Runacation i Ryssland

Att besöka St Petersburg

Resor och löpning. Löpning och resor. Två fritidsaktiviteter som jag båda ägnar en hel del utrymme. Det är nu tio år sedan jag började kombinera dessa två och när jag började springa marathon var min ambition att en mara skulle alltid springas i en nytt land. Jag hade  dock redan varit på rätt många platser när jag kom på den idén så den skrinlade jag rätt fort. Efter min förra marathon i Paris när jag satt och letade reda på nästa 42 kilometers utmaning föll lotten på Sankt Petersburg i Ryssland. Ryssland hade jag tidigare besökt för ett par år sedan när jag var i Moskva men Sankt Petersburg stod högt upp på min bucketlist så jag anmälde mig till Ergo White Nights Marathon för dryga två månader sedan. Sedan blev det till att ordna med lite mer praktiska administrativa saker som sig bör när man reser till ett land med visumkrav. Jag bokade boende närma starten, genomgick den meckiga Visa processen, fixade flyg och lånade Lonley planet för att skumma igenom och sortera ut vad som skulle besökas. I fredags den 1 juli stod jag med väskorna packade på Arlanda redo för att bege mig österut.

IMG_6494Flighten tog endast lite över timmen och vi anlände till en sprillans ny flygplats som var så långt från den heltaskiga modellen jag mindes från när jag mellanlandade i LED förra julen. Passkontrollen gick smidigt och jag haffade en extremt trevlig (och engelsktalande, vilket var ett under) taxi chaufför som körde mig till hotellet. Hur smidigt som helst gick resan och det första jag gjorde var att styra mina steg mot Church of the saviour on blood. Den var magnifik!

20160701_181505Jag vandrade runt lite mer och staden var inte alls så grå som man kan föreställa sig. Det kändes som en blandning mellan Milan, Paris och London. Mode, kultur och pampiga byggnader fanns det mängder utav. Restaurangutbudet bestod av sushi, italienskt och ryskt. Som den sushi älskare jag är blev det inte otippat sushi.

IMG_6500På lördagen vaknade jag till en stor sol och möttes av massiv värme när jag stack näsan utanför dörren. Jag hade gärna velat bada men det blev istället en båttur på kanalerna som i äkta turistanda. Sedan spanade jag på massor av pampiga byggnader varav museeumet Hermitage var en höjdpunkt. Invändigt studerade jag inte då konst inte är min melodi och inte museum heller om det inte är flyg-, eller krigsrelaterade. Jag gick mer än lagom mycket för att vara en dag innan ett marathon och efter nästan 30 000 steg hade jag turistat runt en hel del plus suttit och läst en bok vid några tillfällen samt ätit glass, frappe och frukt som maraladdning. Sankt Petersburg alltså, vilken härlig stad! En helt perfekt destination för weekendresa minus visa fixande. Någon mer som varit där? Vad tycktes?

Hur gick mitt 16e marathon då? håll till godo vänner. Imorgon publiceras race rapporten.

/ Pernilla rysslandsresenären

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s