Naturupplevelse i Bohuslän

På somrarna är det fullt med turister i Bohuslän och visst är det priceless att köpa med sig räkor och gå ut på någon klippa för att njuta av kvällssolen och ett bad men även vintern har sin charm i Sveriges finaste landskap. När jag var barn var vintrarna betydligt kallare också i södra Sverige och jag minns att vi tog med oss skridskorna ner till Smögen och åkte på myrarna. Kanske går det aldrig att göra igen men något som är möjligt även under vintern är att gå på hike ute på Ramsvikslandet. Kylan i vindarna från Skagerack kan vara bitande men med rätt kläder är det magiskt.

Ramsvik

Ramsvikslandet är stort. Det ligger mellan Kungshamn och Hunnebostrand och man kan knappt ta sig dit kommunalt så satsa på en bil. Det finns flera ställen att börja hiken på men Solviks camping är en bra start då det finns många parkeringar där plus är i ena ändan av naturreservatet. Annars kan man ta bron över Sotekanalen till Ramsvik och börja där. Kommer man med båt kan man ankra upp på vissa plaster längst kanalen.

Det finns flera leder man kan gå på och landskapet är öppet. Som fjäll fast fullt med stenar. Gillar man att klättra lite så kan man köra off track. det är min personliga favorit.

Området är stort och det finns även en del sommar och permanentboenden. Har man otur som jag hade vid mitt senaste besök i somras råkar man gå rakt till några vilda kossor. Djur och jag är inte bästa vänner så när jag hade klättrat upp på det cirka tre meter höga berget och såg dem på betryggande avstånd igen kändes det genast mycket bättre.

Vill man tälta så är det ett perfekt ställe att göra det på. Går nog knappast att hitta bättre miljö att vakna upp i och dessutom ha havet precis utanför tältdörren är inte tråkigt.

Ramsvikslandet bjuder också på en del badmöjligheter. Dels från bryggor men också från klippor. Har man hakat på trenden med vinterbad går det med all säkerhet också att hitta något bad med bastu. Drömmigt värre.

Vill man springa trail så går det också utmärkt. En tredagars tävling som jag varit sugen på väldigt länge, Icebug Experience går av stapeln där varje år i september. Någon som sprungit den?

Men bäst av allt är ändå att det är ett perfekt ställe att besöka närsomhelst under året. Alla årstider har sin charm på ett av mina favoritställen i Sverige.

Har du besökt Västkusten off season någon gång? Nu är det mitten av November när jag skriver detta inlägget och jag fick en otrolig längtan till bästkusten. Ett besök på Ramsvikslandet och Bohuslän är helt klart att rekommendera oavsett årstid.

/ Pernilla som saknar Västkusten

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s