Businesstrip till Köpenhamn

Att åka på någon form av biz trip får säkerligen de flesta anställda göra någon gång under sin livstid. När jag var barn var det något som jag såg som en vuxengrej och liksom att sitta på ett kontor ville jag göra precis som pappa, åka på business trips. Pappa åkte ofta till USA när jag växte upp och jag minns att jag och min bror var väldigt peppade dessa lördagsmorgnar när pappa skulle komma hem. Jag vet ärligt talat inte om vi längtade efter honom mest eller väskan full med leksaker som först fick öppnas när han hade tagit en (oändligt lång) vila. Vi stod i fönstret och väntade på att taxin skulle komma vid 10-tiden eller sprang vi till gatans början för att förhoppningsvis få åka taxi cirka 200 meter hem igen. Nu efter att själv ha arbetat i åtta år har jag också fått åka på biz trips därför tänkte jag dela med mig av en biz trip med temat dagstur till Köpenhamn.

Arlanda

SAS Plus

05:50 ringer min väckarklocka hemma i centrala Stockholm. Kan inte påstå att jag studsar upp från sängen men sätter på mig kläder och mina rosa Adidas sneakers. Promenerar de 10 minuterna till Arlanda Express och kliver av på T5 06:40. Inser att flyget gick kl 07:10 inte att det var boarding då. Någon gång när jag missat mitt flyg kanske jag börjar kolla avgångstid ordentligt. Som tur var har jag fasttrack och ställer mig bland alla medelålders män i kostym. En stressad kostymnisse försöker tränga sig förbi för hans flyg går 07:30, inte konstigt att folk är lättstressade när de har 35 minuter på sig att gå några få hundra meter.

Arlanda – Köpenhamn

SAS Frukost

Kliver på flyget i sista sekunden och träffar många bekanta ansikten på dagens Boeing 737 som ska ta oss till Danmark. Slår mig ner på min fönsterplats och halvsomnar i starten. Sedan är det dags för the unboxing experience när frukostboxen serveras. Äter frukost på 10 000 meters höjd och somnar igen. Vaknar till liv lite innan landning och filmar en instafilm som ni kan se på mitt IG: pillab.

Copenhagen airport (CPH)

Köpenhamn Airport

På det skandinaviska flygbolaget SAS där jag arbetar har vi baser i Oslo, Stockholm och Köpenhamn och idag ska jag besöka den sistnämnda där Airbus flottan och majoriteten av våra widebody’s har hemmabas. Mötesrummet är hangaren och spareparts lagret så jag och min kollega vandrar dit efter ankomst. Det är ingen lätt procedur att komma in på hangarområdet. Rena fort knox. Men efter Id kontroll, säkerhetskontroll och eskortering är vi inne. Hälsar på våra kollegor och öppnar datorerna för att kolla mailen en snabbis innan dagens första möte.

Kabin möte

Aircraft selfie

Spenderar ett par timmar med min danska kollega som är chef för kabinerna på danskregistrerade flygplan. Även om vi mailar varandra flera gånger varje dag är det alltid bra att ses med jämna mellanrum för att diskutera seatcovers, mattor, gardiner, stolar, IFE och andra viktigheter så flygen är i topp klass när passagerarna reser med dem.

Cabin walk

RKP seat

Det bästa när man är i CPH är att man kan ta en cabin walk på en widebody som är ute ur service för att kolla igenom kabinen close up. Dagen till ära stod A340n LN-RKP på rampen och gjorde redos för sin nästa flight. Ett plan jag aldrig besökt innan så jag var extremt taggad då flyget inte ser ut som alla andra. Business class stolarna som är på bilden tycker jag såg helt okej ut. Inte fully flat men helt klart en stol jag kan tänka mig att spendera en 10 timmarsflight i.

Economy

Mitt i allt excitement över att få se RKP glömde jag fota plus klassens utseende men jag kan meddela att den är av bra klass för de stolarna har jag rest i flera gånger. Det är nämligen samma stolar som fanns installerade i SAS gamla plus kabin innan de byggdes om till variant grå.

Economy

Längst bak i denna A340 finner vi economy class i en 2-4-2 config. IFE skärmarna är något mindre än de på den nya kabinen men de finns där. När hela kabinen var genomgången var det dags att lämna flyget som skulle ut och flyga passagerare till nya upplevelser och för oss var det dags att äta lunch.

Mötesdag

Stockholm

Innan nya möten väntade i ett par timmar. Sedan var det helt plötsligt dags att lämna hangaren för att boarda 16:10 flyget till Stockholm igen. Kände mig rätt trött efter en intensiv dag så jag ägnade hemresan åt att ta en powernap och lyssna på lite musik innan det var dags att landa på Arlanda och ta tåget hem igen med nya actionpoints.

 Tolv timmar i CPH

12 timmar efter att jag lämnat min lägenhet låser jag upp dörren igen. Nu har alla ni som undrat fått en liten inblick i livet att arbeta på ett flygbolag. Om ni tycker det är roligt att läsa jobbinlägg så kanske jag kan bjuda på ett till någon gång. Eller om ni har några frågor får ni självklart fråga på!

/ Pernilla som nu ska ut och springa

 

7 Comments

  1. Jatack, fler jobbinlägg! Kul att få se RKP, det är väl den som inte är som alla andra barn och som jag frågade om inför hemresan från EWR i våras om jag minns rätt. Kul att få klämma på en 340 också!

  2. Jag är 38 år men tycker fortfarande att det är en vuxengrej… 🙂 Håller mig helst hemma vad gäller jobbet, men skulle gärna vilja ha möjligheten att resa mer privat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s