Reserapport – Seychelles halfmarathon

I februari var jag borta ett par dagar på en löparresa jag sent kommer att glömma. Sedan en tid tillbaka har jag sneglat på Seychelles eco-friendly halfmarathon och då det passade in i mitt schema i år valde jag att boka in mig på en Emirates flight till denna gröna fantastiska ö i Indiska oceanen. Jag stannade enbart borta en långweekend men fick ut max utav min vistelse på paradisön. Jag ankom till Seychellerna på torsdagsmorgonen och bodde då på ett härligt guest house på södra delen utav ön. Där var det fantastiska stränder och jag kan nästan svära på att jag åt den godaste pizzan i mitt liv på ett strandhak som inte såg så mycket ut för världen.

thumb_IMG_5397_1024.jpgFredagen började jag med en liten jogg på ca fem kilometer för att känna på klimatet inför söndagens halvmarathon. Det var varmt. Himla varmt och fuktigt. 30 grader och luftfuktigheten var runt 90 procent. Hjälp, det kommer bli varmt på söndag var min tanke innan jag packade ihop resväskan och tog lokalbussen till huvudstaden Mahe för att turista lite där. En mysig liten stad värd att offra en halvdag för att besöka innan jag fortsatte till norra delen utav ön. Och vilken strand jag möttes av. Det var som en dröm. Inkvarterade även mig här på ett guest house vilket jag starkt rekommenderar för besök på Seychellerna då lokalbefolkningen är något utöver det vanliga.

thumb_IMG_5398_1024Lördagen spenderade jag på stranden med en bra bok i handen varvat med timmeslånga dopp i det klarblå vattnet. Jag mötte även upp maraton Petra och hennes entourange för strandhäng, loppepp samt middag på en fantastiskt god indisk restaurang precis vid stranden innan det var dags att få lite välbehövlig sömn innan loppet.

thumb_IMG_5430_1024På söndagen vaknade jag upp till race day okristligt tidigt. Loppet skulle börja kl 7, och jag var väl medveten om att det skulle bli två varma och backiga mil i löparskorna innan jag skulle få den bästa utav alla belöningar, ett dopp i havet som låg ett stenkast från mållinjen. Startskottet gick och de första fem kilometerna kände jag mig stark men det var galet varmt. Drack så mycket vatten jag kunde och siktade mot 10 kilometersmarkeringen där jag skulle få börja gå lite. Så långt orkade jag dock inte hålla något vidare tempo på den backiga banan utan det var en kamp mellan svettdroppar och pannbenet långt tidigare. Samtidigt som halvmaran gick även maraton samt fem och 10 kilometerslopp. I de längre distanserna var det nästan enbart turister som sprang medans det i de kortare var locals. Jag har aldrig sprungit på någon vackrare maraton bana men knappast någon mer utmanande heller. Lidingöloppet är flackt mot denna rutt. Vid tio kilometer var jag riktigt slut men då visste jag i alla fall att det snart var dags att springa tillbaka och äntligen skulle jag få springa utför de backarna som jag kämpat mig uppför. När det var fem kilometer kvar fick jag plötsligt ny energi och började passera flertalet löpare och jag plockade lite placeringar bland kvinnorna och avancerade till fjärde plats vilket gav mig ny motivation att faktiskt springa vidare och inte lunka. Trean var för långt fram för mig för att ge mig ytterligare energiboost men att ändå gå i mål som topp fem kändes kul trots att tiden inte var något att skryta med. Detta var ändå ett nöjeslopp på en paradisö så självklart deppade jag inte för någon form av personsämsta på en bana som inte är jämförbar i svårighetsgrad med annat än alplopp. Resterande tiden utav dagen spenderade jag på stranden innan det var dags att flyga hem till Skandinavien.

thumb_IMG_5456_1024En resa till Seychellerna för att springa är något jag starkt rekommenderar som ett skönt break i vintermörkret. Jag har inte en enda negativ sak att skriva om landet och hoppas att jag får möjlighet att resa tillbaka. Detta är absolut den vackraste och mest minnesvärda ön utav de jag besökt i Indiska oceanen och det är inte alls så dyrt som man kanske tänker sig att det skall vara. Har ni några frågor om Seychellerna eller loppet så skriv en kommentar i kommentarsfältet eller maila mig så svarar jag.

thumb_IMG_5514_1024

Till er alla reseälskare därute, om ni sitter och funderar på att åka iväg till någon plats på jorden och vill ha personliga resetips utanför Lonley planet böckerna rekommenderar jag er att spana in bloggarna hos Svenskaresebloggar som ni når via länken HÄR. Där finner ni utöver min träningsupplevelseblogg otalet bloggar som tar dig till platser från London, Thailand till Nya Zealand.

/ Reseälskaren Pernilla

2 Comments

  1. Åh vilken härlig plats! Det låter verkligen som en maxad vistelse! Jag har aldrig varit på Seychellerna, men jag har sprungit tre (platta) halvmaror i Lissabon! Vilken grej det är, att springa!

    1. Det var grymt! hoppas kunna åka tillbaka nästa år. Lissabon är inte fy skam det heller 🙂 sprang maran där för X antal år sedan den var också platt fram tills sista milen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s