Turkish airlines

Efter senare tids rätt turbulenta händelser i Turkiet och även terror dådet på flygplatsen Ataturk (IATA: IST) i Istanbul för något år sedan vet jag många som har tänkt till både en och två gånger extra innan de sätter sin fot i landet även om det bara är ett kort stopp på flygplatsen. Jag förstår om man har respekt för det som händer och sker i världen men för mig personligen har den våldsamma utveckligen i världen inte nämnvärt påverkat mitt resande. Jag tycker mycket om Turkish Airlines som flygbolag och därför väljer jag dem relativt ofta dem när jag reser lounghaul flights österut. De har väldigt många destinationer, utmärkt service och fina flyg. Dessutom är flygtiderna väldigt bra. Nu tänkte jag delge er varför jag gillar Turkish så mycket.

Business class A321 Arlanda-Istanbul
Turkish airlines

Turkish airlines flyger från Arlanda till Istanbul tre gånger per dag med antingen Airbus A320 eller A321. Senast jag begav mig reste jag med kvällsflighten för att få en nattligt till Asien. Det är inte ofta jag bokar business class när jag reser inom Europa eller flighter under sex timmar, men det händer. Turkish är ett undantag och det som lockar mig är deras business class stolar. Inte för att jag har ben långa som långben men jag sitter 100 gånger hellre i en skön fåtölj än inklämd i en standard stol de 3,5 timmar som flighten mellan Arlanda och Istanbul tar.

Turkish airlines

Turkish är ett fivestar flygbolag och deras catering från DO&CO är min absoluta favorit. Alltid god mat. På flighten från Arlanda serverades meze och sedan fick man välja mellan några olika varmrätter. Självklart fick man även dricka vad man önskade till maten. När vi landade på Ataturk på en apron gate fick vi som satt där framme åka en egen liten business class buss in till terminalen så vi behövde inte vänta på de andra passagerarna såsom man får göra på t.ex Lufthansa på deras short-mediumhaul flights om man reser i business class. Inget att klaga på under denna flight.

Business class B777 Istanbul-Manila

Turkish airlines

Hade en smidig transfer i Istanbul på cirka två timmar. Flygplatsen är väldigt hektisk men jag gillar det. Här finns folk från hela världen. Det enda som saknas är gratis wifi. En timme innan avgång fick vi boarda vår Boeing 777-300ER som skulle ta oss de 12 timmarna mellan Istanbul och Manila. Jag fick plats 1A. Någon gillar seriöst att ge mig 1A. Måste vara den platsen jag fått vid flest flygningar i livet. Dock föredrar jag att sitta på en fönsterplats på sista raden i business rent platsmässigt men där finns alltid risken att det matvalet man önskar är slut.

Turkish airlines

Hur som helst så gick de 12 timmarna i flight snabbt. Började med att studera starten. Kolla på en film. Äta mat. Dricka champagne. Dricka vin. Surfa på internet som de har ombord. Och sova.

Turkish airlines

B777 är att av mina tre favoritflyg jämte A380n och B747. Älskar rymden i kabinen. Turkish har dessutom extremt sköna stolar även om de inte är av den senaste modellen på marknaden. Man både sitter skönt och somnar gott i deras fully flat beds. Jag sov mig igenom väldigt många timmar av flighten till Asien.

Turkish airlines

Ytterligare en detalj som jag verkligen uppskattar på Turkish business class är deras väskförvaring i ottomanen framför stolen. Det är verkligen skönt att slippa baxa sig ut till handbagaget i overhead bin:en när man behöver något.

Turkish airlines

Kabin interiör är mitt nörderi område, ja man får ha sådana, och jag kommer faktiskt inte på något som jag inte gillar med Turkish business class. Att sitta 2-3-2 tycker många inte är helt optimalt men jag tycker det är rätt skönt speciellt när man reser med någon annan och önskar sitta bredvid varandra vilket inte alltid händer vid en 1-2-1 config om man inte är ute och checkar in i god tid. Att sitta i en aisle seat är väl kanske inte helt optimalt då man kan bli störd men jag måste säga att mittensätena är riktigt bra ur privacy synpunkt då man kan skärma av sig med dragväggarna om man önskar isolera sig från sina stolsgrannar.

Turkish airlines

Maten är som sagt väldigt god. Det finns även massor att välja på. Något som jag verkligen älskar är smoothien som man kan beställa till frukosten. Att resa i business class med Turkish är helt klart en femstjärnig upplevelse. Som helhetskoncept tycker jag Turkish har den bästa business classen (stolar, mat, serivce, totalupplevelse). Sorry, SAS och Lufthansa, ni är bra men missar på några punkter.

Vad tycker ni andra business class resenärer? har ni någon favorit? eller har du aldrig haft möjligheten att resa i business class men skulle vilja göra det? vilket flygbolag skulle du då välja?

/ Pernilla som tycker om att resa i business class

7 Comments

    1. Qatar har jag aldrig flugit business med men skulle absolut vlja testa. Ska in och kika på din recension 🙂

    1. Då har du en härlig resa att se fram mot. Skulle också vilja besöka Ho Chi Minh. Verkar som en väldigt spännande stad.

  1. Inte åkt vare sig business på långflyg eller med Turkish men utifrån den här genomgången så blir jag väldigt lockad. Ser riktigt nice ut! Bra recension, mer sånt här! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s