjda/missnöjda? vilka lärdomar har ni tagit med er? har ni något favoritbolag eller favoritflygplats?

/ Pernilla som delar lite personliga erfarenheter

6 Comments

 1. Ja gratis läsk får man ju, men även gratis juice, kaffe, te till och med tomatjuice och även kolsyrat vatten…men är det inte så på alla flyg nuförtiden, även i gamla svedala?

  Absolut aldrig United, vi försöker bojkotta dom sedan alla otrevliga saker inträffade förra året. Bla doktorn som i princip blev misshandlat för att de överbokat flyget och sedan blev han avslängd också.

  De “billigare” flygen, typ spirit och virgin tar betalt för väskor som är modell större som carryon, de får man reda på när man sitter och väntar på att stiga på planet…om man inte lusläst innan.

  Alaska airlines tycker jag är bäst, flyger man deras dotterbolag Horizon, en kortare sträcka..tex Seattle Bozeman får man gratis öl och vin! Ibland får man mer öl eller vin än normalt beroende på hur många som befinner sig på planet…därför är det ju kanske lite roligare att ta det planet på eftermiddagen/kvällen.

  De flesta flygbolag flyger från samma terminal hela tiden, då kan man i förväg kolla upp vad som finns där. Jag tar alltid med mig matsäck om jag flyger längre sträckor eftersom man alltid på något sätt missar lunchen, även fast man på vissa flyg får mat så kan det ändå vara bra.

  Seattle har den bästa restaurangen Anthonys, och Anchorage har Humpies. Jag hamnar ofta i baren på flygplatsen om man är trött efter en lång väg. Då kan de även vara bra att veta att de serverar vanlig pint, och även modellen större!

  1. Nej, vatten, tea eller kaffe är det som serverar på svenska bolag i vanlig econ. Kul att du gillar Alaskan – tyckte bra om dem innan men hade en dålig flight med dem i somras. Kanske kan de få plus från mig igen vid nästa försök.

 2. Min favorit var Virgin America innan de köptes upp av Alaska Airlines. Blev riktigt ledsen när de försvann som eget bolag för det var underbart att flyga med dom, både vid incheckning och under flygresan. Numera är min favorit JetBlue som är nästan lika bra. Bekväma plan, trevliga flygvärdinnor och riktigt bra IFE även på korta flighter (vi har mest flugit Long Beach till Sacramento med dem). Har flugit mycket med United förr men totalvägrar att flyga med dem numera. Finns det inga alternativ så åker jag hellre tåg och buss en hel dag än flyger med dem. Favoritflygplats är Long Beach utanför Los Angeles, liten och supergullig och så trevligt där. San Diego, Phoenix och Denver är också riktigt trevliga samt en av terminalerna i San Francisco, kommer dock inte ihåg vilken nu men det är inte den som SAS flyger ifrån. Tycker också att O’hare kan vara helt OK när man flyger inrikes men internationella terminalen är inget vidare.

  1. JetBlue alltså, helt klart bästa valet för inrikes i USA. Åh Long Beach har jag inte testat kanske får göra det. Håller med om att San Diego, Phoeinix och Denver är riktigt bra för att vara amerikanska. Ankomma med AA till Miami kräver en mindre mara att komma ut. I förra veckan var det 25 min promenad från flyget till passkontrollen inkl. tåg. Inte lätt om man inte har friska ben eller barn.

  1. Nej det avstår man mer än gärna. Åkte hem i econ från Miami i söndags och då satt det två svenskar av modell “lite större” bakom mig som bad mig att inte fälla ner stolen. Well, 10h så tur att jag hade en rad att ligga och sova på. Köp plus nästa gång så ni får plats typ 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s