Det så viktiga ressällskapet

Har du någon gång haft en riktig dröm semester framför dig tillsammans med en eller flera personer som ni sett fram emot i månader och när ni kommer fram till resmålet börjar längta hem omedelbart. Trots att ni har en väldigt tight relation hemma så skär det sig direkt. En vill bada, en annan vill shoppa, den tredje vill gå på museum. Vad gör du? och hur gör du för att undvika att ditt resesällskap gör din semester till en lång pina. Vissa människor matchar verkligen inte så de kommer man inte ens på tanken att resa tillsammans med men när du för första gången ska resa med en ny bekantskap kan det vara bra att gemensamt fundera över vissa saker innan ni beger er så på det temat tänkte jag nu dela med mig av mina bästa tips så att resan inte blir en lång väntan på att åka hem.

Visst, ibland kan man inte välja sitt resesällskap t.ex om man reser på en business trip. Då är det bara att bita ihop.

Resesällskap

Att tänka på innan ni bokar resan

Även om ni känner varandra utan och innan på hemmaplan är det inte alls samma sak att resa med någon och umgås i stort sett 24-7. Därför skulle jag rekommendera att man förutom att planera resan pratar igenom sina förväntningar på resan, vad man vill göra och saker som är viktiga som man kanske inte blottar genom att bara umgås på hemmaplan. Att sedan vissa personer blir som förbytta på en resa då de inte är i hemmamiljön och tycker allt är läskigt, farligt och stort, vill ha koll på allt och gärna dubbelkolla, några tar kommandot och agerar okrönt reseledare medan andra kanske ser hotellrummet som ett ypperligt tillfälle att stöka ner ordentligt som man inte gör hemma “för någon annan kommer ju och städar och plockar upp varje dag”. Well, det finns faktiskt många risker för relationen med att resa med ett sällskap som man inte känner utan och innan. Ibland kanske det är bra att tom stanna hemma. Tänk efter före.

Ett lyckat resesällskap

Även om jag är otroligt resvan sedan jag var ett litet barn och det ofta händer att folk frågar mig om reserelaterade saker vill jag absolut inte ta kommandot och vara någon resguide när jag reser med andra. Reser man tillsammans tycker jag det är viktigt att man tar beslut om resan tillsammans. När ska man åka till flygplatsen? hur reser man till hotellet? vart sitter man på flygplanet? osv. Vad jag vet är det ingen som tycker det är jätteroligt att agerar dagisguide och stå och peka med hela handen. Mitt bästa tips är att tillsammans försöka lösa trista transportfrågor och annat praktiskt genom att vara lite påläst innan avresa.

Sedan rekommenderar jag att man tänker igenom innan vad man vill göra av semestern. Researchar lite och gör en gemensam lista på vad man vill se och göra. Självklart kanske man inte vill göra exakt samma saker men då får man antingen dela upp sig och göra separata aktiviteter vid något tillfälle eller så är det bara att bita ihop och ge och ta. Men det är alltid bra att vara förberedd på vad man tänkte ägna sig åt innan man reser iväg för att undvika onödiga konflikter på resan.

Resesällskap

Boendet. När man reser bort över natten och delar rum är det a och o att respektera varandra. Du kan vara hur stökig som helst hemma hos dig men att vända upp och ner på resväskan för att sprida ut sina pinaler över hela boendet, hänga handdukar på tork över hela rummet, gå in med sandiga skor eftersom någon i alla fall städar golvet minst en gång om dygnet är väldigt respektlöst. Tänk en gång extra innan du strösslar runt dina prylar. Även om ditt resesällskap inte visar sin irritation av respekt kan den faktiskt störa sig enormt på något så basic som ordning. Kan erkänna att jag är expert på att lägga mina prylar överallt och tappa bort hälften på ett litet hotellrum.

En annan sak jag anser är viktigt för att det ska fungera är att man har liknande dygnsrytm. Rätt basic men reser man med sällskap är det ju rätt trevligt om man har just sällskap. Något av det mest irriterande jag vet är när den jag reser med ska äta hela tiden. Det ska vara frukost, fika, lunch, kaffe, mellis, kvällsmat, snack, glass pausar you name it. Det tar ändå rätt mycket tid av semestern att äta så jag föredrar en rejäl frukost, sedan lite snack på vägen under dagen, kanske en kaffe för att vila benen och sedan gå ut och äta middag på kvällen.

Resesällskap

Träning. Jag älskar verkligen att träna när jag reser (och hemma). Jag har full respekt för att alla inte kan/vill träna på sin semester och en av de jag reser med oftast hatar verkligen att träna och skulle aldrig göra det frivilligt. Men det är faktiskt aldrig något problem. När vi är ute och reser brukar vi ta ca 1,5 timme innan vi fixar oss och går ut och käkar när man gör vad man vill. Jag brukar träna och min resekompis brukar se på en serie. Fair enough. Reser man i en vecka så är det faktiskt rätt skönt att inte vara som plåster på varandra dygnet runt.

Egna erfarenheter

Vad har ni själva för erfarenheter av att resa med andra? Vad har gjort era resor till succé eller failure? Dela gärna med er.

/ Pernilla som lördagsfilosoferar

7 Comments

  1. När jag reser med andra än närmaste familjen, brukar jag alltid göre en deal innan att man inte måste göra allt tillsammans. “Om det är en dag när du känner för att bara ta det lugnt och jag vill bestiga berget bakom byn, då splittar vi bara på oss några timmar”. Då blir det aldrig några spänningar utan helt odramatiskt att göra egna saker.

  2. Spännande artikel Breddan! Verkligen! Här fick jag tänka till en hel del mer än normalt, om möjligt 😉 Som att inte bara ensam lättjogga gamla goa barndomsvägen ännu en gång, utan blicka in i det okända som ensam, eller tillsammans med andra resenär! Korta resor (allt från familjeresor, klassresor, idrottsresor, musikresor, arbetsresor) tycker jag har fungerat väldigt bra. Det är som att den vanliga världen sitter kvar i det korta reseperspektivet. Som att den normala verkligheten är som en bubbla som fungerar till en viss gräns, men kanske inte alltid bortom denna. Medellånga resor tycker jag har varit mer av karaktären fungerar eller fungerar inte. Misslyckande har handlat om sådana saker som omöjlighet att sticka iväg (takeoff) pga. väder, att någon i sällskapet har glömt passet (!) – coolt (eller inte) 😉 Att deltagarna ger sken av att det är den självklaraste sak i världen att köra på vänster sida i England, men som dagen efter kör ut på höger sida… osv. Så om långa resor. Tycker att de har blivit en succé trots stor skillnad i resvana (man anpassar sig efter den andre varken man vill eller inte) men att misslyckandet gick att relatera till omgivningens värderingar. Har många gånger tänkt att det skulle vara intressant att någon gång i framtiden resa till någon riktigt spännande plats med dig, ett riktig reseess… (och räcker det inte med att äta före och efter resan 😉 samt träna på resan, det har jag också alltid gjort!)

      1. Bah, den är du värd… från alla bloggar jag läste in the golden years trodde jag nog inte riktigt att din skulle överleva de kommande åren, men så fel jag hade och så rätt det kan kännas när man ser svaret 😉

      2. Beroendeframkallande hobby projekt 🙂 har inga planer på att lägga ner och fler travel stories blir det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s