Consector

Pengar på resan vs pengar på hemmaplan

I veckan när jag tittade på aktuellt hörde jag ett intressant inslag där riksbankschef Stefan Ingves tog upp frågan om definitionen på pengar och pengars betydelse i samhället när vi går mot ett mer kontantlöst samhälle här i Sverige. Det var inte för inte som jag studerade till civilekonom, pengars funktion i samhället tycker jag är ett intressant ämne så jag läste vidare på ämnet efter vad jag hört på nyheterna och hamnade på DN debatt där ämnet först lyftes upp. Det fick mig att börja fundera på vad betyder egentligen kontakternas uttåg ur samhället? hur skulle det bli i en krissituation om helt plötsligt elen slutar fungera och det inte går att swisha eller dra kortet när man behöver något? Och när man är ute och reser, kan man förlita sig på kreditkortets acceptans som betalningsmedel överallt eller är det bra att komplettera med cash?

Resväska

Pengar på hemmaplan

Här hemma i Sverige är det kort och Swish som gäller som betalningsmedel om jag får bestämma. Det känns smidigt att inte bära runt på mynt och sedlar som dessutom inte är speciellt fräscha att ta i plus att det inte är speciellt smidigt att alltid hålla koll på att man har tillräckligt med betalningsmedel med sig. Dessutom tycker jag det är bekvämt när kreditkortsräkningen dimper ner i slutet av månaden och summerar utgifterna vilket ger en helt annan överblick av spenderandet än kontanter. Håller ni med? Även om jag inte går runt med kontakter och knappt ägt någon av nya pengarna som gavs ut förra året ser ut känns det bra att ha lite backup pengar hemma för som sagt, man vet aldrig vad som händer.

Pengar på resan

Hur gör ni när ni är ute och reser? går ni till en växlingsbyrå och tar ut pengar innan ni beger er av eller förlitar ni er till 100% på att plastkortet ska fungera? använder ni kort? och vad använder ni för kort i sådana fall? Då jag reser rätt mycket tar jag mig aldrig tid att ta ut pengar på hemmaplan innan jag åker. Däremot är det det absolut första jag gör innan jag lämnar ankomsthallen på flygplatsen att besöka en ATM och ta ut en 1000-lapp i cash. Sedan betalar jag med mitt kreditkort så ofta jag kan på resan. På tal om kreditkort så finns det en uppsjö olika kort med för och nackdelar att välja på. Då jag titt som tätt reser solo och inte har någon vän eller familjemedlem med mig om det skulle bli problem känns det för mig tryggt att ha flera kort av olika företag för man vet ju aldrig vad som händer så det känns bättre att sprida sina risker. Normalt sett tar jag med mig ett bankkort och två kreditkort. Hur väljer man då det optimala kreditkortet i djungeln? jag skulle definitivt använda mig utav en jämförelsesite såsom Consector. Där får du genom att klicka dig in på kreditkortsidans “Jämför kreditkort här” för att se en snabb och tydlig sammanfattning av vad som finns på marknaden och kan hitta ett kort som passar dina behov. Kanske är det viktigt för dig som reser att ha ett kort som är kopplat till ett flygbolags bonussystem? eller låg uttagsavgift? bra försäkringar? allas våra behov är olika. Smart, enkelt och effektivt tycker jag jämförelsesiter är som den vän av effektivitet jag är.

Cash då? jo, jag ser till att även ha lite backup cash med mig på resan. Som Stefan Ingves poängterade i debatten om pengar så är det cash som är king i en krissituation och krissituationer vet man aldrig när de uppstår så 100 USD i backup cash ligger alltid, alltid i min packning.

New Zealand

Lesson learned: när korten inte fungerar

Tänkte dela med mig av en resestory på temat pengar. För precis två år sedan var jag och reste runt ensam i två veckor  på Nya Zealand och Australien. Hade det hur bra som helst, hikade och gjorde massa outdoor aktiviteter. En dag i slutet av resan när jag var i Auckland gjorde jag dock det stora misstaget. Av misstag i andra tankar tryckte jag på autopilot in fel kod till mitt Mastercard då det i efterhand visade sig att siffrorna inte satt på de vanliga ställena. Vips så stod jag där utan pengar. Världens misstag. Det enda andra kortet jag hade med mig då var mitt American Express vilket visade sig att ungefär 1% av alla platser i Auckland accepterar, typ Starbucks. Att ta ut cash med AMEX kortet fungerade inte heller så mina sista tre dagar i Auckland fick bli super budget resande innan jag skulle vidare till några vänner i Hong Kong och ett mer AMEX vänligt land. Som tur var hade jag mina 100 USD backup pengar att överleva på jämte Starbucks dieten i Auckland vilket gav mig en liten annan dimension på vikten av att sprida sina risker, speciellt när man reser på egen hand. Kreditkort i all ära, men har du ett, så skaffa ett till plus ta med cash.

New Zealand

Pengar, pengar och pengar

Jag skulle kunna skriva många blogginlägg på temat pengar. Det är ett ämne liksom mat och väder som alla kan förhålla sig till, lätt att diskutera men ändå lite tabubelagt att diskutera öppet. Men på teamet reskassa och förhållningssätt till pengar hemma och på resan, hur gör ni för att ha tillgång till betalningsmedel på resande fot?

/ Pernilla i penga funderingar

4 Comments

  1. Pengar är något jag nästan aldrig har funderat på så mycket. En fråga som finns där men som aldrig har varit mitt mål och saknar nämnvärt syfte. Är det ens möjligt att relatera pengar till ens känsla av självförverkligande då det sker? Cash Is King är grejen. Använde kort en tidsperiod förr men ogillade sättet, med sugande koder och kvitton etc. Har en tunn men tillräcklig summa Real Cash i Verkliga Plånboken 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s