Tips och trix för en lyckad resa

Nu har jag besökt ett av mina drömresemål, Machu Picchu och när jag reflekterat kring min upplevelse så har jag lite best-of tips om ni funderar på att åka dit. What to do och what not to do är såklart individuellt och det finns så många upplägg på resor dit att alla kan hitta den form som passar bäst.

Bra att veta inför Machu Picchu

 • Möjligheterna att arrangera en resa till Machu Picchu är oändliga. Från budget till lyx. Från hiking på hela Inkaleden (4 dagar) till att knappt behöva gå ett steg för egen maskin.
 • Bästa tiden vädermässigt (ej regn) att besöka MP är under maj-oktober. Regnperioden börjar i december och slutar i mars och övriga månader är lågsäsong. Jag valde att resa första veckan i november och var väldigt nöjd med vädret. Runt 25 grader och molnigt/sol.
 • Biljetterna till Machu Picchu sägs ofta vara slut. Nu vet jag inte om det är sant men jag hade absolut inga problem att få tag i en den dagen jag önskade och då bokade jag två dagar innan. Vill man dock besöka någon av de unika delarna med där endast ett fåtal besökare är accepterade per dag behöver man vara ute någon vecka till tre månder innan beroende på säsong.
 • Machu Picchu (Aguas Callientes) är en liten by med souvernir shoppar, hostel, hotell och restauranger. Tåget stannar där. Passar utmärkt för en natt om man önskar bestiga MP under morgontimmarna. Jag tyckte inte byn var speciellt mycket att hänga i julgranen och tyckte heller inte jag missade något av upplevelsen med att gå in på MP kl 11 och intenär de öppnade.

Inne på området

 • För att få gå inne på MP området måste du ha en guide. Just idag accepterar MP 5 000 människor / dag men UNESCO vill minska antalet till 2 000 st / dygn för att byggnadsverket slits för mycket och riskerar att sjunka. Men på grund av turismens betydelse för Peru’s ekonomi blir det med största sannolikhet inte verklighet i närmaste taget.
 • Du behöver inte ta med dig selfie stick för de är förbjudna pga att det hänt olyckor. Personer har tagit selfisar och ramlat baklänges med allvarliga skador som följd.

Praktisk utrustning

 • När det kommer till kläder och utrustning så kan jag tipsa om att lägga några kronor på att köpa Peruiska acessoarer för att göra fotona roligare. Till exempel Peru mössa, tröja eller vad du nu vill ha.
 • Några par hade med sig en champagne upp på MP och satt där och drack den. Ingen brydde sig om det men gör inga jump foton. Jag fick en rejäl utskällning på spanska. De tre fotona vi hann med blev inte någon höjdare heller tyvärr.
 • Satsa på ett par bra skor att gå i beroende på hur mycket du tänkte gå. Guidade turen tar cirka 3 timmar. Då funkar sneakers och converse aktiga skor perfekt. Det är inte lerigt på området. Är det risk för regn ta med paraply, ponsho eller regnjacka.
 • Glöm inte att smörja in dig med solskyddsfaktor (stark sol) och spraya på insect spray (myggor kan finnas i mängder).
 • Ta med solglasögon, vatten och lite snacks.

Vad kostade det?

 • Vad betalade jag? jag vet inte exakt. Köpte mina tre dagsutflykter genom att jämför hos agencies i Cusco. 240 USD betalade jag för dagsutflykt till Rainbow mountain, dagsutflykt till Lake Humantay och allt på Machu Picchu (upphämtning på hotell, buss till Ollantaytambo t.o.r Cusco, tåg i premium klass t.o.r till MP, buss upp till MP, inträder till MP inkl. guide, lunch ingick men jag skippade). Förköper man samma MP tur via getyourguide.com kostar det ca 300 USD så gillar du att förhandla rekommenderar jag en runda i Cusco för att hitta en bra deal.

Lessons learnt

Hade jag gjort mitt Machu Picchu besök annorlunda? njae. Jag hade inte velat gå hela inka leden för jag känner inget behöv av det, men hade gärna gått av vid hållplatsen 12 KM från MP för att hikea sista biten upp. Annars räkte en dag utmärkt för min del. Det är ju trots allt bara en hög med gamla stenar så underhållsvärdet är begränsat även om det är fantastiskt vackert.

Någon som är sugen på en tur till Machu Picchu eller kanske rent utav redan har varit där?

/ Pernilla som hade en härlig resa till Sydamerika

4 Comments

 1. Ouch..! En hög med gamla stenar! Men väldigt fint belägna och sammanfogade, eller hur? 🙂 Ja, jag var ju där i september och det är fantastiskt att ha sett det i verkligheten. Men för mig var vandringen på inkaleden en större upplevelse, och det var nog egentligen det som var min dröm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s