Vandring på Ängsö

Ett utav många projekt jag sysselsätter mig med nu när tiden är näst intill obegränsad för aktiviteter är att vara ute i naturen. Under påskhelgen när jag besökte min hemstad Västerås tog jag en tur med mamma och pappa till Ängsö för att gå en lagom vandring och njuta av picknick. Ängsö har jag varit på mängder av gånger så jag tänkte dela med mig utav denna plats som är ett lagom besöksresmål där man får natur och historia i ett. Från centrala Västerås tar det cirka 25 minuter med bil till Ängsö och förutom vandring bjuds det på slottsmiljö, fågelskådning, bad, camping, Kungsbyn där man kan besöka bondgården och efter säsong brukar det även vara marknader där.

Ängsö naturreservat

Ängsö slott

Kanske har du hört att det spökar på Ängsö slott? Under min uppväxt när jag var på kollo fick jag höra diverse historier om spöken som vandrade över slottssalen på natten och jag vet att det även finns (fanns) spökvandringar på slottet. Jag är varken speciellt lättlurad eller naiv utan en kritisk person så ni kan själva dra slutsatsen om vad jag tror om det hela. Men vill någon överbevisa mig så varsågod. Ängsö slott står där vid Mälaren.

iÄngsö naturreservat

Vandring på Ängsö

Det finns en del olika leder att vandra på Ängsö och alla är väl utmärkta. Denna vårdag i coronatider var det redan vid 10-tiden fullt på parkeringen så ni kan själva dra slutsatsen om populariteten.

img_6122

Vi valde en lagom sträcka på runt 8 kilometer denna soliga vårdag. Terrängen var enkel att gå i och det räckte alldeles lagom med gympadojor för det var inte lerigt.

img_6121

I början nära slottet kan man tro att det är som en park då lederna är grusade vägar men så är det inte alltid.

Ängsö naturreservat

Nej, man får även passera genom hagar där det finns allt från får till tjurar. Tack och lov var det inga tjurar ute på bete nu för då hade jag definitivt gått tillbaka med snabba steg.

img_6127

Man går till stora delar längst med Mälaren och hur härligt är det inte att vara ute en vårdag och njuta av vad Sverige har att bjuda på? Även om jag inte kan sticka under stol med att jag saknade att vara utomlands så glömde jag bort tankarna på resor där och då.

Ängsö naturreservat

Denna påskdag var det som sagt många ute och gick och det fanns gott om picknick platser så ingen behövde sitta på varandra. Kan rekommendera att ta med något att sitta på om ni tänkte fika då i alla fall inte jag såg till några grillplatser längst Prästgårds rutten. Det finns dock vid parkeringarna och på flertalet ställen i reservatet.

img_6130

Fika på vandringen

Fler än jag som tycker att fika hör till på en vandring? min snälla mamma hade bakat smarrigt morotsbröd och rulltårta som vi tog med oss och om det smakade bra hemma så smakade det ännu bättre utomhus. Insåg dock att jag måste köpa en snygg hiking mugg för kommande utflykter. Tupperware muggarna som hängde med denna gång har varit utflyktsmuggar sålänge jag kan minnas i mitt 35 åriga liv.

Ängsö naturreservat

Turen avslutades i en av mina favoritmiljöer, tallskog. Oklart varför men jag är det någon miljö jag verkligen gillar i Västerås så är det tallskogen. Hade det varit varmare väder hade jag inte dragit mig för att avsluta med ett bad.

Ängsö naturreservatÄngsö naturreservat

Som sagt, när världen är stängd får man passa på att upptäcka närområdet. Bloggkollegan Litemerarosatipsade om appen Naturkartan där det finns mängder av vandringsleder att utforska. Fler som ökat sitt intag av svensk natur i rådande tider?

/ Pernilla som uppskattar svensk natur lite extra just nu

6 Comments

  1. Du får ju tro precis hur mycket du vill på spöken osv. du vill, men jag har för drygt 15 år sedan, mot bättre vetande, avslutat död mans arbete (min farfars, ett skogsarbete som ej avslutades på 70-talet, strax före hans död) trots avrådan (från min far). Då kändes det rätt att avsluta hans arbete, men med facit i hand skulle ja aldrig ha gjort jobbet (kommentaren är seriös).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s