Att resa solo

Me, myself and I har åkt på en del äventyr på egen hand. Konstigt? ensamt? långtråkigt? skönt? ja en hel del åsikter om att resa på egen hand har jag mottagit genom åren så jag tänkte sätta lite tankar och erfarenheter jag fått av att resa solo genom åren på pränt. Att upptäcka världen själv är inte alls så ensamt som det kanske låter.

Soloresenär

År 2004 flyttade jag utomlands för första gången. Själv. Me, myself and I. Då befann jag mig utanför “trygga” Sverige omringad av massa locals som var precis som jag men ändå inte. Ett huvud, två armar och två ben. Om jag var rädd, nej inte det minsta. Vad var det värsta som kunde hända som inte kunde hända hemma förutom att jag inte hade någon närstående max timme bort? jag vet inte, kan inte komma på någonting faktiskt. Här kommer lite tips för dig som är sugen på att testa att resa på egen hand. Tycker du att det låter spännande så testa det – tycker du det låter tråkigt, don’t.

Resa själv utomlandstips no 1

Tänk inte, oj jag är så långt bort, XXX är så farligt, tänk om jag inte har någon att prata med osv. Skippa alla negativa och jobbiga tankar och inse att du är modig som vågar göra saker på egen hand men var inte dumdristig såklart. Vart du än är på jorden så är hemma oftast inte längre bort än ett telefonsamtal eller 24 timmars resande.

Resa själv utomlandstips no 2:

Isolera dig inte på “business hotel” hela resan om du inte vill bli själv. Se till att bo på guesthouses, AirBnBs eller hostels där även andra som reser själva befinner sig.

Resa själv utomlandstips no 3:

Se till att packa med dig backup utav kreditkort och pengar. För om du skulle bli bestulen, tappa bort ditt eller råka trycka in fel kod ja, då vill du inte stå där själv utan pengar och vara ensammast i världen. Alltid 100 EUR / USD i cash är min golden rule.

Resa själv utomlandstips no 4:

Säg inte att det är läskigt. Testa och var inte feg. Du har säkert gått på stan och handlat utan en bekant på armlängds avstånd, att göra samma sak i en främmande stad är inte konstigare. Boka en destination som är förhållandevis enkel att resa själv till. Förslagsvis en weekend till en närliggande stad som Riga, Tallinn, Köpenhamn etc.

Resa själv utomlandstips no 5:

Socialisera om du inte vill vara ensam och det är syftet med din ensamresa. Ingen kommer tycka att du är konstig, utan snarare trevlig och spännande om du frågar om de vill fota dig, frågar någon i kön till ett café om vägen till den eller den andra sevärdheten du tänkte besöka. Eller boka en guide eller guidad tur på resmålet i fråga.

Har du rest ensam någon gång? vad tyckte du? har du några tips att dela med dig utav?

/ Pernilla som blev peppad på en soloresa

 

 

 

13 Comments

 1. Att resa själv är ett sätt att träffa andra och lära känna sig själv. Håller med allt du skriver Pernilla. (Men visst kan det vara trevligt att resa med en vän också.) / Leffe Brassen.

  1. Håller med dig, älskar att resa med andra men om ingen vill åka med är jag inte den som är den och struntar i att besöka en plats för att ingen vill åka med. Reser personligen tillsammans med någon ca 80% av resorna.

 2. Jättebra tips! Håller helt med. Och tipset om att bo på tex hostel snarare än hotel är nog det bästa om man inte vill vara för ensam. Eller variera boendena om man vill vara lite ensam men inte hela tiden 😉

  Sen skulle jag vilja säga att det inte måste vara ett självändamål att resa ensam, men jag tycker det kan vara värt att testa – för att lära känna och utmana sig själv litegrann. Sen om man tycker det var absolut avskyvärt så kan man ju avstå i framtiden 😉

  Jag önskar att jag tog mig iväg på fler ensamresor. De känns liksom svårare att planera in och prioritera..

 3. Oj kom min kommentar inte fram? Skräpkorgen? Papperskorgen? (Provar nu utan bloggadressen)

 4. Att resa själv är guld och jag både har gjort det och gör det igen. Och då är jag gärna helt själv också. Brukar sällan bedriva uppsökande kontakt utan njuter istället av me, myself and I i sin prime time. Det är mitt sätt att återhämta mig och landa i egna tankar, beslut och insikter.

  Tror det kallas introvert.

 5. Jag reser själv i Australien sen november, det har verkligen varit en frihet hittills! Nu som då hittar man ju ändå tillfälligt resesällskap när man vill göra en roadtrip eller så, men ändå 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s