Hola! jag är mentalt delvis kvar i den spansktalande delen utav världen men fysiskt kom jag hem från min tur till Cuba i eftermiddags. Det har varit en annorlunda semester med många tankar precis som jag alltid brukar få när jag besöker utvecklingsländer. Men helt klart en spännande resa. Nu tänkte jag dela med mig utav mina tips, initiary och intryck i ett par blogginlägg så jag hoppas ni är redo.

thumb_img_7040_1024Att resa till Cuba kräver lite uppoffringar, som att fixa visum. Visst, det tog ca 20 minuter väl på plats men då gäller att man bor i Stockholm. Det kostade ca 160 riksdaler och man behöver inte vara ute mer än ett par dagar i förväg (Länk: Visum till Cuba).

Resvägsmässigt bokade jag in mig på Air Berlin via Düsseldorf (DUS) på ditvägen då jag skulle till Varadero först. Air Berlin är inte mitt favoritbolag direkt men det var bara att härda ut. Dryga 11h efter avfärd från DUS, vrålhungrig då det var oätlig mat men annars peppad landade vi på Cuba. Min första tanke på inflygningen var oj vad grönt. Nästa intryck kom vid passkontrollen som var avsevärt smidigare och mer hightech än jag någonsin kunnat drömma om.

Hotellet hade jag bokat i säkerhetskontrollskön på Arlanda tidigare på morgonen. Hej reseplanering! (tur att mamma och pappa inte reser med mig, de hade fått hjärtklappning). Jag hade ingen tid att researcha och allt var all-inclusive så det var bara att blunda och välja. Tog en taxi för ca 25 EUR och hamnade på en inrättning som var helt okej. Två stora pooler och på stranden.

20161003_072659Jag var alltså i Varadero. Självklart började jag att checka balkongutsikten, något har man ju lärt sig från Sällskapsresan! sedan bums ner på stranden. Den var five star. Vit, finkornig sand, hård och promenadvänlig med turkost alldeles lagom varmt vatten utan grejs i. Konstigt bara att det inte var fler turister. Första dagen spenderas alltså badandes. Tittade på all-inclusive maten och den var inte min smak och jag var inte speciellt hungrig så jag testade en mojito istället.

20161002_081029Hotellsängen var i alla fall skön så vaknade upp som en ny människa. Åt frukost (enda ätbara på hotellet: mördegskakor) och tog en lång och skön långprommis längst hela stranden. Det var helt fantastiskt! Nästan inget folk och en local strandförsäljare som var rätt trevlig så jag pratade lite med honom om livet på Cuba och blev tacksam för att jag har det så bra. Fortsatte dagen med vad man kan göra i Varadero, hänga på stranden. Läste tredje boken utav Vilhelm Mobergs utvandrarna som jag håller på att plöja igenom, badade och badade lite till. Jag är rätt skillad på att bada. Ät några fler mördegskakor till sen lunch och drog av ett svettigt intervallpass på gymmet innan det slank ner några till mördegskakor och en mojito.

thumb_img_7099_1024Tredje Cuba dagen hade jag vilat färdigt och var på upptäckarhumör så efter några mördegskakor och en långpromme på stranden tog jag mig utan coco taxi in till downtown Varadero. Det var dock lite utav en besvikelse. Hade förväntat mig en mer icke utvecklad stad, rent och förhållandevis fräscht var det men kändes som en tidsresa. Det fanns inget köpvärt (inte ens någon mat) men desto mer fotovärda grejer så jag traskade runt i mina flipflops ett par timmar innan jag återvände till min kära strand, ett till gympass och lite fler mördegskakor till kvällsmat på den icke kulinariska resan.

Summa summarum var Varadero inte mer att ha än en fantastisk strand. Alla hotell är all-inclusive hotell förutom ett fåtal Airbnb ställen. Det finns i princip inga restauranger och på det hela känns det som ett mindre utvecklat Cancun om ni nu varit där. Det finns inget att köpa, inte ens en hårborste, tro mig, jag glömde min hemma och det närmaste jag kom var en vek kam. Man kan göra utflykter precis som på andra turistställen för att t.ex titta på delfiner eller åka båt. Varadero hade inte behövt vara Cuba utan hade kunnat vara vilken ö som helst i Karibien. Hit reser man för stranden precis som jag gjorde, inte det stora Cuban äventyret, då är det fel plats. Mötte dock noll,noll svenskar.

Har ni några frågor om Cuba så shoot så ska jag försöka svara. Annars håll till godo för någon dag snart kommer Havanna inlägget ploppa upp här.

/ Pernilla hemkommen från Cuba

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s