Att fira midsommar utomlands

Midsommar må vara den svenskaste utav svenska traditioner och det är bland det vanligaste att utländska bekantskaper tar upp när de hör att man kommer från Sverige tillsammans med IKEA och köttbullar. Att inte fira det svenskaste utav det svenska i Sverige, hur är det då? har du provat?

Jag kommer från en familj där vi inte haft några speciella midsommar traditioner. Något år var vi utomlands, ibland var vi hemma vid och ibland på Smögen där min mamma kommer från. När jag flyttde hemifrån efter studenten har firandet för min del fortsatt vara väldigt varierande. Någon enstaka gång har jag varit på en idyllisk midsommarfest, någon gång har jag dödsdeppat över att inte varit på någon kul fest á la Prips blå reklamen men ofta har jag timat in långhelgen med att resa någonstans. Flera gånger har jag varit i USA och den bästa midsommaren där var när jag och tre svenska tjejkompisar plus några svenska och brittiska killkompisar styrde upp köttbullefest, blomsterkransar och en hel natts häng i poolen. Ett annat år var jag på Bali och en gång tidigare har jag varit i New York precis som i år. Jag uppskattar svenska traditioner men firar jag vill jag fira ordentligt annars kan jag lika gärna strunta i det. Att gå på något parmiddiagsaktigt firande och vara den hopplösa singeln som är trejde hjulet, nej tack – då avstår jag hellre och gör något på egen hand som jag uppskattar att göra.

Midsommarafton

I år, 2017 blev det alltså New York. En resa till the big apple om året är lagom tycker jag. Jag gillar staden och har alltid gjort, det känns som en värld i världen och det är en plats som jag hämtar inspo på. Men min midsommar afton började faktiskt redan kl 06:00 när min väckarklocka ringde hemma i Stockholm. Jag tog en lagom frukost sedan rullade jag ut runt Kungsholmen och till Alvik för en morgonjogg på cirka 12 kilometer innan jag avslutade med ett bad i det 18 gradiga vattnet vid Hornsberg. Sedan packade jag ihop min väska och begav mig till Arlanda där SK903 var färdig för avfärd mot NYC.

PajResan över Atlanten var förstklassig. Njöt av dubbel dessert i business, kollade film, drack champagne, sov som en baby i fully flat stolen på rad ett och babblade bort flera timmar med min väninna och f.d jobbarkompis.

Midsommarfirande i New York

Midsommar stångMidsommar firandet i NYC skulle enligt utsago vara det näst största i världen efter det i Leksand men då jag aldrig varit i Leksand och dansat runt stången sa det mig inte så mycket men när jag kom fram till Battery park på kvällskvisten så vimlade det av svenskar och nyfika amerikaner som dansade runt till tonerna av små grodorna. Stämningen var på topp. Många svenska företag var med och sponsrade kalaset och även föreningen SWEA som jag varit medlem i när jag bott utomlands. Det var riktigt trevligt och något jag varmt kan rekommendera om du har vägarna förbi New York under midsommar. Nog för att man oftast reser bort för att uppelva nya saker men det var faktiskt roligt att iaktta hur svenska traditioner mottas utomlands.

MidsommarMidsommar, dagen då Sverige tog över Battery park. Bilderna i collaget är från Instagram. Faktiskt en utav mina största insperationskällor när jag researchar resor.

/ Pernilla som haft en bra midsommarhelg i New York

 

6 Comments

  1. Är också ganska traditionslös kring midsommar (och även andra högtider). Så även i år. New York låter väldigt trevligt! 🙂

      1. Exakt! Folk frågade hur många semesterfirare jag egentligen har, efter Dubai-resan över påsk. Tog inte en enda!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s