En vanlig dag på Malta

Vad spännande att jobba utomlands halva året får jag ofta höra. Ja, det är spännande, roligt, ger många erfarenheter och jag är oerhört tacksam att ha möjligheten att göra det och dessutom arbeta med något jag brinner för men ni ska veta att det inte är glass och ballong alltid. Oftast är det inte det. Jobbet finns alltid där. Att vara tillgänglig 24/7 i princip och att umgås med sina kollegor näst intill från uppstigning till läggdags sju dagar i veckan är en speciell vardag. Nu tänkte jag i alla fall berätta hur en vanlig dag på Malta (eller när jag befinner mig utomlands på något annat uppdrag ser ut). Är ni redo?

Morgon motionen

Klockan 06:00 ringer min klocka alla vardagar. Skulle skoja om jag hoppar upp ur sängen varje dag men jag gör det. Går ut och tar en promenad eller jogg eller besöker gymmet i en till 1,5 timmar beroende på när vi bestämt oss för att åka till jobbet. Kanske är detta min enda chans att se dagsljus på hela dagen så det gäller att passa på. Här på Malta får man antingen åka till jobbet innan kl 7 eller efter 8:30 för att inte hamna i ett trafikkaos så vi åker kl 8:30 så vi är på plats till första mötet kl 9.

En vardag i en hangar

Klockan 9 är det möte och då går vi som är ute på de olika maintenance ställena igenom status på de olika projekten med de på huvudkontoret. Mailen har självklart kollats av tidigare än så för att vara uppdaterad om det senaste och vi har redan diskuterat jobb sinsemellan. Sedan drar jobbet igång och ibland blir det en tur till lagret men oftast är det mailkorgen som är fokus fram tills det är produktionsmöte kl 11. Då går vi igenom status på projektet med med verkstaden. Detta tar allt från 20 minuter till 45 minuter skulle jag säga. Sedan får man fokusera på det viktigaste. Man får vara snabb på att kasta om sina planer. Hade man 10 saker på to-do-listan för dagen kan det när som helst knacka på dörren till vårt kontor och något annat behöver prioriteras före eller så är det något som måste fixas på flyget som inte var planerat.

Där emellan skall diskuterar vi mycket med varandra om olika lösningar på hur man på bästa sätt löser olika problem, undersöker möjligheter, ringer, mailar och pratar med de på verkstaden vi håller till på. När klockan är runt 12:30 brukar min mage kurra men någon lunchrast tar vi aldrig. Oftast är det ingen mat man (jag och de andra) vill äta i matsalarna som finns i hangarer och vi äter karriärslunch vid skrivbordet bestående av kex, frukt, snacks osv. inte det mest hälsosamma men så är det. Shannon har hitentills den äckligaste maten, där ingick pommes till allt, tom till lassagne och pasta.

Vid 18-19 och ibland senare än det brukar vi vara nöjda med kontoret. Då har vi varit ute och tittat på flyget några vändor, jag som arbetar med lager och logistik har pratat med mina kontakter och hur vi ligger till med inköp och försökt ta en runda förbi lagret och godsmottagningen för att kolla status och ofta har vi något som behöver prioriteras extra.

Kvällsskiftet

Kvällarna ser olika ut. Vi är i regel tillbaka på hotellet runt 19:30 och då brukar vi gå ut och äta något. Här på Malta har vi hittat en favorit cirka 500 meter från hotellet där man inte skojar bort sushin så där är vi stammisar (restaurangguide till Malta kommer). Sedan brukar det bli till att öppna datorn igen för att svara på lite mail och kanske beställa något eller följa upp några frakter från USA. Vid 21 eller 21:30 försöker jag avrunda jobbdagen och hinner jag tar jag gärna ett gympass och har jag inte varit ute blir det en promenad. Vid 23 senast släcker jag lampan.

Helgerna

Trodde ni helgerna var ledigt trodde ni fel. Men vi åker inte in till jobbet om det går att undvika. Fyra fem timmars jobb brukar det bli för min del per dag. Veckodagarna är mer intensiva och helgerna finns alltid saker att göra men det är lugnare framförallt med kontakten mot leverantörer och hemma så det går att ta igen berget av mail och göra system admin samt köpa akuta saker. Precis som när jag är hemma-hemma brukar jag försöka bränna av ett längre träningspass. Här på Malta har det blivit mycket löpning för vem tackar nej till det i 20 grader? och bad. Vi har även spelat både squash och bowling (viktigt att jag vann). Jag skulle behöva shoppa men har faktiskt skippat när de andra varit ute i affärer pga att jag tycker det är tråkigt och speciellt tråkigt när man inte får prova kläder. Som sagt, livet utomlands är inget 9-5 jobb och inte alls så glammigt som det ofta framstår som. Det passar långt ifrån alla denna livsstilen skulle jag säga. Detta året är också tuffare än annars pga svårt att resa hem vilket jag annars gärna gör var tredje vecka om möjligt. Trots mycket jobb, stressigt, lite ledig tid och mycket tid borta från de där hemma speciellt nu trivs jag väldigt bra med denna nomad livsstilen även om det skulle vara riktigt gott med en hembakt lussebulle eller ett riktigt jobbigt träningspass på SATS, sova i min egen säng en natt eller att få umgås med familjen i jul eller åka skidor ett par dagar hoppas jag detta fortsätter vara min verklighet. Är ni sugna på att arbeta utomlands eller har ni gjort det?

/ Pernilla om livet utomlands

8 Comments

  1. Kul att läsa hur du har det 🙂 Jag har jobbat utomlands och skulle gäääärna göra det igen 😉 You know me! Hehe

  2. Har tänkt på det flera gånger när du skriver om ditt jobb; jag tror du har en tjänst som jag funderade på att söka! Var inne hos SAS och kollade efter IT-jobb när jag såg något med “koordinera flygplatsunderhållet i våra hangarer” i stället. Minns det var två tjänster och sommaren 2019. Låter det bekant? Älskar logistik, planering och koordinering (och att flyga, självklart), men sökte inte i alla fall. Vet inte hur många gånger jag har tänkt att jag borde jobba hos ett flygbolag så jag också kan flyga billigt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s