Resa till Bohol

Bohol är en liten ö cirka 1,5 timmars båtfärd från den större Filippinska staden Cebu. Till Cebu (CEB) flyger man enklast från Skandinavien med SAS/Cathay Pacific via Hong Kong eller Emirates via Dubai. Man kan också flyga direkt inrikes från t.ex Manila till Tagbilaran (TAG) med t.ex Air Asia och det tar cirka en timme. När jag kom till Bohol gjorde jag det via flyg till CEB samt båt. Det var riktigt smidigt. Båtarna går hela tiden och biljetten köpte jag för en hundring direkt nere vid piren. Det var inte direkt någon roddbåt heller om ni trodde det. En helt normal jetbåt där man checkar in bagage och får en sittplats.

Att göra på Bohol

Bohol är liksom Palawan en upplevelse ö som på senare år har blivit centrerad runt turism. No surprise – turism = inkomstkälla. Dock har inte ön blivit fullständigt exploaterad ännu men skynda er hit om ni vill uppleva en relativt ung turist ort. Man kan självklart bada här eftersom det är en ö i vattnet men är man ute efter strandupplevelser är det fel plats. Bästa badningen får man genom att bada från en båt. Så vad skulle jag rekommendera för utflykter?

Bohol

Chocolate hills

Chocolate hills var största anledningen att jag åkte hit. Mellan 1200 och 1700 gröna (eller bruna) kullar som sticker upp ur jorden. Låter intressant va? Det är det måste jag som upplevelsenörd säga. Åkte på en organiserad tur och vi fick bara stanna till 45 minuter, hade definitivt kunnat spendera flera timmar med att spana in dessa häfta naturligt skapade kullar.

Bohol

Loboc river

En flod som flyter på ön. Jag gillar natur stuff och denna gick jag en promenad vid. Man kunde även göra massor av andra aktiviteter t.ex SUPa som jag gärna hade gjort om jag haft mer tid. Något mer turistigt man kunde göra var att åka på en flytande restaurang och se lokal dans.

Bohol

Man-made forest

Green, green and green. Bohol är en grön ö nu under den skandinaviska vintern. Att åka igenom man-made forest är en härlig upplevelse. Stanna och fota för att föreviga det hela men se upp för bilar.

Bohol

The bridge

En mycket instafriendly spot är två hängbroar som är byggda av bambu och går över Loboc floden. Värda ett stopp och om du inte är höjdrädd så passa på att gå över dem.

Bohol

Tarsier

Ett litet djur som är en symbol för Bohol. Har aldrig sett dessa någon annanstans och även om jag är långt från en djurfantast så tyckte jag dessa var värda en uppelvese. Dock kan man som djurvän ha mer att önska om de som lever som utställningsexemplar men men… life is not perfect.

Bohol

Island hopping

Var på ett par öar och island hoppade även här. De var dock inga “wow” experiences utan mer “jaha, nästa”. Båtåkandet var dock väldigt nice. Premium stränderna häromkring har tyvärr blivit uppköpta av resorts. In the end, money talks som överallt annat i världen. Tyvärr.

Bohol

Vem passar Bohol för?

Upplevelse junkien. Dykning var även rätt stort här men det är inte min cup of tea så det skippar jag gärna. Den som gillar bad bör boka ett hotell med en pool för de publika stränderna ser tyvärr mer ut som uppställningsplatser för båtar även om det går att hitta guldkorn. Ön känns mer familjevänlig än Palawan då aktiviteterna ligger närmare varandra. Frågor på detta?

/ Pernilla som älskar reseäventyr

4 Comments

  1. Bohol verkar också väldigt mysigt – och gillar att dina bilder och upplevelser kontrastar till de strandbilder man oftast ser från Filippinerna. Nästa gång jag åker dit ska Bohol definitivt vara på med på listan. Fint inlägg! ❤

  2. Vi var på Bohol senast 2009, dels runt ön (älskade den lilla gamla staden som jag tror det mesta tyvärr åkte med 2012 när de blev så hårt drabbade). Vi bodde på Panglao, en liten ö som sitter ihop med Bohol – då inte överdrivet mycket resorts och med kritvit strand samt snorkling direkt från stranden. Något säger mig att det inte är lika lugnt och fint nu.

    1. Låter underbart med Panglao. Hade en bekant som var där också nu under julledigheten och nej, det såg väldigt turistigt ut på hennes bilder. Tyvärr. Är kul att åka till lite mindre turistiga ställen ibland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s