Kingsday

Igår den 27 April var hela Nederländerna klätt i orange för att fira Kingsday. En dag min holländska vännina talat varmt om så länge vi har känt varandra men som jag aldrig har upplevt på plats och nu var det äntligen dags. I onsdags efter arbetet tog jag 16:15 flighten med SAS till Amsterdam för att delta i firandet som börjar redan på onsdag kväll med Kingsnight. Man behövde inte gå längre än tills efter tullen på Schipol för att se att det var en speciell dag. Folk var glada, välkomnande och peppade pyntade med diverse orangea atteraljer.

Kingsnight

AlkoholFirandet började med andra ord direkt efter att jag ankommit. Jag hoppade på tåget till min vännina som bor i Utrecht och 30 minuter senare var jag på plats i Hollands tredje största stad som även den var full med orange beklädda människor. Det hela påminde väldigt mycket om Valborg när vi på kvällen var på en hemmafest hos bekanta till min vän. En riktigt trevlig tillställning. Det var även fester ute på stan men då ingen av oss var sugna på att frysa höll vi oss inomhus innan vi avslutningvis på äkta Holländskt maner cyklade hem genom natten. En kul kväll var Kingsnight.

Att fira Kingsday

Boat in canalPå själva Kingsday (som inte är kungens födelsedag) är det populärt att ha loppmarknad så flera kilometer av gator i central Utrecht var fulla med människor som sålde allt mellan himmel och jord. Vi gick en sväng där och spanade in folket och förvånades av vad människor tänkte sälja innan vi åkte vidare till Rotterdam.

CanalDet största firandet är såklart i Hollands största stad tillika huvudstad Amsterdam där det enligt utsago är en galen dagsfest med massvis av firande på barer samt båtar i kanalerna. Båtgrejen kändes dock mest som en aktivitet som hade varit top-notch om man hade varit i universitetsålder fortfarande. Vi hade dock bestämt att åka till Rotterdam som sagt och möta upp ett helt gäng f.d university vänner till min väninna så vi satte oss på tåget och dryga halvtimman senare var vi framme.

KingRotterdam bjöd på sol men kyligt väder och vi började vårt firande med vindrickande på en utomhusfestival i en park där lite liveband spelade. Mycket trevligt. Sedan gick vi vidare till en bar där stämningen var på topp och en bra DJ spelade house blandat med klassiker från -90/-00-talet så vi fortsatte vårt vindrickande och dansande i många timmar innan vi tog ett pitabröd med ost påväg hem till Utrecht. Det var verkligen en rolig dag och dagsfester är en av mina favoriter. Jag rekommenderar verkligen ett besök i Holland på Kingsday men man bör vara en större grupp som njuter av dagen tillsammans annars tror jag inte det är så roligt. Lokala festligheter och sevärdheter smäller högt på min lista över saker att uppleva och Kingsday var en sådan upplevelse måste jag säga. Någon mer som varit i Holland och firat Kingday? hur var din upplevelse?

/ Pernilla på Holland weekend

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s