Att besöka Palawan

Resa till Palawan

För ett par dagar sedan sände jag ett digitalt vykort från ön Palawan på Filippinerna. En helt underbar plats som jag delvis spenderat min nyårssemester på. En grön, liten (eller rätt stor visade det sig) ö som har sina kuster ut mot South Chinese Sea och Sulu Sea. Palawan hoppas jag att ni tänker, det lät härligt. En grön ö med varmt härligt klimat, fantastisk natur och ett fokus på det trendiga ordet “sustainable tourism”. Hur tar man sig dit från Skandinavien då?

Smidigaste resvägen även om det tar ett tag är att flyga till Manilla (finns två flygplatser Manilla och Clark i Angel city). Sedan boka en inrikesflight till antingen El Nido i Norr eller Puerto Princessa i mitten av ön. Att resa inrikes i Filippinerna kan se ut som ett kaos men det är faktiskt ett organiserat kaos. Flygtiden från Manilla är lite mer än en timme.

Boende tips

Boendet bokade jag som vanligt via hotels.com. För mig är det viktigt att ha en stor pool och gym på hotellet och urvalet av sådana hotell var begränsade men jag hittade ett som var bra och prisvärt. Tillsammans med några fellow travelers konstaterade jag att Europeér som inte rest så mycket i Asien tidigare ofta bor på 1000:-/rum/natt hotell. Känns rätt rimligt och normalt, men har man rest lite mer i asien är det bättre för resbudgeten att chansa och ta något för ca 500:-/natt men bara boka en natt till att börja med. Blir man besviken får man byta annars kan jag nästan alltid lova att standarden är bra för halva priset.

Palawan

Aktiviteter på Palawan

Vad bör man se och göra på Palawan? El Nido, Corendon och Balabac island men har man begränsat med tid så har jag konstaterat att man får mycket upplevelse i de centrala delarna av ön också. Transporterna runt på Palawan är nämligen inte speciellt tidseffektiva då det är väldigt bergigt och inte direkt motorvägar av Europeisk standard.

Palawan

Motorbike sightseeing

Det absolut första jag gjorde när jag lämnat väskorna på rummet var att haffa en motorbike. Klart jag var taggad på att se och uppleva efter nästan två dygns resande. Det var en väldigt trevlig kille som jag betalade under 100:- till och han körde runt mig i säkert sex timmar dit jag pekade. Stränder var mitt valda tema. Åkte och kollade på en del men fastnade för en där jag stannade längre. Nagtabon beach. Den kändes local, öde och authentic. Gick på stranden, funderade passande på nyårsmål då det var nyårsafton.

Palawan

Underground river

Jag bokade in mig på en heldagsutflykt till Underground river. Tyckte det lät intressant och det var det verkligen. Fick uppleva en plats jag aldrig ens hade tänkt tanken på att den skulle finnas. En plats som var väl gömd utanför ett naturreservat under ett berg. Ett enromt grottsystem som faktiskt nominerats som en av finalkandidaterna när de nya underverken skulle koras. En oförglömlig upplevelse var det att paddla runt under berget. En gång tänkte jag tanken att tänk, tänk om det kommer en tsunami våg nu. Då vet ingen i hela världen att jag var där inne. Det var verkligen en plats som var helt remote. Häftig men lite läskig känsla faktiskt. En utflykt som är absolut värd att investera en dag i.

Palawan

PalawanPalawanPalawan

Island hopping

Fyra dagar spenderade jag på Palawan. En hel dag var det en typhoon så då fick jag uppleva regn, regn och mer regn. Båtturen ställdes in och sista dagen fick bli båtåkande istället. Det var faktiskt inte någon höjdare. Båtåkningen var en höjdare men Honda islands som vi skulle besöka var rätt skitiga. Inte av skräp utan mer av grejs från träd och gräs som blåst upp från typhoonen. Sedan hade även en del av den primitiva bebyggelsen blåst sönder. Stränderna på öarna var heller inte 100a så njae island hopping på centrala Palawan är inte något man måste stå efter.

PalawanPalawan

Är Palwan ett resmål man bör besöka?

Definitivt. Gillar du upplevelser, natur, sol och bad kommer du gilla Palawan. Men som sagt, förbered dig på en del resande. Det är inte direkt ett resmål för barnfamiljer. Passar mer lite äldre personer som inte har problem med att ta sig och soloresenärer. Vad säger ni? blir ni sugna på att resa till Palawan? Om inte så kanske Bohol kan locka er. Det är vad nästa blogg inlägg kommer handla om.

/ Pernilla som storgillade Palawan

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s