Guide: Att springa utomlandslopp, del I

Utomlandslopp

Jag har sprungit många motionslöpningslopp utomlands i nästan tio år och det är verkligen något jag rekommenderar. Man behöver inte åka på någon uppstyrd träningsresa för det är lika lätt att fixa själv även om det säkert är bekvämt att resa med en organisation får man inte allt skräddarsytt efter egna önskemål. Nu tänkte jag ge er guiden till hur man på ett enkelt sätt organiserar ett utlandslopp.

ImageBörja med att leta i loppkalendrar efter en passande utmaning. När vill du springa? Vart vill du springa? Hur vill du springa? Bergslopp? Asfaltslopp? Citymara? Ökenmara? etc.

AIMS calendar of races (klicka HÄR för länk): här finner du stora kvalitetslopp i hela världen.

Ahotu marathons (klicka HÄR för länk): här finns stora och små lopp i hela världen samlade. Det är lätt att sortera på världsdel, land, önskad period att springa i samt distans.

Runners world USA (klicka HÄR för länk): en bra sida om du vill inrikta dig på lopp i USA. Här finns både stora och små lopp i alla delstater.

Kondis.no (klicka HÄR för länk): vill du springa eller motionärstävla i t.ex längdskidor eller multisport på lite närmare håll men utanför Sveriges gränser kan du hitta allt från stora till små godbitar på denna sida.

Sist men inte mist, ta en titt på den engelska versionen av Wikitravel och läs på om staden du tänkte resa till. Många smarta tips om hur du smidigast tar dig dit, om du behöver visa, vaccinationer etc, vad du mer kan göra på destinationen och allmän info finns bra och uppdaterad där.

Sedan är bara att börja leta efter en utmaning som passar din smak innan du går in på hemsidan och anmäler dig.

Resan

ImageSteg två är att boka resa. Skall du resa inom norden eller i Europa på en weekendlång resa så spelar det såklart mindre roll när i anslutning till loppet du åker men skall du resa över flertalet tidszoner kan det vara värt att ta en funderar på när du skall åka innan loppet.

USA lopp: loppen startar i regel tidigt på morgonen runt 6-8 tiden därför ser jag det som en fördel att resa västerut två dagar innan loppet så du hinner med att hämta nummerlappen dagen innan då den oftast inte går att hämta på racedagen. Även med hänsyn till ev. jelag är det en fördel för då slipper du tänka på att ställa om din biologiska klocka och kan med gott samvete gå upp i skandinavisk tid och känna dig utvilad vid starten.

Asien: även här går i regel loppen tidigt på morgonen vid runt 6-8 tiden. Ibland även tidigare om det är marathon och klimatet blir väldigt hett senare på dagen. Det blir lite mer komplicerat att resa till Asien för att undvika jetlag men åker du ett par dagar innan rekommenderar jag en nattflight från Europa så du kommer fram till Asien på eftermiddagen en till två dagar innan din utmaning för att få bästa möjliga förutsättning tidsmässigt.

Boendet

ImageSist men inte mist ska man ju även bo någonstans. Personligen föredrar jag att bo så nära starten på loppet det går för att slippa transporttid på morgonen innan starten. Man vet aldrig hur lätt eller svårt det är att få tag i en taxi kl 5 på morgonen i t.ex Kapstaden så fördelaktigast är att bo inom gångavstånd till starten. Sedan är det heller inte alltid lätt att ordna frukost om starten är väldigt tidigt på morgonen och hotellets frukost inte öppnat ännu så man kan äta från buffén. På stora kedjor som Hilton, Radisson, Intercontinental och Hyatt där jag helst bor kan få early bird frukost till rummet men det brukar inte vara allt man kan önska sig direkt. Därför rekommenderar jag att man kvällen innan går ut på stan och köper det man tänkt sig äta till frukost för att sedan förvara det i minibaren under natten.

Mina personliga favorit siter att boka hotell på är hotels.com samt latestays.com för Asien resor.

Att arrangera utomlandslopp på egen hand är inte så svårt som sagt men det är lite pyssel och gillar man inte det så kan man alltid åka på en paketresa. Nästa vecka kommer del två  i guiden att springa utomlandslopp och då handlar det om själva loppet, före, under och efter.

/ Pernilla reseälskaren

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s