Att åka på en spontanresa

Hur föredrar du att resa? planera allt i minsta detalj, ha delvis fasta punkter eller åka helt spontant någonstans? personligen föredrar jag en mix. Mina flesta resor är till viss del planerade men verkligen inte detaljplanerade. En resa till Edinburgh för ett par år sedan slår rekordet då jag och mitt resesällskap stod framför avgångstavlan på Gardemoen och bestämde oss vart vi skulle resa. Likaså min Tromsö resa på sensommaren i år. Den bestämde jag mig för att göra vid lunchtid samma dag för att nämna några. Båda resorna blev riktigt, riktigt lyckade och jag måste säga att jag är en självutnämnd mästare i att inte planera resor i förväg. Hur gör man en spontanresa? vad är viktigt att tänka på?

Tromsö

Pass, pengar och biljetter

En förutsättning för att kunna göra en spontanresa är såklart att ha ett giltigt pass, visum om så krävs, kreditkort laddat med pengar och självklart biljetter. Jag har inte lyckats hitta någon flygbokningssite som erbjuder sista minute biljetter utan man får helt enkelt leta runt för att hitta någon sista minuten deal.

Boende

Hemmaflygplatsen vet man förhoppningsvis vart den ligger och hur man tar sig dit. När jag har åkt på spontanresor har jag absolut inte bokat något hotell innan avfärd. I bästa fall har jag varit på flygplatsen i lagom tid så jag hunnit scrolla igenom hotels.com’s utbud och boka något, det har hänt att jag suttit på flyg med wifi och bokat under flygningen och många gånger har jag bokat vid ankomst. Det är inte direkt så hotellrummen tar slut speciellt ofta speciellt om flygbiljetterna är billiga är det mindre risk. Däremot är min upplevelse däremot att man ofta kan hitta rätt bra deals i sista minuten. Skulle du hamna på ett mindre bra hotell, well, det är ett par nätter av ditt liv. Och ärligt, hur mycket tid tänkte du tillbringa på hotellrummet?

Hotell

Utflykter

Någonstans i bakhuvudet har jag en tanke om varför jag vill åka till den aktuella platsen. Normalt är det en eller ett par saker som jag vill se eller uppleva, men resten då? det löser min bästa reseresearch sida wikitravel.org. En annan toppenkälla är instagram. Hashtags på stadsnamnet eller bilder från locations är utmärkt när man vill hitta sightseeing ställen eller fina vinklar att fota från. Men glöm absolut inte att socialisera med fellow travelers och locals. Där får du garanterat massor utmärkta tips!

Något som är riktigt, riktigt turistigt är som bekant att åka de röda sightseeing bussarna. Men det är ibland värt att tappa rese värdigheten och testa dem. Speciellt om du har en kort weekendtrip och vill få en snabb överblick över en plats med minimal egen insats.

Panama

Ätbart

Även här är instagram till stor inspiration när jag reser. Men generellt är jag en värdelös semester ätare. Prioriterar oftast andra saker än att äta så att ta minipauser på Starbucks för att kombinera en kopp kaffe med att köpa en ny city mug till min constantly growing collection har hänt mer än 10 gånger.

Starbucks

Golden rule

Liksom hemma så löser sig det mesta på resande fot. Personligen tycker jag det är bättre att inte planera för mycket när man åker på semester plus om man inte planerar något så finns det inga förväntningar att infria. Perfect eller hur? Har du vågat spontanresa? skulle du kunna tänka dig göra det?

/ Pernilla som älskar spontantrips

9 Comments

  1. Härligt med spontanresor! Det närmaste jag kommer är nog att jag en gång bokat en London-resa två dagar i förväg. Jag samlar också på Starbucks citymuggar förresten men är lite irriterad på att de har bytt stil på dom, åtminstone om man köper i USA.

  2. Härliga tips! Jag spontanar helst, vill inte planera alls typ hahaha…. spontanare i Göteborg i helgen! Vill dock veta boende innan jag drar någonstans. Resa och boende, resten löser sig! Kul med instatipsen, aldrig tänkt på det 🙂

  3. En roadtrip i Danmark för några år sedan och resan till Island nyligen. Då bokade vi rum en kort stund innan ankomst. Fungerade skitbra så det ska jag nog göra fler gånger. 🙂

    …och turistbuss tog vi i Dubai. Perfekt sätt att se stan på och reka inför (eventuellt) nästa besök. Amsterdam också, hoppa på/av-båtarna var ett perfekt sätt att ta sig runt i stan på.

    Det stora dilemmat för mig är att ta mig från Östersund. Hade annars gärna också stått på en flygplats och bestämt resmål där och då.

  4. Rolig blogg med bra tips 🙂 Dock lite lustigt hur olika vi är när det gäller maten, själv undviker jag så mycket som möjligt kedjor som Starbucks när jag reser och vill hellre prova lokala mysiga ställen 🙂 För mig är det en del av upplevelsen! Men prioriterar man inte mat så kan jag förstå!

    1. Tack snäll! kul att du gillar bloggen. Spontanresa är som sagt helt att rekommendera. Brukar bli väldigt lyckat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s