Att resa till Utrecht

De flesta jag känner som reser till Holland reser till Amsterdam och that is it. Man kan knappast säga att man varit i Holland då för Amsterdam är inte Holland enligt mig. Amsterdam är Amsterdam. En härlig stad med stark karaktär men det avspeglar inte Holland med sina coffee shops, sightseeingbussar, trånga gator, kanalbåtsturer på alla världens språk och redlight district. Jag har varit i Holland fler gånger än jag minns och återkommer gärna då en av mina bästa vänninor bor där. Förra helgen var jag där för att fira Kingsday vilket var en rolig upplevelse men vi utforskade även Utrecht till fullo och då jag verkligen gillar Utrecht som stad tänkte jag bjuda på en tur av staden i bloggform då ett besök där är ett hett tips på en resa till Holland out of the box.

Utrecht

Cow in natureEn halvtimmes tågresa från Schiphol ligger staden Utrecht En stad i Göteborgsstorlek som känns som ett mini Amsterdam. Gamla hus, kanaler, kullerstensgator, cyklande människor överallt, massvis med caféer och mängder med gröna parker. Helt klart en stad i min smak. Jag har besökt denna staden vid ett flertalet tillfällen och återkommer gärna då det är en stad med karaktär och mycket saker att göra. Steg ett när du kommer till Utrecht är att skaffa en cykel.

Aktiviteter i Utrecht

Glass caféStaden bjuder på ett stort utbud av outdoor aktiviteter som bäst upptäcks med cykel. Det finns massvis med parker och grönområden att njuta utav och en favorit blev direkt området Rihjnauwen. Där fanns massvis med löpstigar som jag provade, mysiga kanaler, äppellunder, en rosa glassbuss som serverade italiensk glass, pannkakshus, tea hus, kossor och perfekta cykelvägar.

20170429_111826Och det var även platsen där jag löptränade på härliga grusstigar under tre dagar av mitt Hollands besök. Den fjärde dagen sprang jag lite spontant på gatorna samt rev av ett par intervaller i Wilhelmina park, en mindre park som passar för det ändamålet, cirkelträning och picknick.

WindmillVädret var inte på topp men vi var ute den största delen utav dagarna. I cykelstaden nummer ett så spontancyklade vi en hel del runt till olika platser. Jag ville se en wind mill och tulpaner för att fota lite Hollandsklassiker men det var inte det lättaste att hitta. Dock så dök helt plötsligt en windmill till min glädje upp.

RabitRunt om i Utrecht dök det små söta kaniner som jag fick lära mig härstammade från seriefiguren Miffy (Nijntje) som ni säkert har sett vid något tillfälle. Jag gillar när det är teman på utomhusdekorationer, det behövs inte mycket men det är ett kul inslag i stadsbilden.

CheeseVad gjorde vi mer än att cykla runt? försökte besöka Botaniska trädgården men vi hittade inte ingången, lunch fikade på ett supermysigt café med halmtak som jag inte minns vad det hette, spelade biljard, gick på bio på en urmysig liten biograf från -50-talet, cyklade lite till, var på en utomhus beachbar och frös ihjäl för solen försvann, åt middag med vänner på en restaurang som heter De Witte Ballons där konceptet hette sam-sam och gick ut på att man åt en meny av halva rätter och besökte en bar som jag gillade skarpt. En bar där man både kunde dricka och spela sällskapsspel. Bra koncept! Det var ungefär vad vi lyckades åstadkomma under ett par dagar i Utrecht.

Andra aktiviteter jag rekommenderar om du besöker denna Holländska pärla är att turista till max genom att åka trampbåt på kanalerna, besöka en wakeboard beachclub, besöka festivaler t.ex Lief festival i September eller shoppa. Som sagt, Holland är mycket mer än Amsterdam. Har du rest runt i Holland någon gång? hittade du några pärlor värt att besöka?

/ Pernilla som älskar att resa

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s