Att resa över tidszoner

Helgen som precis passerade ändrade vi klockan till vintertid och möjligtvis kände du dig lite jetlaggad av den timmen. En timmes tidsomställning är inte mycket men faktum är att det tar ett dygn per timme att ställa om kroppens inre klocka till den nya tidszonen. Men reser man då över 8 tidszoner betyder det då att man behöver åtta dygn på sig för att komma i fas? då jag ofta reser över många tidszoner har jag blivit lite av en expert på att resa över tidzoner utan att bli jetlagad så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips.

Qatar airways

Resa österut

Säg att du åker från Stockholm till Tokyo, Hong Kong, Thailand, Seoul eller en annan plats där klockan är -6 till -8 timmar från GMT+1 tidszonen som vi i Sverige har vintertid (GMT +2, sommartid). Mitt absolut bästa tips är att boka ett flyg som avgår på eftermiddagen eller kvällen. Reser du vid 15-tiden landar du i Asien på morgonen/förmiddagen dagen efter. Försök att vara trött när du boardar flyget. Var uppe ett par tre timmar längre än normalt kvällen innan. Plus se till att vara lite hungrig så du behöver sitta uppe och vänta på flygmaten som serveras någon timma efter avgång. Därefter gå och borsta tänderna och sätt på dig några sköna kläder. Jag brukar ta med mig en skön luvtröja och skidstrumpor så känns det lite som camping känsla. Och en sovmask. Sedan är det bara att sluta ögonen och sätta sig i en bekväm position och sova. Förhoppningsvis vaknar du något sånär utvilad på din destination. Samma regel gäller om du reser från USA tillbaka till Skandinavien. Dock är resor från västkusten på andra sidan Atlanten relativt korta (ca 7 timmar) så då brukar jag beroende på hunger se till att äta innan och skippa kvällsmaten eller säga till att jag inte önskar bli väckt vid frukosten för att få lite extra sömn.

Har du möjlighet att resa i business class förenklar det självklart komforten och sovandet blir betydligt skönare. Har du inte det brukar jag fråga flygvärdinnorna när de går förbi om jag kan byta plats efter starten om det finns någon ledig rad i sikte nära mig. Det brukar inte vara några problem.

Thai

Resa västerut

Reser du däremot västerut från Skandinavien till tillexempel New York, Chicago, Los Angeles till tidszoner runt 6-8 timmar från vår så rekommenderar jag också att vara lite småtrött när du sätter dig på flyget. Använd fyra fem timmar av resan till att sova. Även om det är lockande att sitta och titta på film så skulle jag hoppa över det. En film eller två absolut men inte köra ett filmmarathon. Då kommer du garanterat få problem när du kommer till destinationen, somna vid 18 tiden och vakna upp klarvaken vid 2-3 tiden på natten. När du kommer fram, kämpa med att vara vaken till 21:30-22 tiden så du kan sova på natten och förhoppningsvis inte vakna tidigare än 18-tiden.

Pernilla Bredolt

Hur undviker du jetlag?

Vad säger ni om jetlag? brukar ni tänka på att anpassa resan så ni inte blir jetlagade när ni kommer fram? boka flygresor så ni åker på för er rätt tidpunkter eller ta det billigaste alternativet? eller brukar du bli jetlagad när du reser över tidszoner?

Mitt absolut sämsta tips som jag lärt mig genom erfarenhet är att sitta vaken hela flighten från Miami-Frankfurt-Arlanda som jag gjorde när jag gick på gymnasiet och skulle tenta av kursen Naturkunskap det första jag gjorde när vi kom hem efter påsklovet. Hela resan läste och memorerade jag boken pärm till pärm och när jag kom hem gick jag på fotbollsträning. Den jetlagen minns jag än. Och resan från Sydney när jag och min bror tävlade om vem som kunde vara vaken längst. Vi somnade båda två precis innan inflygningen till London.

/ Pernilla som hoppas använda sina egna tips på nästa långresa

5 Comments

  1. Bra tips! Trodde jag skulle klara mig från jetlag när jag resten hem från Vancouver i somras, eftersom det var en ganska kortresa. Sov okej på hemresan, drog ut och tränade samma kväll och även dagen efter. Två dagar senare var jag helt klubbad. Så nej, jag lyckades inte. Den gången heller. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s