Vasaloppet

Vasaloppetsveckan 2017 pågår för fullt och om du är skidintresserad har du med största sannolikhet inte missat att även skid VM i Finska Lahtis är på agendan. Frågar du mig hur man på bästa sätt överlever vintern så säger jag genom att åka skidor och resa till varmare breddgrader så ofta man kan. Jag är definitivt ingen vintermänniska men för sex-sju år sedan när jag bodde i Norge och vinter söndagarna var rena döden om man inte “gick på tur” återupptog jag min skidåkning. Tro det eller ej, det är bland de bästa besluten jag fattat för att överleva “the survival months”. Är du vinterhatare så investera i ett par skidor och ge dig ut i närmaste skidspår. Här tipsar jag om några guldkorn i Stockholmsområdet. Jag garanterar cashback på direkten!

Vasaloppsveckan var det. På söndag är det dags för den klassiska tv Vasan och jag räknar med att för andra gången i mitt liv ställa mig på startlinjen. En utmaning som jag är riktigt taggad för. Förra året var min första Vasa och det slutade med en tid under 10 timmar som jag hade som mål men tyvärr fick jag åka mindre frisk. Efter cirka en mil tappade jag rösten sedan blev jag sjukare och sjukare för att få influensan. Äter c-vitaminer för blotta livet och hoppas på bättre tur i år. Fler som laddar för något utav Vasaloppen?

Pernilla Bredolt

Målet med skidåkningen

Vad är mitt mål med skidåkningen undrar ni säkert? då jag gillar att utvecklas vill jag självklart bli en bättre skidåkare. Duktig blir man absolut inget man blir på en, två eller tre säsonger men bättre. Det gäller bara att åka många mil, komplettera med annan träning, köra olika slags pass (distans, intervaller, stakningsfokus etc.) och tycka om att träna. Någon gång i framtiden hoppas jag på att ta en silvermedalj på Vasan men jag är inte där ännu. Årets mål är att åka snabbare än förra året och det hoppas jag att jag gör.

Gärdet

Skidträning

När skidsäsongen började skapade jag ett excel dokument där jag reggade alla skidpass. Jag satte tre träningsmål. Guld, silver och brons. 50, 40 och 30 mils träning. Snön började falla redan i november fick jag in en hel del mil redan innan jul vilket kändes bra. Sedan januari har jag åkt två till fyra pass i veckan. I januari åkte jag många tvåtimmars pass på Stadion efter jobbet och längre pass på helgerna. I februari har jag koncentrerat mig på längre helgpass samt ett morgonpass i veckan på 60 minuter. Nästan varenda gång har jag längtat efter mina skidträningar även om det såklart inte alltid varit så.

Sedan har jag haft två fjällweekends. En i Åre och en i Umeå. Mycket välbehövlig skidboost. I Åre tränade jag bara men i Umeå åkte jag seedningsloppet Umeloppet. Ett fantastiskt härligt lopp där jag seedade in mig till startled 8. Lite bittert dock att jag inte åkte två minuter snabbare för då hade jag nått led 7. Men det får bli nästa års projekt. Jag hade gärna åkt ett eller två till seedningslopp men tyvärr har jag inte haft möjlighet till det denna gången.

Ibland åker jag själv och ibland med sällskap. När jag åker själv lyssnar jag nästan alltid på musik. Skidåkning på Stadion känns nästan som terapi. Man åker runt-runt-runt på en 400 metersslinga. 50 varv är ett utav mina standardpass. Hur kul kan det vara liksom? det är absolut inte så hemskt som det låter. Man hinner reflektera över allt möjligt både en och två gånger och det är nästan alltid en härlig familjär stämning skidåkarna emellan på Stadion. Majoriteten är där i samma syfte – träna inför något lopp på Vinterveckan.

Skidor på Stadion

Känslan innan loppet

Hur känns det då såhär veckan innan Vasaloppet? jag måste säga att jag är väldigt peppad. Funderar lite då och då på vad jag ska åka i för kläder, vad jag ska ha för energi med mig, studerar väderapparna (inte för att jag kan påverka vädret men ändå) och så vidare. Till Sälen åker jag på lördag morgon och ansluter till stugan som mina supporter föräldrar har hyrt i Kläppen. De ska åka upp och åka lite skidor för egen del över en långweekend sedan ska de heja på min superduktiga lillebror och mig nästa söndag. Brorsan är en utav mina skididoler. Han började åka skidor för tre år sedan när han körde sitt första Vasalopp. Förra året åkte han under fem timmar och i år hoppas han på en pats i startled 1.

Snart är det med andra ord dags. Vasaloppet är slutet på vintern och då lägger jag skidorna på hyllan och firar med en veckas semester till varmare breddgrader.

/ Pernilla som är Vasaloppspepp

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s