Besök vid Döda havet

Temat på förra veckans Israel resa var sol, bad och sightseeing. Även kallat semester. Första dagen testade jag bikinin på playa Tel Aviv med betyget jättenöjd och andra dagen begav jag mig av på en dagsutfärd till Jerusalem halva dagen som avslutades med en andra halva vid Döda havet. När jag gick i tredje klass så hade jag en religionslärare som pratade om Döda havet och hur dess lyftkraft och har sedan dess velat uppleva det själv på plats. Nu 25 år senare har jag testat att flyta i Döda havet och det var en spännande upplevelse för som varje badfantast måste prova.

Gränsen mellan Israel och Jordanien går mitt ute i Döda havet och det är inte alls långt emellan de två länderna så kanske skulle man kunna flyta mellan dem? Tanken slog mig och nyfiken som jag är googlade jag efter svaret och fick veta att 2016 var det 25 simmare som simmade de 17 kilometerna mellan länderna. Jag gjorde dock inget eget försök även om jag är nyfiken på vad Jordanien har att bjuda på.

Döda havet

Kalia beach

Däremot besökte jag den turistiga anläggningen Kalia beach som ligger hela 429 meter under havsnivån. Det var en bra anläggning med lagom mycket besökare, omklädningsrum, juicebars (väldigt poppis i Israel) och några souvenir butiker. Vi spenderade ett par timmar där och det var precis lagom. Det var över 40 grader varmt trots att klockan var 15 när vi kom så man kan ju tänka sig hur det är mitt på dagen.

Flytandet i havet gick i alla fall bra. Innan man gick i vattnet fick vi lite instruktioner hur man skulle göra och det var modell “tantbadande” som gällde. Dvs, gå ut tills vattnet blir knädjupt och sedan lägga sig ner på rygg och flyta för om man ville undvika något så var det att få vatten i munnen eller ögonen. Det är som sagt salt. Jag fick en liten liten droppe på läpparna och kan ju säga att vattnet smakade inte hallon direkt. Hur som helst var det väldigt häftigt att flyta runt i det gråa vattnet.

Botten bestod av “spa lera” så man kunde precis som vid Blå lagunen på Island ta chansen att smörja in sig i leran för att spa:a. Man kände sig verkligen ren efter att ha badat i det döda havet där det faktiskt lever fiskar. Huden kändes väldigt fräsch som om alla små döda hudceller hade försvunnit.

Reser du till Israel får man absolut inte missa ett bad i Döda havet. Vill man så kan man förutom att enbart bada i havet även hikea i området vilket jag gärna hade gjort om jag rest på egen hand eller om det varit lite svalare. Naturen runt omkring var väldigt storslagen och inte lik något annat jag upplevt. Döda havet är absolut en must see plats för alla badentusiaster! Har du besökt någon häftig badupplevelse utomlands som är att rekommendera?

Kalia beach

Bad Pernilla

Sand Death Sea

Mud dead sea

Badsalt

/ Pernilla som älskar att bada

9 Comments

  1. Vad häftigt! Jag var med mina föräldrar 2 gånger i Israel när jag var mindre och planen var Döda havet båda gångerna. Men båda gångerna blev det stökigt där nere så vi inte ville riskera att åka dit. Tråkigt! Är verkligen en badfantast och skulle verkligen vilja pröva. För en havsnörd var Röda havet också underbart på den tiden – men redan andra gången var det tyvärr sämre efter El Ninio som dödade massa koraller. Sorgligt. Men jag har bara positivt att säga om Israel från det besöket – även om det var mååånga år sen! (Okej nu känner jag mig gammal…)

    1. Verkligen trist med instabiliteten runt Israel –
      men du har i alla fall Döda havet kvar på badlistan. Röda havet låter häftigt definitivt ett ställe jag också vill uppleva 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s