Träna på jobbet

Nu är våren här och i hälsofreakande Sverige där det är viktigt att som arbetsgivare associeras med att befrämja medarbetarnas välmående satsar många företag stora pengar på friskvård i olika former. Det kan vara friskvårdstimmar, hälsodagar, inspirationsföreläsningar, träningsbidrag, promenadmöten, stegtävlingar, löpargrupper eller vad som helst som involverar fysisk aktivitet. Jag har alltid gillat att arrangera andra i träning och min karriär inom detta började redan på gatan där jag växte upp och arrangerade fotbollsturneringar, cirkusföreställningar, gymnastikuppvisningar etc. i trädgården. Det har fortsatt med arrangemang i Skol IF, som fotbollslekis tränare och Friskisvärd innan jag för fem år sedan tog över löparklubben på Scandinavian airlines där jag arbetar. Det är en löparklubb där vi i styrelsen sätter agendan för vad som sker. Vad vi märkt under åren är att det är lätt att arrangera de som redan gillar att träna men hur sjutton når man de som inte redan packar väskan med träningskläder innan de går till arbetet? Nu har inte vår löpargrupp på arbetet de som aldrig tränar som målgrupp men det är en intressant fråga.

Gruppträning

Löpning på jobbet

På min arbetsplats har vi inget friskvårdsbidrag utan istället finns det personalklubbar inom olika intresseområden där man kan bli medlem för att göra sociala aktiviteter med kollegor som t.ex löpning. Tillsammans med tre andra kollegor driver jag löpklubben där vår målgrupp är redan springande SAS:are. Man behöver inte vara supertränad men att springa fem kilometer bör man kunna för att vara med. Något som alla med en normal grundkondition borde klara av enligt mig. I klubben sätter vi varje år en agenda och ett utav huvudarrangemangen är SAS Loppet som vi nu 2017 kommer arrangera för fjärde gången. Utöver det arrangerar vi löpträningar för våra kollegor. När Runday tränade företag kom de och körde pass för oss men förra året gick vi över till Team Nordic Trail som träningsleverantör och det har verkligen varit en hit. Gruppen som kommer på träningarna ökar för varje gång och det är roliga pass som utförs i skogen i Hagaparken där styrka och kondition blandas samtidigt som nya kontakter mellan avdelningarna har knytets. Efter senaste passet kan jag stoltsera med att mina lår hade träningsvärk i tre dagar! Självklart fyller vi även på med energi efter passen och det tackar jag ödmjukast min favorit bars tillverkare Barebells för som bjuder oss på energi bars efter passen för.

Barebells

Företagspass

Löpträningarna har vi arrangerat som en serie utav fem träningstillfällen på en fast dag efter arbetstid med målet SAS Loppet i juni. Det alltid är bra att ha ett syfte och mål med träningen för de som inte tränar för allmänhälsan. Att man har en tight budget är inget hinder att ordna företagsträningar. Ett pass kostar runt 2500kr och är man 15 personer blir inte kostnaden per individ speciellt hög. Det finns många löpcoacher som erbjuder företagsträningar men Team Nordic Trail som vi anlitar samt Urban Tribes är två större leverantörer i Stockholmsområdet. Vill man inte lägga ut pengar på en tränare kan man alltid googla fram ett träningsprogram och peppa varandra. Något som vi tycker är bra när vi har gemensamma träningar är att skapa ett anmälningsformulär via google forms för att hålla koll på hur många som kommer. För no-shows debiterar vi även en “straffavgift” på 200kr om man inte meddelar att man inte kommer, något som fungerar utmärkt.

Som arrangör av företagsträningar får man räkna med att det blir lite admin jobb trots att man inte sköter passet själv. Men jag kan garantera att det är värt insatsen så har ni inte redan det på er arbetsplats och känner att det drar i din arrangemangsådra så är det en kul grej att ordna. Det blir såklart precis så seriöst som du gör det till. Har ni någon form utav företagsträning på din arbetsplats? Hur fungerar det?

Löparskor

Fler frågor på ämnet företagsträning?

/ Pernilla i vårträningsmode

4 Comments

  1. Vad kul att läsa! Skulle jättegärna göra något sånt här… finns några liknande initiativ men det är inte uppstyrt alls. Får ni i styrelsen använda lite arbetstid till möten/kommunikation mellan er eller är det helt på fritiden också? Skulle supergärna men känner mest att jag inte borde dra på mig extra uppdrag…

    1. Kör! Tar litet tag att övertyga folk att vara med men det gäller att inte ge upp. Många fritidsaktiviteter att konkurrera med. Vi sköter det nästan helt på fritiden. Brukar ta lite lunchmötesplanering då och då men budget och reka med större grejer får man göra på egen tid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s