Seychelles marathon

Det här med att åka runt i världen och springa lopp har blivit lite av min grej. Löpning är verkligen en häftig idrott. Den är tillgänglig överallt i hela världen och målgruppen är enorm. Det enda som behövs för att springa är en fungerande kropp, två ben och lite vilja. Lopp springs också överallt i hela världen och det ger verkligen en extra dimension av semestern att springa ett lopp. Går du i tankar om att springa lopp utomlands så har jag skrivit två guider till det HÄR och HÄR. En av anledningarna att det blev Seychellerna just den sista helgen i februari var att Seychelles Eco Friendly marathon arrangerades då. Ett lopp som jag även sprang för två år sedan men då 21K. Det var en minst sagt svettig upplevelse så jag anmälde mig till 10K denna gång.

Seychelles marathon

Förberedelser

Dryga två veckor innan loppet skickade jag in anmälan till organisationen. Det var inte någon online form man skulle fylla i utan en PDF som skulle printas och mailas in. Betala gjorde man kontakt när man fick nummerlappen. Den skulle egentligen hämtas inne i Victoria men efter ett mail till organisationen ordnade de att jag kunde hämta den på racedagens morgon. Perfekt! Annars förberedde jag mig minimalt. Kvällen innan blev det en sen kvällsmat på Le Meridien och till den luxuösa frukosten blev det det som fanns. Tre bitar Toblerone, kaffe, vatten och resorb. Man tager det man haver och gillar läget. Solen började gå upp när jag lite efter 6 lämnade vårt boende och joggade mot startplatsen. Hämtade nummerlappen och träffade en del andra svenskar att chitchatta lopp med. Vi pratade tider och då sa hon “då vinner du”, ville inte outa att jag gick för seger men det var faktiskt målet.

Seychelles marathon

0-5K

Starten gick en gång. Och en gång till. Första gången blev det omtag pga några tjuvstartande. Jag stod på en utav de främre raderna. Studerade löparskor av mina medlöpare i brist på annan sysselsättning minus att svettas i den tropiska hettan. 30 grader och mycket hög luftfuktighet. Tur att jag gillar värme. Sedan gick den riktiga starten. Jag sprang på i helt okej fart. Benen kändes pigga efter tre dagars löpvila och jag var sugen på att springa. Tog den första kilometern strax över 4:30 min/km fart. Planen var att köra på första fem i bra tempo för att sedan se vart jag låg och ta det därifrån. Eftersom jag visste att det var en varvbana var det perfekt, så jag kunde se vilken plats jag låg på i varvningen och ta det därifrån. Två kilometer gick, benen kändes bra och då öppnade sig himmeln. Regnet forsade ovanifrån, från sidorna och sedan längst benen. Tur att jag gillar vatten. Hoppade i och över vattenpölar. Ingen dam i sikte när jag närmade mig varvningen. Perfekt utgångsläge inför sista 5K.

thumb_IMG_8205_1024

5-10K

Vid 5K vände vi som sprang 10K loppet runt plastkonen medan de andra tuffade vidare i regnet. Det kändes otroligt skönt att slippa de allra jobbigaste backarna måste jag säga. Slog en kik på klockan för att ta tid hur långt det var till tvåan. För siktet inställt på vinst hade jag. Klockade runt 2 minuter så jag saktade ner lite på tempot till behaglig 5 min/km fart för att inte ödsla onödig energi. Joggade vidare, drack noll klunkar vatten på vattenstationen, hoppade över lite vattenpölar och sprang in i en enorm flock löpare. Det var 5K race deltagarna som var påväg mot mål. Fick sicksacka och skrika för att inte springa in i någon. Jag gillar lopp med många olika distanser men det måste även fungera logistiskt. Tur att jag blir lite extra taggad på stök så jag ökade sista två och sprang in i mål mot min första seger i ett riktigt 10K lopp på en tid strax under 50 min. Verkligen superkul! Att vinna är alltid lite (mycket) extra skoj.

Seychelles marathon

Slutet gott, allting gott. Seychelles marathon kommer jag gärna tillbaka och springer även 2019. Paradisöarlopp kan vara den bästa anledningen att åka på semester. Fler som sprungit runt och svettats i lopp på tropiska öar? Jamaica Reagge marathon är jag enormt sugen på. Får se om det blir nästa tropiska lopp för min del.

Hur man bäst återhämtar sig efter Seychelles marathon kl 07:30? Vid en pool på Le Meridian och en coconut smoothie.

thumb_IMG_8245_1024

/ Pernilla som längtar efter fler loppupplevelser

8 Comments

    1. Nej absolut inte, var färdig vid 9 tiden. Målet låg precis på stranden också. Hur perfekt kan det bli?!

  1. Men coolt att vinna ett lopp och på den tiden i värmen – grattis och snyggt! 🙂 Har inte sprungit utomlands mer än Norge men blir helt klart sugen. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s