En helg i Västerås

Västerås. Staden där jag har växt upp. Ett par gånger om året brukar jag resa dit. Senast var i mars och nu var det dags igen att sätta mig på tåget och skumpa fram på rälsen de 56 minuterna från Stockholm C. Vässan var en bra stad att växa upp i. Allt fanns på cykelavstånd och jag hade en kan absolut inte klaga på min uppväxt här. Mina första år i livet spenderades boende i en villa i den norra delen av staden, gick i låg och mellanstadiet ett par hundra meter hemifrån medans jag spenderade högstadiet och gymnasiet i centrum. Skogen låg bakom huset, jag spelade fotboll och idrottade så fort jag fick chansen, åkte på utomlandssemestrar ett par gånger om året och var på västkusthelger oftare än jag kan minnas. Och vet ni, staden blev precis utsedd till Sveriges näst fulaste stad efter Borlänge. Det ni. De tär också en merit.

Jag instämmer att staden är ful, och nöjesfaktorn är inte heller något att jubla för skulle jag säga. Det är en praktisk stad. En äkta industristad med ABBs huvudkontor och andra stora industrier som Bombardier, Westinghouse och Outokompu. Till folkmängden är det faktiskt den 5e största staden i Sverige. Allt finns och är inom räckhåll. Men vad kan man göra en helg i oktober i en sömnig industristad? Rawness Karin var här med husbilen tidigare i höstas och utforskade från ett turistperspektiv vilket lät mer exotiskt än att resa till Vässan som ex-västeråsare. Själv besökte jag staden som en hemvändare och kom fram till följande:

Strandpromenad

Här vid Mälarparken i den framväxande stadsdelen Östermälarstrand hade vi vår båt när jag växte upp. Vattnet är tyvärr riktigt dåligt och mest grönt av algblomning eller ofräscht brunt så båten fick andra ägare. Men att ta en promenad längst Mälaren in mot stan funkar fortfarande utmärkt. Och har blivit enormt mycket längre än den brygga som fanns för 15 år sedan.

Och staden hade investerat i en ny instavänlig gunga. Tummen upp för den.

Steam hotell

Mellansveriges mest hypade hotell år 2018? jag föredrar att vara först eller sist ut med saker därför har jag inte varit där ännu och testat baren eller en övernattning. Det får bli till mitt årliga julbesök. Men både den och poolen lockar. Och äventyrsbadet Kokpunkten i finns i samma byggnad.

Trädgårdslivet

Helgen har bestod av äppelpajsätande. Trädet i trädgården svämmade över av äpplen och jag fick min favorit äppelkaka till lunch. Planen var även en tur till svampskogen men det blev löparskorna i skogen som sällskap istället för svampkorgen.

Erikslund shoppingcenter

En av sveriges största handelsplatser ligger i Västerås, Erikslund så dit blev det en tur. Det är helt värdelöst att köra bil dit för vägarna är inte dimensionerade för all trafik så det är ett konstant kaos. Men måste man dit så måste man. Blev en tidig söndagsutflykt till Intersport, Rituals och IKEA innan resten av staden vaknat till liv.

Skogen

Men det bästa med Vässan är nog ändå den platta skogen med utmärkta löpsträckor. På lördagen brände jag av 21K i Gryta och Rocklundaskogen utan att springa samma sträcka två gånger och i söndags blev det 10K i den strålande höstsolen. Skogstrail blir inte bättre än såhär. Har jag sagt att jag älskar att hänga till skogs?

Västerås

Mycket mer än så gjorde jag inte på min helg i hemstaden. Inga krogbesök, inga restaurangbesök, inga biobesök eller besök på hembygdsmuseumet Vallby. Och inget sportevenemang. Några som varit i Västerås och turistat? hittade ni några guldkorn som en ex Västeråsare som jag borde besöka nästa gång?

/ Pernilla på besök i hemstaden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s