Air Asia

I South East Asia är konkurrensen mellan lågprisbolagen stor. Dålig infrastruktur i kombination men en riklig folkmängd som har det relativt gott ställt ekonomiskt gör att det finns många flygbolag som vill ha sin del av profit kakan. För tio år sedan när jag pluggade i SE Asia var de antal case studies som vi gjorde på Singapore’s stolthet Singapore Airlines och low cost carriers i området mer eller mindre det vi ägnade oss åt på min business school. Det var case studies inom service management, inom branding, organisationsstruktur och ledarskap, field studies på Changi airport, benchmarking mellan olika airlines – you name it. Då hade jag stenkoll på flygbolagsmarknaden i SE Asien men nu har jag rätt begränsad kunskap om flygbolagen i regionen även om jag läser mycket bransch nyheter. Säga och tycka vad man vill om lågkostnadsbolag men jag tycker de jag rest med har i Asien har levererat mig från punkt A till punk B utan problem (har dock inte åkt med Silk). Under min senaste resa i Filippinerna hade jag bokat tre flighter med Air Asia Philippines och de tänkte jag skriva lite mer om nu.

Air Asia

Boka flygbiljetter i Asien

Prismässigt är flygbiljetter väldigt billigt i Asien jämfört med Europa. Priserna stiger inte heller nämnvärt ju närmare avresedatum man kommer så det är ingen idé att boka för långt innan. Något som däremot händer titt som tätt i Asien är att det ibland säljs biljetter till väldigt många flighter på en dag, sedan är inte bokningarna så många och då ställer de in de icke lönsamma och bokar om till de andra flighterna så bli inte förvånad om du blir ombokad till en annan tid när du reser i t.ex Filippinerna eller Indonesien. Hos Air Asia ingår inte incheckat bagage så har man mycket packning kan det vara bra att känna till. Jag hade inte köpt incheckat bagage men fick betala i inchecken på en utav mina tre flighter i januari men det var inga jättesummor.

Air Asia

Airbus A320

Air Asias flotta är en Airbus flotta bestående av A320 och A320Neo’sar. Det finns bara en klass ombord och man kan knappast säga att det är någon lyx och flärd när man reser med Air Asia, men det är smidigt. Stolarna är av modell äldre och ombord finns det ingen IFE eller wifi så ta med en bok eller egen iPad/Dator om du inte vill titta ut genom fönstret på utsikten.

Air Asia interior

Ombordservice

Man kan förbeställa mat ombord på flyget och även köpa in flight men det går inte att betala med kort. Något som jag märkte när jag satt och var dö hungrig på flyget mellan Tagbilaran och Manila. Så tips, cash is king. De flygande som arbetade på de flighter jag reste med var väldigt service minded. Inte konstigt att Air Asia blivit utsett till den bästa low cost carriern flera år i rad av Skytracks.

Air Asia

Skulle jag resa med Air Asia igen?

Trots rådande debatt i media om flygets påverkan på miljön väljer jag flyget idag och kommer så även göra imorgon. Man kan inte vara A-person i allt och man får helt enkelt göra sina val men jag tycker det är viktigt att man är medveten om konsekvenserna. Air Asia kommer jag definitivt resa med igen då jag tycker att de har bra flygplan, flyger på bra rutter och med en bra tidtabell till prisvärda priser. Det är helt klart ett flygbolag jag rekommenderar till vänner och bekanta som ska resa i Asien. Fler som åkte med Air Asia? några intryck från upplevelsen?

/ Pernilla som längtar efter nya reseäventyr

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s